Ο επιχειρηματίας Χαρουγιούκι Τακαχάσι, ο οποίος έλαβε εκατομμύρια δολάρια για την επιτυχημένη εκστρατεία του στο Τόκιο για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, οι οποίοι τελικά θα διεξαχθούν το επόμενο έτος εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, θεωρείται ύποπτος από τις γαλλικές αρχές για εμπλοκή του σε δωροδοκίες ώστε να βοηθήσει την υποψηφιότητα της Ιαπωνίας, , σύμφωνα με όσα αναφέρει το «Reuters».
Ο 75χρονος, πρώην διευθυντικό στέλεχος του διαφημιστικού πρακτορείου Dentsu Inc, πληρώθηκε 8,2 εκατομμύρια δολάρια από την επιτροπή που πρωτοστάτησε στην κατάθεση υποψηφιότητας του Τόκιο για τους Αγώνες του 2020.
Ο Τακαχάσι δήλωσε στο Reuters ότι η δουλειά του συμπεριλάμβανε και την επικοινωνία με μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής όπως ο Λαμίν Ντιακ, και ότι έδωσε… δώρα στον Ντιάκ, συμπεριλαμβανομένων ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών και ρολογιού Seiko. «Είναι φθηνά», είπε.
Οι πληρωμές κατέστησαν τον Τακαχάσι τον μοναδικό μεγαλύτερο αποδέκτη χρημάτων από την επιτροπή υποβολής υποψηφιότητας του Τόκιο, η οποία χρηματοδοτήθηκε κυρίως από ιαπωνικές εταιρείες. Μετά την παρέμβασή του στην επιτυχημένη εκστρατεία του Τόκιο, ο Τακαχάσι μπήκε στο διοικητικό συμβούλιο της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο 2020, μια ομάδα που ανέλαβε την εκτέλεση των θερινών αγώνων μετά την απονομή της στην Ιαπωνία.
Ο Τακαχάσι αναγνώρισε τις πληρωμές, αλλά αρνήθηκε να δώσει μια πλήρη καταγραφή του πώς χρησιμοποίησε τα χρήματα. Είπε ότι παρότρυνε τον Ντιακ να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Τόκιο και αρνήθηκε οποιαδήποτε παρατυπία στις συναλλαγές αυτές. Είπε ότι ήταν φυσιολογικό να προσφέρουν δώρα ως τρόπο να δημιουργηθούν καλές σχέσεις με σημαντικούς αξιωματούχους όπως ο Ντιακ, ενώ σημείωσε επίσης ότι δεν υπήρχε τίποτα παράτυπο με τις πληρωμές που έλαβε ή με τον τρόπο που χρησιμοποίησε τα χρήματα.
«Δεν πηγαίνεις με άδεια χέρια», δήλωσε στο «Reuters», αναφερόμενος στα δώρα που έδωσε στον Ντιακ. Τα αρχεία της επιτροπής υποβολής υποψηφιότητας του Τόκιο 2020, τα οποία εξετάστηκαν από το Reuters, δείχνουν ότι καταβλήθηκαν περίπου 46.500 δολάρια σε ρολόγια Seiko.
Ο κανονισμός, επιτρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις δώρα που δεν υπερβαίνουν τις 42 χιλιάδες ευρώ.
Οι Γάλλοι διερευνούν επίσης τον γιο του Ντιακ, τον Πάπα Μασάτα Ντιακ, με την υποψία ότι έλαβε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που καταβλήθηκαν και πέρασε χρήματα στον πατέρα του για να εξασφαλίσει ψήφους για το Τόκιο.
Ο δικηγόρος του Ντιακ είπε: «Αρνείται όλους τους ισχυρισμούς για δωροδοκία».
Όπως αναφέρει το Reuters η Ολυμπιακή προετοιμασία έχει κοστίσει για τους Ιάπωνες φορολογούμενους περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια και η αναβολή των Αγώνων έχει κλονίσει εταιρικούς χορηγούς, οι οποίοι είχαν καταβάλει 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μόρι και Τακαχάσι ήταν καθοριστικοί στην προσπάθεια του Τόκιο να κερδίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μια εκστρατεία που ξεκίνησε το 2011 και έγινε εθνική προτεραιότητα υπό τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.
Από το 2015, οι Γάλλοι εισαγγελείς ερευνούν τον Ντιακ, που κατηγορήθηκε επίσης ότι έλαβε ξεχωριστή δωροδοκία ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων για να υποστηρίξει το Ρίο ντε Τζανέιρο.
Ο δικηγόρος του Ντιακ δήλωσε ότι ο πελάτης του «δεν έλαβε χρήματα από κανέναν που σχετίζεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο ή στο Ρίο ντε Τζανέιρο».
Ο Αμπε υποσχέθηκε πλήρη συνεργασία με τη γαλλική έρευνα, η οποία αποτελεί μέρος μιας μακρόχρονης διερεύνησης της διαφθοράς στον διεθνή αθλητισμό, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης των περιστατικών ντόπινγκ που ενέχονται Ρώσοι αθλητές.
Ιδιαίτερα, ο Ρέναν Βαν Ρουιμπέκε, ο γαλλικός δικαστής που διηύθυνε την έρευνα μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, είχε καταγγείλει ότι οι Ιάπωνες εισαγγελείς δεν παρείχαν όλες τις πληροφορίες που αναζητούσαν οι Γάλλοι ερευνητές.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έκανε γνωστό ότι υποστηρίζει «τις γαλλικές δικαστικές αρχές και πρέπει να σεβαστεί την εμπιστευτικότητα της διαδικασίας».