Συμπληρώθηκε μια εβδομάδα από τη δημόσια παρέμβαση του Ολυμπιακού σχετικά με τις σχέσεις άμεσης ή έμμεσης πλην δεδομένης εξάρτησης (εργασιακής) της συζύγου του κ. Παπαπέτρου και του υιού του κ. Μπίκα από τον κ. Ιβάν Σαββίδη, ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε «συνέβησαν» τα εξής τινά: Οι διατάξεις του άρθρου 65 του ισχύοντος Κανονισμού Διαιτησίας, που απαγορεύουν ρητά την ως άνω εργασιακή σχέση εξακολουθούν να ισχύουν και δεν μπορούν να αλλάξουν έως το τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Οι ποινές που προβλέπονται όταν η σχέση αυτή κρατείται μυστική, η διαγραφή, δηλαδή, του διαιτητή (και του παρατηρητή διαιτησίας) από τους πίνακες, είναι απολύτως ενεργές. Στο Πάρκο Γουδή και στο Υφυπουργείο Αθλητισμού επικρατεί ποδοσφαιρικός Ηφαιστίωνας. Όλα είναι παγωμένα.
Στην ουσία πρόκειται για μια συστηματική παράβαση των προβλέψεων του ισχύοντος Κανονισμού Διαιτησίας από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΟ και από την διοίκηση της Ομοσπονδίας. Οι δύο βασικοί φορείς που (υποτίθεται) εγγυώνται την νομιμότητα του Κανονισμού και την ευθεία ισχύ του επί όλων των εμπλεκομένων επίσημα στην ελληνική διαιτησία κάνουν το παγώνι απέναντι σε μια βαρύτατη παράβαση πυρηνικών διατάξεων που περιγράφουν βασικά ασυμβίβαστα στην οργάνωση και λειτουργία της διαιτησίας.
Την ίδια στάση φαίνεται ότι τηρούν και οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει κάποια δημόσια παρέμβαση τους σε ένα κομβικής σημασίας ζήτημα, που αφορά στην ίδια την αξιοπρέπεια των διαιτητών.
Άρα, δεν προβλέπεται κάποια σοβαρή εξέλιξη ή κάποια παρέμβαση που θα αναγκάσει την ΚΕΔ/ΕΠΟ ή τον κ. Γραμμένο να εφαρμόσουν τον Κανονισμό και να στείλουν στην εξέδρα τον κ. Παπαπέτρου και τον φίλτατο κατά τα λοιπά κ. Μπίκα.
Εκτός και αν αναγκαστούν. Αν, δηλαδή, μια, επίσης, κανονιστικά προβλεπόμενη διαδικασία ενώπιον Οργάνου του Καταστατικού της ΕΠΟ τους αναγκάσει να πάρουν αποφάσεις, υπό το φόβο της δικής τους τιμωρίας.
Υπάρχει στο ισχύον Καταστατικό της ΕΠΟ όργανο που να μπορεί να αναγκάσει την ΚΕΔ/ΕΠΟ ή την διοίκηση της Ομοσπονδίας να εφαρμόσουν τις διατάξεις του άρθρου 65 του Κανονισμού Διαιτησίας, εκόντες – άκοντες;
Βεβαίως. Υπάρχει και (υποτίθεται ότι ) λειτουργεί. Η Επιτροπή Δεοντολογίας. Στον Κώδικα της οποίας ρητώς προβλέπεται διαδικασία ενώπιον της «για παραβάσεις του Καταστατικού και των Κανονισμών της ΕΠΟ». Κι επειδή η αυτεπάγγελτη παρέμβαση της στην προκειμένη περίπτωση δεν δείχνει να την απασχολεί, ο εξαναγκασμός της να ασχοληθεί με το θέμα οδηγεί στην κατάθεση ενώπιον της μιας απλής, ατομικής ή συλλογικής, καταγγελίας.
Μια απλή, σε μια κόλλα χαρτί, καταγγελία ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας θα αναγκάσει την κυρία Λουίζα να αντιμετωπίσει το ζήτημα και να πάρει θέση δημόσια. Να επικοινωνήσει, δηλαδή, στο ελληνικό ποδόσφαιρο αν η συστηματική και γενικευμένη τήρηση των διατάξεων των κανονισμών είναι ο εκ των ων ουκ άνευ όρος για να λειτουργεί το άθλημα με όρους ισονομίας ή αν μας παίρνει γράφουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας τον κανονισμό επειδή εμείς έχουμε το μαχαίρι, εμείς και τον πεπόνι.
Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Και τόσο εύκολο να ξεδιαλυθούν με μια καταγγελία σε μια κόλα χαρτί.
Α, να μην το ξεχάσω. Μέχρι να κριθεί δικαστικά η υπόθεση η πρόεδρος της Επιτροπής έχει το δικαίωμα να επιβάλλει μόνη αυτή ποινές έως δύο μήνες απαγόρευση ενασχόλησης με το άθλημα εάν κρίνει ότι το διάστημα μέχρι το χρόνο εκδίκασης μπορεί να οδηγήσει σε νέα καταστρατήγηση του κανονισμού.
Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι;