Την επίτευξη συμφωνίας με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, για την αλλαγή της επίσημης ονομασίας της FYROM ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο επισκέφθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, λίγη ώρα μετά την καθοριστική τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογό του.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, πρόκειται για μια συμφωνία που προβλέπει ευρείες αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας και απάλειψη των εδαφίων που αφορούν τον αλυτρωτισμό.
Είναι μια συμφωνία που «κατοχυρώνει την πολιτιστική κληρονομιά της αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας», είπε χαρακτηριστικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ελληνας πρωθυπουργός.
«Μεταφέρω καλά νέα. Πριν από λίγο καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για ένα θέμα που μας ταλαιπωρεί και μας απασχολεί για πάρα πολλά χρόνια, τη διαφορά της ονομασίας», είπε ο κ. Τσίπρας στον κ. Παυλόπουλο και συνέχισε:
«Εχουμε λοιπόν συμφωνία. Εχουμε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes). Οι γείτονες αναλαμβάνουν την υποχρέωση συνταγματικής αναθεώρησης, για να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε αλλαγές και στο σύνταγμα της FYROM για να αλλάξουν και τα στοιχεία που εκπέμπουν αλυτρωτισμό, αλλά το σημαντικότερο όλων κατ’ εμέ είναι ότι με αυτή την συμφωνία διασφαλίζεται η πολιτιστική κληρονομιά και παρακαταθήκη της ελληνικής Μακεδονίας», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.
«Είναι πολύ σημαντικό διότι στο παρελθόν υπήρξαν κάποιοι που προσπάθησαν να οικειοποιηθούν την αρχαία ελληνική κληρονομιά της Μακεδονίας», συνέχισε.
«Η συμφωνία προβλέπει ότι θα τεθεί σε ισχύ από τη δική μας πλευρά, θα κυρωθεί δηλαδή από το ελληνικό κοινοβούλιο, αφότου έχουν πληρωθεί οι βασικές υποχρεώσεις, δηλαδή η συνταγματική αναθεώρηση», εξήγησε ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Θα πρέπει πρώτα η συμφωνία, η καλή συμφωνία, να υλοποιηθεί από τους γείτονές μας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε κι εμείς», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Είστε ο πρώτος που ενημερώνω. Αμέσως μετά θα ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς για τα βασικά σημεία της συμφωνίας και θα επικοινωνήσω με τον πρόεδρο της Βουλής για να του ζητήσω να διοργανωθεί, αμέσως μετά την ψήφιση των προαπαιτουμένων, ειδική συνεδρίαση για να ενημερώσω την εθνική αντιπροσωπεία», είπε ο Πρωθυπουργός.
Παυλόπουλος: Καλή συμφωνία, εναπόκειται στην πΓΔΜ να κάνει πράξη όσα δεσμεύτηκε
«Είναι καλή η συμφωνία. Περιλαμβάνει συνταγματική αναθεώρηση και erga omnes. Είναι μία καλή συμφωνία που έχει θέσει προϋποθέσεις και πληροί τους όρους που έθεσε η Ελλάδα. Πλέον, εναπόκειται στην πρώην γιουγκολασβική δημοκρατία της Μακεδονίας να κάνει πράξη και σε συνταγματικό επίπεδο όσα δεσμεύτηκε και ότι θέλει να προχωρήσει η καλή σχέση γειτονίας με την Ελλάδα», είπε αρχικά ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε:
«Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ως δημοκρατικό κράτος να υπογράψει μία συμφωνία που θα εναντιώνεται στο Σύνταγμα της χώρας. Αυτός ο σεβασμός της ιστορίας, που τόσο καιρό είχε κακοπάθει, για να είμαστε ειλικρινείς, από ανεύθυνους ηγέτες της γειτονικής μας χώρας, αυτός ακριβώς ο σεβασμός είναι καλό διαβατήριο για την περαιτέρω πορεία της. Είναι καλό για τον γειτονικό λαό να συμμορφωθεί με την ιστορία, διότι δεν ήταν μόνο μία παραβίαση της ιστορίας και της κληρονομιάς της αρχαίας Μακεδονίας, αλλά οδηγούσε σε μία γελοιοποίηση των ηγετών του γειτονικού κράτους», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ.
Τα σημεία της συμφωνίας – «Βόρεια Μακεδονία» το όνομα, άγνωστο σε ποια γλώσσα
Τα έξι σημεία της συμφωνίας, πάνω στα οποία φαίνεται να έχουν συμφωνήσει οι δύο πρωθυπουργοί, είναι τα ακόλουθα:
- Επιλέχθηκε το όνομα Βόρεια Μακεδονία και απομένει να διευκρινιστεί αν θα γράφεται στα σλάβικα, στα αγγλικά ή και στα δύο, δηλαδή Severna Makedonija / Republic of North Macedonia.
- Αποφασίστηκε ότι η γλώσσα της χώρας θα είναι τα «μακεδονικά» («Macedonian language»), αλλά θα υπάρχουν αναφορές ότι δεν σχετίζεται με την αρχαία μακεδονική διάλεκτο κι ότι είναι σλαβικής προέλευσης.
- Η εθνότητα θα είναι η «μακεδονική», δηλαδή οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας θα λέγονται «Μακεδόνες πολίτες» (/citizen of the Republic of North Macedonia). Εδώ θα υπάρχει αναφορά ότι ο λαός αυτός δεν σχετίζεται με τους αρχαίους Μακεδόνες.
- Θα υπάρχουν ρητές αναφορές για την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων και για την απαλοιφή αλυτρωτικών σημείων. Π.χ. δεν υπάρχει πλέον η πρόταση «προστασία μακεδονικών μειονοτήτων» έξω από τα σύνορα της χώρας.
- Θα υπάρχουν χρονοδιαγράμματα σχετικά με τη διαδικασία που θα απαιτηθεί για αλλαγές π.χ. στα εμπορικά κι όχι μόνο σήματα. Δεν είναι γνωστό αν θα είναι η σύντμηση SMK ή δεν θα υπάρχει το S (Severna).
- Θα υπάρχει η ρητή αναφορά στο erga omnes, ώστε να αποφευχθεί η διπλή ονομασία. Ταυτότητες, διαβατήρια και άλλα επίσημα έγγραφα στα Σκόπια θα έχουν το νέο όνομα.
Εξυπακούεται πως όλα αυτά μένει να αποτυπωθούν στο κείμενο της συμφωνίας και στις επίσημες ανακοινώσεις, ενώ θα υπάρξει και μια περίοδος όπου επιτροπές των δύο χωρών θα επιχειρήσουν να βρουν λύσεις για θέματα που θα προκύπτουν.