25.9 C
Athens

Ιβάν εναντίον «δικού μας» Γραμμένου στο CAS και… καλά ξεμπερδέματα!

Αχός βαρύς ακούγεται από τη Θεσσαλονίκη έως τη Λωζάνη (έδρα του CAS). Η εντολή που έδωσε, αφού ξεπέρασε το αρχικό σοκ, ο κ. Ιβάν Σαββίδης είναι να προσφύγει άμεσα ο ΠΑΟΚ στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου «για να δικαστεί, επιτέλους, στην ουσία η υπόθεση του ελέγχου και της κυριαρχικής επιρροής στην ΠΑΕ Ξάνθη από την οικογένεια Σαββίδη».

Το νέο μεγάλο αφήγημα, η νέα «μεγάλη ιδέα» του ασπρόμαυρου έθνους είναι εδώ, είναι ισχυρή, έχει έντονο το ενοποιητικό στοιχείο και δεν δέχεται αντιρρήσεις. Το CAS λύσει όλες τις εκκρεμότητες, θα αποδώσει την πλευρά Σαββίδη λευκή στην ελληνική ποδοσφαιρική σκηνή και θα επιστρέψει στον ΠΑΟΚ όσα δικαιούται. Τελεία, παράγραφος.

Τι θα δικαστεί, μετά την προσφυγή (αν τελικά κατατεθεί) του ΠΑΟΚ, ενώπιον του CAS; Ποια ακριβώς διαφορά θα έρθει να επιλύσει το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο; Τι «δικαιούται» ο ΠΑΟΚ να προσβάλλει ενώπιον του CAS; Ποιοι θα είναι οι βασικοί διάδικοι;

Σας έχω νέα: Η πλευρά Σαββίδη (δηλαδή ο ΠΑΟΚ) μπορεί να προσφύγει στην δικαιοδοσία του CAS μόνο κατά της ΕΠΟ, δηλαδή κατά της απόφασης μιας επιτροπής της ΕΠΟ, ήτοι της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ Για το λόγο αυτό διάδικοι θα είναι ο ΠΑΟΚ και η ΕΠΟ.

Ο Ολυμπιακός θα είναι παρών και έχει το δικαίωμα και ο ίδιος να προσφύγει από άλλο δρόμο και για άλλο λόγο στο ίδιο δικαστήριο κατά της ίδιας απόφασης.

Τι λέει η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ για την υπόθεση «ΠΑΟΚ –Ξάνθης»; Πρώτο, ότι η έρευνα, η αξιολόγηση, η διαδικασία εκδίκασης και το πόρισμα της Ε.Ε.Α. είναι δεσμευτικά. Δηλαδή, ότι ό,τι καταγγέλθηκε, ερευνήθηκε, αξιολογήθηκε, εκδικάστηκε και κατέληξε στην έκδοση ενός πρίσματος ενώπιον μιας κρατικής επιτροπής του ν. 2725/1999 ορθώς και νόμιμα εξελίχθηκε από την μόνη αρμόδια προς τούτο επιτροπή του κράτους και τα δικαστικά όργανα του ποδοσφαίρου έχουν ως αποκλειστικό καθήκον τον επιμερισμό των ποινών που προβλέπει ο νόμος και όχι την κρίση για την ουσία της υπόθεσης.

Οι ποινές αυτές επιβάλλονται με βάση το εύρος ποινών που προβλέπεται στο ν. 2725/1999 μετά τη γνωστή τροπολογία Γεραπετρίτη και όχι στο πειθαρχικό δίκαιο του ποδοσφαίρου, γι’ αυτό επιβλήθηκε η αφαίρεση βαθμών και όχι ο υποβιβασμός.

Σημείωση: Την αποκλειστική αρμοδιότητα της Ε.Ε.Α. για θέματα πολυϊδιοκτησίας την επιβεβαίωσε το καλοκαίρι του 2019 (31 Ιουλίου 2019) η ίδια η ΕΠΟ με απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, όταν πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη να τροποποιεί, με μια αλητήρια διαδικασία, το άρθρο 30 του Κ.Α.Π., το οποίο στη συνέχεια διέγραψε!!!

Δεύτερο, οι ποινές παραμένουν όπως επιβλήθηκαν από την Πειθαρχική Επιτροπή της Super League, που έκρινε ακριβώς τα ίδια για τη δεσμευτικότητα του πορίσματος.

Τρίτο, ο ΠΑΟΚ δικαιούται να προσφύγει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο κατά της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων.

Προσοχή: Η προσφυγή θα γίνει κατά της συγκεκριμένης απόφασης, με το συγκεκριμένο «δια ταύτα» και με το συγκεκριμένο σκεπτικό. Όχι γενικώς και αορίστως κατά «κάποιας άλλης απόφασης της Εφέσεων», όπως ο ΠΑΟΚ την αντιλαμβάνεται και την οποία πολύ θα ήθελε να προσβάλλει όπως τον συμφέρει.

Στο CAS, δηλαδή, θα κατατεθούν ως στοιχεία της υπόθεσης οι δύο αποφάσεις, η μια της Πειθαρχικής Επιτροπής της Super League και η δεύτερη της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ. Τίποτε άλλο, επειδή δεν κρίνεται κάτι άλλο. Δεν κρίνεται, δηλαδή, το περιεχόμενο του πορίσματος της Ε.Ε.Α., επειδή αυτό δεν κρίνεται από τα δικαστικά όργανα του ποδοσφαίρου με βάση το ελληνικό δίκαιο κι επειδή η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, ως κρατικό όργανο, δεν είναι διάδικος με τον ΠΑΟΚ ενώπιον του CAS.

Για να συμβεί κάτι ανάλογο θα έπρεπε (προ αμνημονεύτων μηνών) το ελληνικό κράτος να δεχθεί επίσημα τη δικαιοδοσία του CAS, να καταστεί διάδικος μετά από μια προσφυγή του ΠΑΟΚ και να εμφανιστεί στη Λωζάνη να «δικάσει» το πόρισμα μιας δικής του, δηλαδή κρατικής, επιτροπής.

Να δεχθεί, δηλαδή, μια ανεξάρτητη κρατική οντότητα (η Ελλάδα) να θέσει τους όρους ίδρυσης και λειτουργίας μιας επιτροπής της (της Ε.Ε.Α.) υπό την κηδεμονία, σε πρώτο και τελευταίο βαθμό, ενός ιδιωτικού διαιτητικού δικαστηρίου (αυτό είναι το CAS).

Πως ακούγεται η ιδέα να εμφανιστεί στη Λωζάνη, ενώπιον ενός Διαιτητικού Δικαστηρίου εκδίκασης ιδιωτικών διαφορών ο κ. Γεραπετρίτης και «να δικάσει» μια απόφαση του κράτους που εκπροσωπεί; Τρέλα με κορδέλα για το ελληνικό κράτος και την ανεξάρτητη λειτουργία του!!!

Συνεννοηθήκαμε, λοιπόν, τι περιεχομένου θα είναι η προσφυγή του ΠΑΟΚ και τι θα κληθεί να δικάσει το CAS με διάδικους, επαναλαμβάνω, τον ΠΑΟΚ και την ΕΠΟ.

Εν αναμονή της προσφυγής λοιπόν και… καλά να είμαστε να έχουμε να γράφουμε…

Υ.Γ. Το πικρό ποτήρι των σκληρών αποφάσεων για τις δύο ΠΑΕ, πρωταγωνίστριες του μεγαλύτερου σκανδάλου από καταβολής ελληνικού ποδοσφαίρου δεν θα το αποφύγει ούτε η Super League. Θα κληθεί, όχι σε κενό αέρα βεβαίως, να συζητήσει και να πάρει αποφάσεις. Οι οποίες στη συνέχεια θα προσβληθούν, αν πρέπει, όπου πρέπει… Όπως είπε κι ο γίγαντας Τσιόδρας «βρισκόμαστε στο τέλος της αρχής και όχι στην αρχή του τέλους».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς