Το γιατρικό για να γυρίσει σελίδα το ελληνικό ποδόσφαιρο και να έλθουν καλύτερες μέρες, όσοι ασχολούνται σε διοικητικό επίπεδο το γνωρίζουν. Πάντα όμως υπάρχει η φιλοδοξία του χαλίφη. Αυτού που θέλει να έχει το πάνω χέρι εκτός γηπέδων και προωθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ημίμετρα για να ρίξει στάχτη στα μάτια και να κάνει τις δουλειές του.
Οι πυλώνες της αναξιοπιστίας του ποδοσφαίρου μας, είναι διαχρονικά η διαιτησία και η αθλητική δικαιοσύνη. Εκεί για πολλούς παίζονται κυρίως οι τίτλοι, παρά από τους ποδοσφαιριστές στους αγωνιστικούς χώρους. Στη συνάντηση των τεσσάρων μεγάλων του ποδοσφαίρου μας, υπήρχε η προσδοκία πως ναι μεν δεν θα φτάναμε σε συμφωνία κυρίων, αλλά υπό την πίεση της FIFA και της UEFA θα λαμβάνονταν άμεσα αποφάσεις. Κι όμως αυτό που έγινε ήταν μια τρύπα στο νερό, καθώς οι Ευρωπαίοι αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων, να προωθήσουν άμεσα μέτρα, να χτυπήσουν το κακό στη ρίζα του και να επιβάλουν τις προϋποθέσεις για την επί ίσοις όροις διεξαγωγή του πρωταθλήματος.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων έχουν καταδείξει ως τον μεγάλο υπεύθυνο της αλλοίωσης αποτελεσμάτων τον πρόεδρο της ΚΕΔ Βίτορ Μέλο Περέιρα. Είναι το κύριο πρόβλημα στα όσα συμβαίνουν στους αγωνιστικούς χώρους. Κι όμως. Αντί ν’ αποφασιστεί εδώ και τώρα η απομάκρυνσή του μέσω της διαδικασίας καρατόμησης ή έστω κομψής παραίτησης, ο Χέρμπερτ Χούμπελ σφύριζε αδιάφορα. Με τον Πορτογάλο στην προεδρία της επιτροπής διαιτησίας να ορίζει τους διαιτητές και να φέρνει ξένους της αρεσκείας του, αναρωτήθηκε ο τοποτηρητής των FIFA/UEFA, πώς θα πάμε στα πλέι οφ, πώς θα ολοκληρωθούν οι εθνικές διοργανώσεις; O Αυστριακός παραξενεύτηκε από τα πολλά προσβλητικά που ειπώθηκαν στη σημερινή συνάντηση των Big 4. Προφανώς θα παραξενευτεί ακόμη περισσότερο με όσα θ’ ακολουθήσουν και είναι αποτέλεσμα της ουσιαστικής του αδράνειας.
Περισσότεροι ξένοι διαιτητές στα πλέι οφ μας ενημέρωσε ο Χέρμπερτ Χούμπελ. Ομολογία αποτυχίας του Περέιρα δηλαδή ν’ αφήσει κάτι στην ελληνική διαιτησία όταν φύγει. Κι όμως, καμία κουβέντα για άμεση αντικατάστασή του. Θα έλθει άλλος ξένος πρόεδρος της ΚΕΔ για το νέο πρωτάθλημα είναι η δέσμευση των υπερκείμενων ποδοσφαιρικών Αρχών. Μέχρι τότε, τι γίνεται; Πώς θα ολοκληρωθεί το φετινό;
Το ψάρι βρωμάει πάντα από το κεφάλι. Από την Ελβετία πριν προγραμματιστεί η συνάντηση στην Αθήνα, είχε σταλεί το μήνυμα, ότι οι εκλογές στην ΕΠΟ θα γίνουν νωρίτερα. Πριν αρχίσει το νέο πρωτάθλημα δηλαδή. Μέσω της προτροπής να βρεθούν πρόσωπα κοινής αποδοχής «αδειάστηκε» η σημερινή διοίκηση του… δικού μας όπως λέει και ο Ιβάν Σαββίδης Βαγγέλη Γραμμένου. Ωστόσο ο υπό προθεσμία πρόεδρος δεν δείχνει διατεθειμένος όχι μόνο να οδηγηθεί σε μια ηρωική έξοδο, αλλά ούτε να αλλάξει πολιτική και τακτική.
Η επόμενη μέρα του θα είναι βέβαια στη Θεσσαλονίκη, όπου θα επιστρέψει για ν’ ασκήσει το επάγγελμά του και είναι λογικό να την σκέφτεται. Ο νυν πρόεδρος της ΕΠΟ τη δουλειά του κάνει. Οι υπερκείμενες Αρχές όπως είναι εύλογο και φυσικό δεν θα προχωρήσουν σε πραξικόπημα απέναντι σε μια εκλεγμένη διοίκηση. Όμως θα μπορούσαν να επισπεύσουν την εκλογική διαδικασία αντί για τρεις μήνες, εννέα. Να υπάρξουν άμεσα μεταβολές με μια διοίκηση που θα έχει πρόσωπα αποδεκτά από τους τέσσερις μεγάλους.
Με τα σημερινά ημίμετρα και τη χρονική μετάθεση των απαιτούμενων αλλαγών, τα χειρότερα έρχονται. Γιατί κάθε αγωνιστική η κατάσταση οξύνεται και η τάση δεν αντιστρέφεται. Εκλογές με πολύ μεγαλύτερο και ως εκ τούτου δύσκολα ελεγχόμενο εκλογικό σώμα είναι ο θεμέλιος λίθος της αλλαγής που χρειάζεται το ποδόσφαιρό μας. Αλλιώς καλύτερη είναι η διεθνής απομόνωση από όσα αναμένονται να συμβούν στη λογική της… κανονικότητας, που θα μας εκθέσει ακόμη περισσότερο και θα μας κάνει παράδειγμα προς αποφυγή σε όλη της Ευρώπη.