Προκηρύχθηκαν, αρμοδίως, οι εκλογές για τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. της Super League 1. Επειγόμενος (για ποιο λόγο άραγε;) ο Λυσάνδρου τις προσδιόρισε για τις 19 Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή, είτε επειδή δεν αντέχει άλλο ο ίδιος και θέλει να αποχωρήσει «μια ώρα αρχύτερα», είτε επειδή «αυτό του είπαν να κάνει» και, ως καλός υπάλληλος, το έκανε.
Σε κάθε περίπτωση ο τυπικός λόγος λίγη σημασία έχει. Οι εκλογές θα διεξαχθούν, εκτός εάν… δεν διεξαχθούν!
Υπάρχει πιθανότητα μη διεξαγωγής των προγραμματισμένων εκλογών; Σημαντική. Για δύο βασικούς (υπάρχουν και κάτι ηθικοί) λόγους.
Ο πρώτος: Δεν έχει συντελεστεί η λήξη της αγωνιστικής περιόδου 2019/2020, άρα δεν έχουν προκύψει οι ομάδες που υποβιβάζονται στη Super League 2 κι εκείνες που προβιβάζονται από τη δεύτερη στην πρώτη επαγγελματική Λίγκα. Ούτε τον αριθμό των ομάδων αυτών γνωρίζει κάποιος, καθώς διακινούνται (στα σοβαρά) σενάρια αναδιάρθρωσης των κατηγοριών και άλλες ανάλογες εικασίες.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η διαδικασία υποβιβασμού – προβιβασμού μεταξύ των δύο Λιγκών δεν έχει συντελεστεί, άρα υπάρχει κορυφαίο θέμα άσκησης δικαιώματος από την ομάδα (ή τις ομάδες) που θα προβιβαστούν.
Την ίδια ώρα δεν έχουν προκύψει οριστικά οι ομάδες που θα υποβιβαστούν. Άρα, θα πάρουν μέρος σε μια ψηφοφορία «νόμιμα» και θα διαμορφώσουν (πιθανόν) ένα αποτέλεσμα ομάδες, οι οποίες είκοσι μέρες μετά δεν θα είναι στην κατηγορία, ενώ δεν θα πάρουν μέρος εκείνες που θα έχουν άμεσο ενδιαφέρον ως προβιβαζόμενες..
«Τυπικό ζήτημα» σου απαντάει ο αναγνώστης του καταστατικού της Super League 1 καθώς «η θητεία της διοίκησης λήγει έτσι ή αλλιώς στις 30 Ιουνίου». Καθόλου τυπικό. Αντίθετα, ουσιαστικότατο και ηθικά νομιμότατο είναι το δικαίωμα κάθε ΠΑΕ που προβιβάζεται να έχει ασκήσει το δικαίωμα του εκλέγειν ή ακόμη – ακόμη, του εκλέγεσθαι σε όλο του το εύρος.
Κι επειδή η φετινή περίοδος αργεί, για αντικειμενικούς λόγους, να λήξει θα έπρεπε να προβλεφθεί η παράταση της θητείας της νυν διοίκησης και η εκλογή νέας μετά την ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεων. Μια απλή προσφυγή της σημερινής διοίκησης στο Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου θα ήταν αρκετή για να νομιμοποιήσει την παράταση της θητείας της και να προσδιορίσει, ταυτόχρονα, τον χρόνο των εκλογών, ώστε να καλυφθούν όλες οι προβλέψεις του καταστατικού.
Ο κ. Λυσάνδρου δεν το έπραξε, επειδή ένα συγκεκριμένο σύστημα επιθυμεί, για μερικούς πολύς δικούς του λόγους, να διεξαχθούν οι εκλογές τώρα, «στην τούρλα της Παρασκευής» και με κίνδυνο να καταστεί μαχητό το αποτέλεσμα τους ως μη νόμιμο.
Ο ίδιος ο κ. Λυσάνδρου αντιλαμβάνεται, πλήρως, ότι η εκλογική διαδικασία που προκήρυξε πάσχει σημαντικά στο επίπεδο της νομιμοποπoίησης και για ένα άλλο, πολύ ουσιαστικό, λόγο.
Στις εκλογές αυτές θα πάρουν μέρος, ως δύο ξεχωριστές εταιρείες και ομάδες, άρα ως δύο ξεχωριστοί ψήφοι ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη. Δυο ομάδες που έχουν τελεσίδικα καταδικαστεί στην Ελλάδα τόσο από την Ε.Ε.Α. όσο και από τα δικαστικά όργανα του ποδοσφαίρου (Πειθαρχική Επιτροπής της Super League 1 και Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ) «για έλεγχο και κυριαρχική επιρροή» της οικογένειας Σαββίδη (και του κ. Καλπαζίδη) πάνω τους.
Η παράβαση του νόμου στην οποία υπέπεσαν είναι τετελεσμένη και αποδεδειγμένη. Η ποινή που τους έχει επιβληθεί (αφαίρεση βαθμών) αντικατοπτρίζει και σηματοδοτεί αυτήν ακριβώς την παράβαση.
Υπάρχει κάποια επίσημη, από δικαστικό όργανο δηλαδή, νεότερη εξέλιξη στην υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ – Ξάνθης που να έχει ανατρέψει το δεσμευτικό πόρισμα της Ε.Ε.Α. και τις ποινές που, τελεσίδικα επαναλαμβάνω, επιβλήθηκαν στις δύο ομάδες;
Έχει προκύψει, επίσημα από δικαστικό ή διαιτητικό όργανο, αναστολή, μερική έστω, των ποινών; Όχι. Ακόμη και η προσφυγή του ΠΑΟΚ στο CAS δεν αναστέλλει τις ποινές που έχουν επιβληθεί, τελεσίδικα επαναλαμβάνω, στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό οι βαθμοί αφαιρέθηκαν και στη βαθμολογία του πρωταθλήματος η αφαίρεση αυτή ισχύει απολύτως. Εξαιτίας της αφαίρεσης αυτής ο ΠΑΟΚ «μάχεται», ισόβαθμος με την ΑΕΚ, για τη δεύτερη θέση κι η Ξάνθη παλεύει στα play out.
Αντιλαμβάνονται εκεί στη Λίγκα, ότι, αν δεν προέκυπτε… Γεραπετρίτης με την τροπολογία του, ΠΑΟΚ και Ξάνθη θα ήταν υποβιβασμένες και οι δύο, χωρίς κανένα δικαίωμα αναστολής της ποινής από την προσφυγή τους στο CAS;
Ζήτησε ο ΠΑΟΚ από το CAS με ασφαλιστικά μέτρα μερική ή ολική αναστολή της ποινής; Όχι. Είχε δικαίωμα να το κάνει; Ναι. Γιατί δεν το έκανε. Επειδή δεν τον συνέφερε (αν δεν γίνονταν δεκτή η αίτηση). Τα καλά και συμφέροντα ταις ψυχαίς ημών!!!
Πώς προκύπτει τότε να έχει δικαίωμα (και η Ξάνθη παρέα) να ψηφίζει στις εκλογές για την συγκρότηση του Δ.Σ. της Λίγκας, όταν επίσημα (και με τη δικαστική βούλα) είναι συνδεδεμένος με την Ξάνθη με καθεστώς πολυϊδιοκτησίας;
Οι ποινές στις δύο ομάδες (από την Ε.Ε.Α. και τα δύο δικαστικά όργανα του ποδοσφαίρου) εξαιτίας της κατάργησης της ανεξαρτησίας των δυο ομάδων από την κυριαρχική επιρροή της μιας στην άλλη, επιβλήθηκαν. Πώς γίνεται, λοιπόν, με τελεσίδικες αυτές τις ποινές και την ανεξαρτησία των δυο ομάδων καταργημένη, αυτές να ψηφίζουν, ως ανεξάρτητες και αυτόφωτες παρέα με τις υπόλοιπες (ή τις περισσότερες από τις υπόλοιπες;).
Τι είδους συνεταιρισμός, με κυρίαρχα, ανεξάρτητα και αυτόνομα μέλη, είναι η Super League, όταν δεν μπορεί ούτε αυτή τη στοιχειώδη λειτουργία της (δηλαδή τη συγκρότηση σε σώμα) να διαφυλάξει;
Υπομονή: Έρχονται και άλλα επεισόδια…