Στα χέρια ενός Πρωτοδίκη που έχει τοποθετηθεί από την Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ στη θέση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Super League 1, θα περάσει το ύψος της ποινής που θα επιβληθεί σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη με βάση το πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Η Πρωτοδίκης Μαρία Τσαγκιά, ή ο Αναπληρωματικός αθλητικός δικαστής Χριστόφορος Μάρκου θα κρίνουν το ζήτημα της πολυιδιοκτησίας ως προς το ύψος των ποινών που θα πρέπει να επιβάλουν στις ΠΑΕ που υπέπεσαν στην παράβαση. Για την Ξάνθη υπάρχει πρόσθετα και το ζήτημα του μετοχολογίου.
Σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση θα πάει στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ, τα μέλη της οποίας προέκυψαν επίσης από την γενική συνέλευση της 27ης Αυγούστου 2018. Οι δύο επιτροπές(Πειθαρχική SuperLeague 1 και Εφέσεων), είναι αυτές που έκριναν σε δύο βαθμούς δικαιοδοσίας ότι ο Ολυμπιακός έπρεπε να τιμωρηθεί με δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών για όσα συνέβησαν κατά την άφιξη της αποστολής του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη. Αυτές οι επιτροπές έκλεισαν το Καραϊσκάκη στα παιχνίδια με την ΑΕΛ και τον Παναθηναϊκό. Κρατήστε το αυτό.
Πρόσθετα ήλθε η δήλωση παρέμβαση του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη πως «δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται η πλέον επαχθής ποινή του υποβιβασμού σε ιστορικές ομάδες χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση».
Η παρέμβαση αυτού του είδους δυστυχώς ήταν χονδροειδέστατη, καθώς στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν νόμοι, κανονισμοί και ανεξάρτητες επιτροπές που στελεχώνονται από επιστήμονες και κρίνουν.
Ο Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ στο παράρτημα Α που αναφέρεται στην ΕΕΑ και τις ποινές του, είναι ξεκάθαρος.
«1. Σε περίπτωση μη χορήγησης ή ανάκλησης του πιστοποιητικού «τήρησης των υποχρεώσεων που προβλέπονται από τον παρόντα νόμο», της παρ. 3 του άρθρου 77Α του ν.2725/1999 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, που εκδίδεται από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.) η τελευταία εκδίδει πόρισμα ελέγχου πλήρως αιτιολογημένο και το διαβιβάσει στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Η Ε.Π.Ο, στην συνέχεια το διαβιβάζει στην αρμόδια πειθαρχική επιτροπή της Διοργανώτριας Ένωσης, η οποία με βάση το άνω πόρισμα, το οποίο ελέγχεται ως προς την ουσιαστική του βασιμότητα στην ανοιγόμενη ενώπιόν της πειθαρχική δίκη, επιβάλλει στην υπαίτια ΠΑΕ τις παρακάτω ποινές….».
Η δικαιοδοσία για την επιβολή ποινών ανήκει στην Πειθαρχική Επιτροπή της Super League 1. Hή ο Πρωτοδίκης, θα ελέγξει ως προς την ουσιαστική του βασιμότητα το πόρισμα της ΕΕΑ στη δίκη που θα κάνει.
Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού αποφάσισε ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ και η ΠΑΕ Ξάνθη παραβίασαν την παράγραφο 9 του άρθρου 69 του Ν. 2725/1999, με τον τρόπου που αυτό έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα. Τα στοιχεία που κατατέθηκαν από τον Ολυμπιακό, αλλά και όσα προέκυψαν κατά την ακροαματική διαδικασία ήταν ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ και οδήγησαν στην κρίση με ψήφους 4-1 ότι οι παραβάσεις ήταν «Βαρείες».
Ποια είναι η ποινή που προβλέπεται στην υπαίτια ΠΑΕ;
«Εάν η παράβαση χαρακτηρίζεται από το πόρισμα ελέγχου ως βαρεία, ποινή υποβιβασμού από μια κατηγορία έως και αποβολή από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα».
Σύμφωνα με το άρθρο 2 του παραρτήματος Α:
«Η Πειθαρχική επιτροπή μπορεί να μειώσει την ποινή μέχρι το κατώτατο όριο που προβλέπεται κατά τα ως άνω».
Για τις περιπτώσεις που οι παραβάσεις είναι «βαρείες» το ανώτατο όριο είναι η αποβολή από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα και το κατώτατο η ποινή υποβιβασμού μιας κατηγορίας. Αυτή είναι η ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ διάταξη. Δεν προβλέπεται κάτι ενδιάμεσο.
Τι θα επιχειρήσει να κάνει ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη; Ένας Πρωτοδίκης να κρίνει εκ νέου την απόφαση μιας ανεξάρτητης Αρχής του κράτους, προκειμένου να αποχαρακτηριστεί από Βαρεία η παράβαση. Πώς όμως να χαρακτηριστεί όταν η «σοβαρή» ή η «απλή» παράβαση που επισείουν άλλες ποινές (από υποβιβασμό έως αφαίρεση 10 βαθμών στην πρώτη περίπτωση και από αφαίρεση ενός έως 10 βαθμών στη δεύτερη), έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και όχι σε περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας; Πώς θα γίνει το άσπρο μαύρο;
Πλέον οδηγούμαστε σε ένα παράλληλο παιχνίδι εκτός αγωνιστικών χώρων, όπου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το πρωτάθλημα, οι θέσεις στην Ευρώπη, αλλά και οι ομάδες που θα υποβιβαστούν. Το fws.gr επειδή βρισκόμαστε στην Ελλάδα έριξε φως στο πώς έχουν εκλεγεί τα πρόσωπα στα δικαιοδοτικά όργανα και τι είδους αποφάσεις παίρνουν. Ήδη υπήρξε πολιτική παρέμβαση υπέρ του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης από τον Υφυπουργό Αθλητισμού. Θα είναι η μόνη;