Η UEFA, οι εθνικές Ομοσπονδίες, η ECA και η FIFpro καλούνται σήμερα να πάρουν μια απόφαση σχετικά με το τι θα γίνει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο για το υπόλοιπο της σεζόν. Τα μέτωπα είναι πολλά. Πέρα από τα εγχώρια πρωταθλήματα, υπάρχουν οι διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και το EURO που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου. Η πανδημία του κορωνοϊού αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη, δεν θα ήταν δυνατόν να μην επηρεάσει το ποδόσφαιρο.
Οι πληροφορίες του FWS λένε πως θα ασκηθούν πολύ μεγάλες πιέσεις στην UEFA από τους περισσότερους εμπλεκόμενους. Το EURO θεωρείται ήδη τελειωμένο για φέτος, αφού δεν υπάρχει κανένας απολύτως τρόπος να διεξαχθεί με ασφάλεια. Θυμίζουμε πως το νέο φορμάτ της διοργάνωσης προβλέπει τη διεξαγωγή της σε 12 διαφορετικές χώρες. Αλήθεια τώρα, ποιος θα ήθελε να πάει στην Ιταλία ή στην Ισπανία και βέβαια, στην Αγγλία που προσπαθεί να πετύχει ανοσία σε ένα αμφιλεγόμενο «πείραμα»;
Το EURO λοιπόν, το ξεγράφουμε για φέτος. Για τις εγχώριες διοργανώσεις τα πράγματα φαίνονται και πάλι απλά. Απλά με την έννοια του μονόδρομου. Υπάρχει έστω και ένας λογικός άνθρωπος που μπορεί να μιλήσει για πρωτάθλημα σε Ιταλία και Ισπανία ειδικά, όταν οι δυο αυτές χώρες βρίσκονται ουσιαστικά σε εμπόλεμη κατάσταση με τον κορωνοϊό; Θα γυρίσει δηλαδή ένα κουμπάκι την Πρωτομαγιά και όλα θα γίνουν μια χαρά; Σε καμία περίπτωση. Το τι θα ισχύσει στην πιθανότατη περίπτωση οριστικής διακοπής λογικά θα το αποφασίσουν οι κατά τόπους λίγκες, σε συνεννόηση με την UEFA. Και αυτό επειδή θα πρέπει να υπάρχει μια «άτυπη» έγκριση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στον τρόπο με τον οποίο θα δοθούν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια για του χρόνου.
Το πιο ζόρικο παζλ για την UEFA είναι το μέλλον του Champions League και του Europa League. Μέχρι τώρα ακουστεί διάφορα σενάρια, με δημοφιλέστερο εκείνο των final 4 ή ακόμα και final 8 σε Κωνσταντινούπολη και Γκντνασκ αντίστοιχα. Πόσο λογικό όμως είναι να ζητηθεί από αποστολές τεσσάρων ή ακόμα και οκτώ ομάδων να μεταβούν για μέρες στην Τουρκία, εκεί όπου ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόληψη για την πανδημία; Όσο για την Πολωνία, το γεγονός ότι τα σύνορά της θα κλείσουν οσονούπω, μιλά από μόνο του. Και εννοείται ότι διεξαγωγή χωρίς κόσμο δεν θα είχε κανένα νόημα.
Τη στιγμή που ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί για τους δυο πιο δύσκολους μήνες από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και άπαντες συμφωνούν στο ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή της, το να συζητάμε για ποδόσφαιρο και να προβληματιζόμαστε τόσο πολύ γι’ αυτό συνιστά παραφροσύνη. Οι ομάδες δεν προπονούνται καν, καταστήματα και ναοί κλείνουν, μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας έχουν ήδη παρθεί σε κάποιες χώρες και εξετάζονται σοβαρά σε κάποιες άλλες.
Κι αν υπάρχει ακόμη κάποιος που δυσκολεύεται να κατανοήσει τι συμβαίνει και πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για την UEFA, ας ρίξει μια ματιά στα όσα ανακοίνωσε χθες η Βαλένθια. Σύμφωνα με τον ισπανικό σύλλογο, το 35% του ποδοσφαιρικού τμήματος έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό και εννοείται ότι ο συσχετισμός με την αναμέτρηση κόντρα στην Αταλάντα είναι πολύ μεγάλος. ΟΚ, η Βαλένθια δεν είναι το μέγεθος που θα μπορούσε να τρομάξει την UEFA ή που θα αποφάσιζε να τα βάλει μαζί της. Για σκεφτείτε όμως να συνέβαινε το ίδιο με τη Ρεάλ ή την Μπαρτσελόνα;
Η UEFA, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, καλείται να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Έχει ήδη σημειώσει τρομερή καθυστέρηση στις αντιδράσεις της, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο αθλητές και συντελεστές αγώνων (εργαζόμενους, ακόμη και οπαδούς). Ακόμη κι αν αποφασίσει σήμερα να κερδίσει λίγο χρόνο ακόμη περιμένοντας να δει τι θα γίνει στις επόμενες δυο εβδομάδες, οι συνθήκες (αλλά και οι περισσότερες εμπλεκόμενες πλευρές) θα την αναγκάσουν να ματαιώσει την ολοκλήρωση των δυο διοργανώσεων, για πρώτη φορά στην ιστορία.