Κακά τα ψέματα! Κανένα πρωτάθλημα δεν πρόκειται να συνεχιστεί υπό οποιαδήποτε μορφή. Το ποδόσφαιρο σε εθνικό επίπεδο (και μάλλον και σε ευρωπαϊκό) για τη φετινή περίοδο ολοκλήρωσε τις διοργανώσεις του. Κανένας στη χώρα δεν υποστηρίζει πως μπορούν να συνεχιστούν με οποιαδήποτε φόρμα οι ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.
Το ίδιο πρόκειται να συμβεί και με τις αντίστοιχες της UEFA, όσο και αν οι γραφειοκράτες της Νιόν για τους δικούς τους λόγους (τηλεοπτικά συμβόλαια, έσοδα κ.λ.π.) εξακολουθούν να αναζητούν, δήθεν, τρόπους για να ολοκληρώσουν «τσάτρα – πάτρα» το Champions League και το Europa League.
Στο πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορωνοϊού και με βάση τις ελάχιστες των αναμενόμενων επιπτώσεων δεν προκύπτει από πουθενά χρόνος για ποδόσφαιρο (και για αθλητισμό γενικά), πόσο μάλλον για να ξεκινήσει και να λήξει μια διοργάνωση δέκα (10) αγωνιστικών, δηλαδή τα play off, στο τέλος της οποίας μια ομάδα θα αναδειχθεί πρωταθλήτρια και τέσσερις υπόλοιπες θα καταλάβουν τις θέσεις για τις διοργανώσεις της UEFA την επόμενη περίοδο (όποτε και αν αυτή ξεκινήσει).
Το ίδιο συμβαίνει και με τα play out, από τα οποία επηρεάζεται ευθέως το σύστημα προβιβασμού – υποβιβασμού μεταξύ των εθνικών κατηγοριών, ειδικά των δύο πρώτων (Super League 1- Super League 2).
Τα δεδομένα (όσα έχουν διαμορφωθεί και όσα προβλέπεται να εξελιχθούν) οδηγούν σε μερικές πολύ απλές αποφάσεις, που μπορούν (και πρέπει) να ληφθούν άμεσα για να λήξει εν τη γενέσει της η κωμωδία της δήθεν έναρξης και ολοκλήρωσης των αγώνων κατάταξης.
Με βασικό άξονα των αποφάσεων τη διάρθρωση της πρώτης κατηγορίας, της Super League 1, τις επόμενες μέρες , υπό την αίρεση των αποφάσεων της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ για τις περιπτώσεις της αποδεδειγμένης από την Ε.Ε.Α. πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ – Ξάνθης και της μετοχικής σύνθεσης της τελευταίας, η διοργανώτρια (και όχι η ΕΠΟ) μπορεί να αναδείξει πρωταθλητή και να κατατάξει τις ομάδες που θα καταλάβουν τις υπόλοιπες (από το 2 έως το 6) θέσεις του πρωταθλήματος.
Πως μπορεί να συμβεί αυτό; Είναι απλό.
Η κανονική περίοδος του πρωταθλήματος έληξε κανονικά και προέκυψε μια συγκεκριμένη βαθμολογική κατάταξη των ομάδων.
Η διοργανώτρια επικύρωσε επισήμως τη βαθμολογία (υπό την αίρεση των αποφάσεων της Επιτροπής Εφέσεων).
Οι αγώνες κατάταξης (play off) είναι μια άλλη, νέα διοργάνωση, την οποία συνδέει με εκείνη που τελείωσε μόνο η βαθμολογία. Τίποτε άλλο.
Για τη νέα διοργάνωση (play off) υπάρχει εγκεκριμένη νέα προκήρυξη, έγινε νέα κλήρωση αγώνων.
Η νέα διοργάνωση δεν μπορεί, για αντικειμενικούς λόγους, να ξεκινήσει και βάσιμα πιθανολογείται πως δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα.
Η ΕΠΟ υποχρεούται να δηλώσει, έως ένα χρονικό σημείο, στην UEFA πρωταθλήτρια ομάδα για τη νέα περίοδο και τις υπόλοιπες ομάδες που θα πάρουν μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της νέας περιόδου.
Η δήλωση της πρωταθλήτριας ομάδας γίνεται ξεχωριστά από τις υπόλοιπες (και από τη δεύτερη) επειδή αυτή θα παίξει στην προκριματική φάση από «το μονοπάτι των πρωταθλητών». Η δεύτερη θα αγωνιστεί στην ίδια διοργάνωση από «το μονοπάτι των μη πρωταθλητών».
Η κατάληξη όλων των παραπάνω δεδομένων οδηγεί τη διοργανώτρια να αποφασίσει την μη έναρξη της διοργάνωσης των αγώνων κατάταξης (play off) για αντικειμενικούς λόγους, εξέλιξη που σημαίνει πως αυτή αντιμετωπίζεται ως μη γενόμενη, άρα χωρίς καμία επιρροή στη συνολική διοργάνωση του πρωταθλήματος και στην τελική βαθμολογική κατάταξη όπως είχε σχεδιαστεί να προκύψει.
Στην περίπτωση αυτή ισχύει η τελική επικυρωμένη επισήμως βαθμολογική κατάταξη των ομάδων στην κανονική περίοδο (έχει ήδη συντελεστεί) και όλα λήγουν όπως είναι σήμερα, χωρίς καμία περαιτέρω εξέλιξη.
Για τα play out η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς εμπλέκονται με το σύστημα υποβιβασμού – προβιβασμού μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας, άρα απαιτείται συνολικότερη θεώρηση των δεδομένων.
Μια πολύ καλή σκέψη για το θέμα αυτό είναι η αναδιάρθρωση με άμεση ισχύ, λόγω αντικειμενικών συνθηκών, των επαγγελματικών κατηγοριών που μπορεί (πρώτη σκέψη) να περιλαμβάνει την κατάργηση των αγώνων κατάταξης και τη διαμόρφωση δυο νέων εθνικών κατηγοριών, η πρώτη από τις οποίες θα έχει δεκαέξι (16) ομάδες και η δεύτερη τριάντα δύο (32) ομάδες σε δύο ομίλους των δεκαέξι (16) ομάδων.
Τεχνικές για να συμβεί η εξέλιξη αυτή (αν αποφασιστεί) υπάρχουν, διαδικασίες νόμιμες και ποδοσφαιρικές επίσης. Μάλιστα, μια τέτοια αναδιάρθρωση ενέχει κι ένα στοιχείο δικαιοσύνης, καθώς ανταποκρίνεται στο κοινό περί δικαίου αίσθημα να συνδυαστεί ο υποβιβασμός και ο προβιβασμός χωρίς καμία ομάδα να απολέσει τα δικαιώματα της.
Ταχύτητα σκέψης και γρήγορες αποφάσεις απαιτούνται. Εκεί βρίσκεται το πρόβλημα.