Για τα χαρακτηριστικά που αναζητά στους παίκτες που καλεί στην Εθνική ομάδα, την αγωνιστική ταυτότητα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και τους στόχους που έχει βάλει στον πάγκο της μίλησε στο Open ο Τζον Φαν’τ Σιπ.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
-Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η απόφαση να αναλάβετε την Εθνική Ελλάδας, μία ομάδα που αντιμετώπιζε εκτός από αγωνιστικά προβλήματα και κάποια εσωτερικά ζητήματα;
«Γνωρίζαμε ότι ήταν δύσκολη η κατάσταση. Σκέφτηκα επίσης ότι αξίζει να αποδεχθώ αυτή την πρόκληση και προσπάθησα να το κάνω με διαφορετικό τρόπο από ότι οι προπονητές στο παρελθόν, με άλλο τρόπο εννοώ με διαφορετικό αγωνιστικό στυλ.
Πρώτα από όλα, μιλώντας στους ποδοσφαιριστές δεν αναφέρθηκα σε τακτικά ζητήματα. Τους είπα ότι πρώτα θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, να είμαστε ταπεινοί, να είμαστε προετοιμασμένοι στη φυσική κατάσταση και τους είπα ότι θα πρέπει να νιώσουν την τιμή να αγωνίζονται για την Εθνική ομάδα της Ελλάδας. Θα επιλέγαμε ποδοσφαιριστές που θα βλέπαμε ότι είχαν αυτές τις αξίες, αυτά τα στάνταρ.
Μετά από αυτό βάλαμε κανόνες και ήμασταν πολύ αυστηροί, στη συνέχεια φυσικά είναι και ο τρόπος που θέλεις να αγωνίζεται η ομάδα σου. Σιγά-σιγά ξεκινήσαμε να βάζουμε σε μία σειρά τις αγωνιστικές μας ιδέες, τις δείξαμε στους ποδοσφαιριστές και ξεκινήσαμε να προπονούμαστε και να αγωνιζόμαστε βάσει αυτών. Είχαμε πολύ καλή πρόοδο και θέλουμε να συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο».
Για τον άνθρωπο που έχει επηρεάσει περισσότερο από όλους την αγωνιστική του φιλοσοφία: «Ο πιο επιδραστικός στη φιλοσοφία μου για το ποδόσφαιρο ήταν ο Κρόιφ. Τον συνάντησα σε μία πολύ σημαντική στιγμή της καριέρας μου, όταν ήμουν 17-18 χρονών ποδοσφαιριστής, αγωνιζόμενος μαζί του και αργότερα έγινε ο προπονητής μου όταν ήμουν 22, 23, 24 χρονών και είχε τεράστια επιρροή πάνω μου με τον τρόπο που σκεφτόταν το ποδόσφαιρο».
-Επιλέξατε να κάνετε πολλές νέες κλήσεις, αναζητώντας διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά ή ποδοσφαιριστές με μεγαλύτερο κίνητρο και δίψα για την Εθνική Ελλάδας;
«Είναι ένας συνδυασμός και των δύο. Θα πρέπει να έχεις ποιότητα για να αγωνίζεσαι για την Εθνική ομάδα, αλλά μόνο η ποιότητα δεν αρκεί, όπως σας είπα είναι και με τι είδους προθέσεις έρχεσαι στην ομάδα, έρχεσαι εδώ απλά για να περάσεις όμορφα ή ακολουθείς την ομάδα γιατί είσαι «πεινασμένος» και θέλεις να κερδίσεις κάτι, να χτίσεις κάτι πολύ καλό μαζί με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές και να γίνετε ομάδα; Φυσικά κοιτάξαμε και ποδοσφαιριστές που σκεφτήκαμε ότι θα ταιριάζουν στον τρόπο με τον οποίο αγωνιζόμαστε».
-Όταν θα ξεκινήσουν ξανά τα επίσημα παιχνίδια θα στηριχτείτε σε ένα κλειστό γκρουπ ποδοσφαιριστών ή θα συνεχίσετε να κάνετε νέες κλήσεις;
«Χτίζουμε μία νέα ομάδα. Χτίζουμε για το μέλλον, αλλά φυσικά όταν θα ξεκινήσουμε να αγωνιζόμαστε στο επόμενο Nations League, θα βάλουμε στο γήπεδο την ομάδα που πιστεύουμε ότι θα εκπροσωπήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους Έλληνες. Θα προσπαθήσουμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτή τη βάση ποδοσφαιριστών και υπάρχει πιθανότητα κάποιες φορές να έχουμε έναν, δύο ή τρεις ποδοσφαιριστές που θα εισέρχονται στην ομάδα».
-Δεν θεωρείτε ότι ενδεχόμενος να χρειαστείτε την εμπειρία ποδοσφαιριστών όπως ο Παπασταθόπουλος και ο Μανωλάς;
«Ψάχνουμε ποδοσφαιριστές που είναι «πεινασμένοι» να αγωνιστούν για την Εθνική Ελλάδας. Πέρα από αυτό θα πρέπει να έχουν ποιότητα. Κοιτάξτε, ο Παπασταθόπουλος και ο Μανωλάς διαθέτουν σίγουρα ποιότητα, θα είναι διαθέσιμοι για να τους επιλέξουμε στο μέλλον, αν θέλουν ακόμα φυσικά να αγωνιστούν με την Εθνική Ελλάδας γιατί είναι και αυτό ένα ερώτημα. Εμείς επιλέγουμε ποδοσφαιριστές που πιστεύουμε ότι μπορούν να αγωνιστούν για την Εθνική ομάδα και είναι και οι δύο τους παίκτες που είναι σε θέση να παίξουν για την Ελλάδα».
Για την επιλογή του να μείνει μόνιμα στην Αθήνα: «Η απόφαση να μείνω μόνιμα στην Αθήνα είναι πολύ καλή γιατί με βοηθά να μάθω καλύτερα το ελληνικό πρωτάθλημα, την κουλτούρα των Ελλήνων. Νομίζω πως είναι σημαντικό για τον προπονητή της Εθνικής ομάδας, ειδικά όταν ξεκινάς κάτι καινούργιο, να βρίσκεται στη χώρα που δουλεύεις. Για αυτό τον λόγο πήρα αυτή την απόφαση. Είναι κάτι που μου είχε ζητήσει και η ελληνική ομοσπονδία».
Για τα καλά σχόλια που ακούει από τον κόσμο: «Είναι πάντα ωραίο όταν οι άνθρωποι έρχονται σε εσένα και σου κάνουν κοπλιμέντα για τη δουλειά σου και σου λένε «μπράβο κόουτς».
Για όσα θέλει να βλέπει από την ομάδα του: «Η αγωνιστική μας φιλοσοφία είναι να έχουμε την μπάλα όσο περισσότερο μπορούμε. Όταν έχεις την μπάλα ελέγχεις το παιχνίδι νομίζω. Και φυσικά όταν έχουμε την μπάλα θέλουμε να κάνουμε επίθεση, όχι μόνο να κρατάμε την μπάλα και να κάνουμε κατοχή. Θέλουμε να αγωνιζόμαστε με έναν τρόπο που είναι ελκυστικός, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό γιατί υπάρχει και ο αντίπαλος. Θέλω να βλέπω στις ομάδες μου πολύ ένταση. Οπότε οι παίκτες θα πρέπει να δουλεύουν σκληρά, θα πρέπει να είναι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση και πρέπει να είναι ικανοί να παίζουν σε μικρούς χώρους. Να παίζουν μπάλες στο μισό του αντιπάλου, να πασάρουν γρήγορα, να είναι κινητικοί και για να το πετύχεις αυτό χρειάζεσαι φυσικά διαφορετικούς τύπους ποδοσφαιριστών. Δεν είναι όλοι οι ποδοσφαιριστές το ίδιο, αλλά θα πρέπει είναι έτοιμοι να προσαρμοστούν σε αυτή τη φιλοσοφία».
-Κάτω από ποιες προϋποθέσεις ζητάτε από την ομάδα σας τη γρήγορη ανάκτηση μπάλας;
«Εμείς το λέμε δράση-αντίδραση. Και αυτό γίνεται όταν έχουμε την μπάλα και τη χάνουμε και είμαστε για παράδειγμα τοποθετημένοι σωστά, οπότε είμαστε συμπαγείς. Όταν χάνουμε την μπάλα αν είμαστε συμπαγείς στο μισό του αντιπάλου, τότε είναι η στιγμή που λέμε «προσπαθήστε να ανακτήσετε την μπάλα αμέσως. Αυτή είναι η ένταση που θέλουμε να βλέπουμε από τους παίκτες. Κοστίζει καμία φορά η αλλαγή νοοτροπίας, αντί να πηγαίνεις πίσω όταν χάνεις την μπάλα να επιτίθεσαι και να πηγαίνεις ξανά μπροστά».
Για το αν η επιλογή του στο παιχνίδι με την Αρμενία να βάλει στο παιχνίδι τρεις μεσοεπιθετικούς και όχι κάποιον αμυντικογενή ποδοσφαιριστή, παρότι η Εθνική Ελλάδας προηγούνταν με εύθραυστο αποτέλεσμα, δείχνει κάτι για την αγωνιστική του φιλοσοφία:
«Αντί να βάλουμε μέσα έναν αμυντικό στο παιχνίδι με την Αρμενία, αλλάξαμε τους επιθετικούς μας και οι επιθετικοί μας έπρεπε να είναι φρέσκοι για να πιέσουν, να σταματήσουν την Αρμενία να χτίζει εύκολα επιθέσεις. Γιατί αν δεν το κάνεις αυτό και ίσως βάλεις έναν έξτρα αμυντικό και βγάλεις έναν επιθετικό, δίνεις στην Αρμενία το κλειδί να παίξει και να δημιουργήσει. Οπότε εμείς το κάναμε αλλιώς. Δίνεις και ένα λάθος μήνυμα στην ομάδα σου, “εντάξει είναι 1-0, τώρα ξεκινάμε να αμυνόμαστε”. Και εμείς δε τον θέλουμε αυτό, ναι θέλουμε να αμυνθούμε, αλλά να το κάνουμε όσο πιο ψηλά γίνεται στον αγωνιστικό χώρο».
-Πόσο μακριά ονειρεύεστε την παραμονή σας στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας;
«Έχω συμβόλαιο και ελπίζω να εξαντλήσω το συμβόλαιο μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πιστεύω σε αυτή την ομάδα, πιστεύω στους παίκτες μας, έχουν δείξει σε εμάς και στους Έλληνες φιλάθλους ότι έχουν ακόμα πολλά να δώσουν. Αν το συνειδητοποιήσουμε αυτό ελπίζω να είμαι εδώ για πολύ καιρό».
-Για το πολεμικό κλίμα στο οποίο διεξάγεται η Super League και αν έχει βιώσει κάτι παρόμοιο στο εξωτερικό:
«Μπορεί να μην έχω ξαναζήσει τέτοιου είδους μάχη, όπως αυτή του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό από όσα ακούω, αλλά δεν μπορώ να επηρεαστώ από αυτό γιατί θα χάσω τη συγκέντρωση μου και ο στόχος μου είναι να ξανακάνω δυνατή την Εθνική Ελλάδας».
-Συμφωνείτε με την είσοδο του VAR στο ποδόσφαιρο;
«Νομίζω ότι το VAR με την πρώτη σκέψη είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να βοηθήσει, να κάνει πιο δίκαιο το παιχνίδι».
-Κλοπ ή Γκουαρδιόλα, Ρονάλντο ή Μέσι;
«Διαλέγω τον Μέσι, παρότι και ο Ρονάλτο είναι κορυφαίος, αλλά μου αρέσει ο Μέσι γιατί είναι ξεχωριστός και δε νομίζω ότι θα ξαναδούμε έναν ποδοσφαιριστή σαν αυτόν. Όσο για το δίλημμα Κλοπ-Γκουαρδιόλα, βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Είναι και οι δύο πολύ επιδραστικοί στο παιχνίδι της ομάδας τους».
Οι ευχές που στέλνει για τις γιορτές: «Θα ήθελα να ευχηθώ στον ελληνικό λαό, στους ποδοσφαιριστές και στους οπαδούς, καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένος ο νέος χρόνος και θα τα ξαναπούμε στη χρονιά που έρχεται σε πολλά παιχνίδια».