29.3 C
Athens

Tα «γκρίζα σημεία» απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη συμφωνία

«Χάθηκε» το «Severna Macedonija» • Πρόβλημα με erga omnes και γλώσσα

Τα γκρίζα σημεία που αναδείχθηκαν με τη χθεσινή δημοσιοποίηση της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ απειλούν να τινάξουν στον αέρα το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και γεννούν ερωτηματικά για το κατά πόσο μπορεί αυτή να περάσει ακόμα και από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Ηδη και στην αντιπολίτευση εκτός από τη Νέα Δημοκρατία που έχει ήδη απορρίψει τη συμφωνία, υπήρξε διχασμός στο Κίνημα Αλλαγής με τη Φώφη Γεννηματά να χαρακτηρίζει ξεκάθαρα κακή τη συμφωνία και την πολύωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος να καταλήγει σε αδιέξοδο.

Το ψέμα της κυβέρνησης για το «Severna Macedonija»

Με τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας ήρθε, εξάλλου, στο φως ένα ακόμα ψέμα της κυβέρνησης, καθώς διαπιστώθηκε ότι η σλαβική ονομασία των Σκοπίων χάθηκε κάπου… στη μετάφραση. Το «Severna Macedonija» για το οποίο έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας έχει εξαφανιστεί από το κείμενο της συμφωνίας και έχει μείνει μόνο ο όρος «Βόρεια Μακεδονία».

H ανατροπή στην πράξη του erga omnes

Παράλληλα, προκύπτει θέμα και με αν τελικά το erga omnes ισχύει πράγματι ή ήταν ένα τέχνασμα για να δεχθούν οι Ελληνες πιο «εύπεπτα» τη συμφωνία.

Κι αυτό γιατί αν επρόκειτο για ονομασία erga omnes τότε θα έπρεπε και οι κάτοικοι της χώρας να ονομάζονται «Βορειομακεδόνες» και η γλώσσα «βορειομακεδονική». Κάτι που δεν ισχύει. Αντ’ αυτού η γλώσσα προβλέπεται να είναι η μακεδονική και η ιθαγένεια επίσης μακεδονική κι αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τίποτα λιγότερο από εκχώρηση του όρου Μακεδονία στους γείτονες.

Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να υπάρξει διαχωρισμός. Να αναφέρονται δηλαδή οι κάτοικοι ως Μακεδόνες με τον προσδιορισμό ότι είναι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας.

To «γκρίζο σημείο» που ανατρέπει το erga omnes εντοπίζεται στο άρθρο 7 της συμφωνίας. Εκεί ορίζεται ότι και η Ελλάδα και τα Σκόπια θα συνεχίσουν να ερμηνεύουν τους όρους Μακεδονία και Μακεδόνες με όποιον τρόπο θέλει η κάθε πλευρά. Αυτό, όμως, συνιστά παραβίαση του erga omnes.

Η συμφωνία ορίζει ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα αποκαλούνται «Μακεδόνες / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Το «γκρίζο σημείο» είναι ότι ουδείς θα λέει ότι είμαι «Μακεδόνας / πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας». Ολοι θα λένε ότι είναι «Μακεδόνες».

«Γκρίζο σημείο» αποτελεί και η ρητή αναφορά στη «μακεδονική γλώσσα» που συνοδεύεται από την επισήμανση ότι ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών.

Ενταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Οσον αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ, που είναι αυτή που «καίει» τη γειτονική χώρα, είναι σαφές πως με αυτή τη συμφωνία, θα μπορεί να ξεκινήσει. Και εφόσον κινήσουν οι διαδικασίες για την ένταξη, αυτή δεν μπορεί να διακοπεί.

Αντίθετα, για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται μια περισσότερο πολύπλοκη διαδικασία που θα μπορούσε να είναι και μακροχρόνια και προβλέπει και διαδικασία διακοπής.

Η ένταξη στην ΕΕ περιλαμβάνει 35 κεφάλαια που αναφέρονται στο κοινοτικό κεκτημένο. Αυτή η διαδικασία θεωρητικά μπορεί να διακοπεί σε κάθε κεφάλαιο ξεχωριστά, αλλά και ακόμα και στο τέλος όταν δει κανείς συνολικά τα κεφάλαια.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό των Σκοπίων, εκεί το δύσκολο σημείο είναι η συνταγματική αναθεώρηση που απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία, δηλαδή να υπερψηφιστεί από 80 βουλευτές επί συνόλου 120 βουλευτών. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχει πλειοψηφία των βουλευτών ανά εθνοτική ομάδα Σλαβομακεδόνων και Αλβανών. Ακόμη και να γίνει δημοψήφισμα και να το κερδίσει ο Ζάεφ, είναι δύσκολο να συμφωνήσουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης για συνταγματική αλλαγή.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς