19.7 C
Athens

«Σφαγή» Ιβάνοφ-Ζάεφ για τη συμφωνία

Αρνήθηκε την ενημέρωση ο Σκοπιανός πρόεδρος • Μόλις δύο λεπτά κράτησε η συνάντηση με Ζάεφ • Διάγγελμα Ιβάνοφ εντός της ημέρας

Δεν έχει ξεσπάσει μόνο στην Ελλάδα διαμάχη για τη συμφωνία που αφορά το Σκοπιανό, καθώς όπως φαίνεται το ίδιο ισχύει και στη γειτονική χώρα. Η εδώ και καιρό εκπεφρασμένη αντίθεση του προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ πήρε σάρκα και οστά κατά τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων πήγε σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, αλλά ο Γκιόργκι Ιβάνοφ ουσιαστικά τον πέταξε έξω!

Ο Ιβανόφ ρώτησε αν υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα κι όταν τού απάντησαν «ναι» τους είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η συνάντηση μαζί τους.

Η συνάντηση δεν διήρκησε ούτε δύο λεπτά, επειδή όπως μεταδίδουν τα Σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, ο Πρόεδρος διέκοψε τη σύσκεψη μόλις ενημερώθηκε ότι η συμφωνία είναι οριστική και δεν επιδέχεται αλλαγές.

Ο Σκοπιανός πρόεδρος έχει πει πολλές φορές ότι δεν θα δεχθεί συμφωνία που περιλαμβάνει erga omnes, καθώς ανήκει στην πλευρά των σκληροπυρηνικών της χώρας του, όπου μαζί με το VMRO θα σηκώσουν το επόμενο διάστημα τη σημαία της αντίδρασης κατά της πολιτικής Ζάεφ.

Αμέσως μετά το τέλος της ολιγόλεπτης συνάντησης, ακολούθησε ανακοίνωση της προεδρίας των Σκοπίων, στην οποία αναφέρεται:

«Ενημερώνουμε ότι η συνάντηση διήρκησε δύο λεπτά. Σήμερα ο πρόεδρος Ιβάνοφ θα απευθυνθεί στον λαό της ΠΓΔΜ».

Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση των Σκοπίων σημειώνει ότι ο Ιβάνοφ «αποχώρησε από τη συνάντηση και αρνήθηκε να συζητήσει τα οφέλη αυτής της ιστορικής συμφωνίας».

«Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ προσπάθησαν να παρουσιάσουν και να συζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Ελλάδα για το όνομα, αλλά ο Γκιόργκι Ιβάνοφ αποχώρησε από τη συνάντηση και αρνήθηκε να συζητήσει τα οφέλη αυτής της ιστορικής συμφωνίας.

Από κει και πέρα, προτρέπουμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ενωθούν και να υποστηρίξουν την ευημερία των πολιτών και την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι πολίτες επιτέλους έχουν την ευκαιρία να γράψουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας και κανείς δεν μπορεί να τους εμποδίσει να πάρουν τη σωστή απόφαση για το μέλλον της “Μακεδονίας” μας», αναφέρει η ανακοίνωση της κυβέρνησης των Σκοπίων.

Το παιχνίδι στη γειτονική χώρα θα παιχτεί σε επικοινωνιακό επίπεδο, κατά πόσο δηλαδή θα πειστεί ο λαός να αποδεχθεί τη συμφωνία. Τα πράγματα κάθε άλλο παρά εύκολα θα είναι, καθώς το αντιπολιτευτικό εθνικιστικό κόμμα VMRO σε πολιτικό επίπεδο έχει ακόμη μεγάλη ισχύ. Αλλωστε ήταν πρώτο στις εκλογές, αλλά δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς