Η FIFA Offside Line (Γραμμή Οφσάιντ) είναι ήδη στην Ελλάδα. Τη διαθέτει, πιστοποιημένη και έτοιμη προς χρήση, η εταιρεία που διαχειρίζεται το ελληνικό VAR.
Πρόκειται για την τρισδιάστατη Offside Line, που απεικονίζει με ακρίβεια χιλιοστού τη θέση των ποδοσφαιριστών στον αγωνιστικό χώρο και είναι σε θέση να προσδιορίσει επακριβώς (και σύμφωνα με τον κανονισμό) αν ο επιθετικός ποδοσφαιριστής είναι σε θέση οφσάιντ ή όχι.
Όσοι είναι σε θέση να έχουν ιδίοις όμμασι εικόνα των δυνατοτήτων της γραμμής οφσάιντ τρομάζουν με την ακρίβεια της απεικόνισης.
Το λογισμικό λειτουργεί με δύο νοητές γραμμές. Μπλε για τον επιθετικό και κόκκινη για τον αμυντικό. Από τη θέση των γραμμών και το πώς εμπλέκονται τεκμαίρεται με την ακρίβεια της τεχνολογίας η παράβαση ή όχι των κανόνων του παιχνιδιού και ο διαιτητής υποχρεούται να αποφασίσει ανάλογα.
Η ΕΠΟ ζήτησε από την εταιρεία να εγκαταστήσει στους αγώνες play off για το πρωτάθλημα την offside line, ώστε οι VAR να μπορούν να την χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν την αξιοπιστία των αποφάσεων του διαιτητή του αγωνιστικού χώρου.
Πόσο κοστίζει η χρήση της γραμμής; Χίλια (1000) ευρώ για κάθε αγώνα. Τόσο κοστολόγησε τη χρήση της η εταιρεία, αυτή την τιμή ανακοίνωσε στην ΕΠΟ.
Πότε πρωτοτέθηκαν υπόψη της ΕΠΟ τα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα της γραμμής οφσάιντ; Τον Δεκέμβριο του 2019. Πότε τα έμαθε ο Γραμμένος; Τέλη Ιανουαρίου 2020. Μέχρι τότε ήταν χαμένα στο διάστημα.
Γιατί παρήλθε ένα τετράμηνο για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και να εγκατασταθεί η γραμμή, έστω μόνο στους αγώνες των play off; Επειδή η Ομοσπονδία, σαν τη γριά που καλόμαθε στα σύκα, διερευνούσε την πιθανότητα να πληρωθεί η Offside Line εκ νέου από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αλλά έπεσε σε τοίχο.
Κι αν το κόστος για τους αγώνες των play off είναι μικρό (τριάντα, συνολικά αγώνες, άρα τριάντα χιλιάδες ευρώ), αυτό που έρχεται στη νέα αγωνιστική περίοδο είναι η τέλεια καταιγίδα.
Αν, ως υπόθεση εργασίας, δεχθεί κάποιος πως οι ΠΑΕ της πρώτης κατηγορίας θα παραμείνουν δεκατέσσερις, τότε, σύμφωνα με τον διαγωνισμό αναφερόμαστε σε 250, περίπου, αγώνες στην αγωνιστική περίοδο (περιλαμβάνονται και οι αγώνες Κυπέλλου από τα προημιτελικά έως και τον Τελικό), όπερ σημαίνει διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ.
Το μίνιμουμ ποσό των 250.000 ευρώ στην επόμενη τετραετία (η σύμβαση με την εταιρεία INDIGITAL είναι πενταετής) θα αγγίξει το ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ.
Προσοχή! Μιλάμε για ένα επιπλέον εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ από τα δεκατέσσερα εκατομμύρια (14.000.000) που κόστισε ήδη το ελληνικό VAR και μόνο για τη Γραμμή Οφσάιντ.
Σημαίνει κάτι σημαντικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο η εγκατάσταση του συστήματος Offside Line για χρήση από τους VAR; Όχι, αν δεν συνοδεύεται από μια επαρκή (θεωρητικά και πρακτική) εκπαίδευση των διαιτητών, για να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με «σταθερό χέρι».
Το γεγονός ότι το καθήκον αυτό στην ΕΠΟ της εξυγίανσης το έχει αναλάβει ένας Κουκουλάκης τα λέει όλα. Διήμερο σεμινάριο με τηλεδιάσκεψη τρεις μέρες πριν τους αγώνες αποφάσισε ο υπεύθυνος της ΚΕΔ/ΕΠΟ για το VAR κι ο Γραμμένος κάθεται και τον κοιτάζει ακόμη. Διάολε τι γραμμάτια ξεπληρώνονται;
Το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, στα μέσα του 2020, έχει αφήσει στα χέρια ενός Κουκουλάκη την επιμόρφωση των διαιτητών στο σημαντικότερο σύστημα υποβοήθησης του έργου των διαιτητών, αυτός αποφασίζει διήμερη τηλεδιάσκεψη για να εκπαιδευτούν οι διαιτητές και όλοι κοιτάζουν το δάχτυλο που δείχνει το φεγγάρι.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα υποκαταστήματα…