32.2 C
Athens

Η Ισπανία θα δεχθεί το πλοίο με τους 629 μετανάστες που δεν δέχθηκε η Ιταλία

Για «επιτυχία» κάνει λόγο ο Σαλβίνι • Ενταση στις σχέσεις Ιταλίας-Μάλτας για τον ελλιμενισμό του πλοίου

Την ώρα που Ιταλία και Μάλτα «διαπληκτίζονταν» για το ποια από τις δύο θα… αρνηθεί πρώτη την φιλοξενία των 629 μεταναστών που περισυνέλεξε το πλοίο «Αquarius», ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, έδωσε το πράσινο φως, προκειμένου το πλοίο να γίνει δεκτό στη Βαλένθια.

Ενα πρωτοφανές θρίλερ παίχθηκε το Σαββατοκύριακο στη Μεσόγειο, καθώς το πλοίο διάσωσης Aquarius περισυνέλεξε από λαστιχένιες λέμβους ανοικτά των ακτών της Λιβύης, μετανάστες, στους οποίους περιλαμβάνονται 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 11 παιδιά μικρότερης ηλικίας και επτά έγκυες.

Ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, που έχει αναλάβει υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος στη νεοσυσταθείσα κυβέρνηση του Τζιουζέπε Κόντε, αντέδρασε έντονα στον ελλιμενισμό του πλοίου, που είχε ναυλωθεί από τη γερμανική ΜΚΟ Sea Watch. «Γερμανική οργάνωση, ολλανδικό πλοίο, η Μάλτα δεν κουνιέται, η Γαλλία που απορρίπτει και η Ευρώπη που αδιαφορεί, αρκετά!», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.

Ο Σαλβίνι διατράνωνε στην προεκλογική του εκστρατεία ότι θα περιορίσει τη ροή των μεταναστών προς τις ιταλικές ακτές και μόλις του δόθηκε η πρώτη ευκαιρία, έδειξε αποφασισμένος να το κάνει πράξη. Αυτή ήταν η πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την εξουσία στην Ιταλία ο συνασπισμός μεταξύ της Λέγκας και του Κινήματος Πέντε Αστέρων που η χώρα κλείνει με αυτό τον τρόπο τα λιμάνια της.

Το ίδιο έντονα αντέδρασε ωστόσο και η Μάλτα. Ο πρωθυπουργός της, Τζόζεφ Μουσκάτ, συνομίλησε τηλεφωνικά για το ζήτημα αυτό με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και τόνισε πως «η Μάλτα ενεργεί συμμορφούμενη πλήρως προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Μάλτας.

«Η Μάλτα δεν θα υποδεχθεί το εν λόγω πλοίο στα λιμάνια της», ξεκαθάρισε η Βαλέτα στην ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (HCR) κάλεσε την Ιταλία και τη Μάλτα να επιτρέψουν αμέσως στο πλοίο που μεταφέρει εκατοντάδες μετανάστες να καταπλεύσει στα λιμάνια τους, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «επιτακτικά επείγουσα από ανθρωπιστική άποψη».

Σε ανακοίνωσή της η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες απηύθυνε «έκκληση στις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις να επιτρέψουν την άμεση αποβίβαση εκατοντάδων ανθρώπων που είναι αποκλεισμένοι στη Μεσόγειο από το Σάββατο».

«Υπάρχει μια επιτακτικά επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση εδώ», δήλωσε ο Βενσάν Κοσετέλ, ειδικός απεσταλμένος της HCR για την κεντρική Μεσόγειο. «Οι άνθρωποι βρίσκονται σε δυσκολία, οι προμήθειες τελειώνουν και χρειάζονται γρήγορα βοήθεια», τόνισε.

Ωστόσο, οι δύο χώρες επανέλαβαν την άρνησή τους να επιτρέψουν τον ελλιμενισμό του πλοίου (παρόλο που προς στιγμήν προσφέρθηκε να τους υποδεχθεί το λιμάνι του Παλέρμο), για να δοθεί τελικά η λύση από την Ισπανία και τον Πέδρο Σάντσεθ.

«Επιτυχία» βλέπει ο Σαλβίνι

O Ματέο Σαλβίνι, ωστόσο, θεώρησε επιτυχία της ιταλικής κυβέρνησης την διάθεση που εξέφρασε η Ισπανία να δεχθεί στο λιμάνι της Βαλένθια το πλοίο Aquarius.

«Οταν υψώνεις την φωνή, πετυχαίνεις αποτελέσματα. Η κυβέρνηση έμεινε συμπαγής, παρά το ότι κάποιοι έκαναν λόγο για διάσταση απόψεων της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων», τόνισε ο Σαλβίνι.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Λέγκα πρόσθεσε: «Ενα από τα μέτωπα είναι εκείνο των εξόδων με τα οποία οι Ιταλοί επιβαρύνονται, εξαιτίας της στρατιάς των ψεύτικων προσφύγων. Εξετάζουμε τα ποσό των τριάντα πέντε ευρώ που ξοδεύεται ημερησίως για κάθε μετανάστη».

Ο Ματέο Σαλβίνι επιβεβαίωσε ότι η Ιταλία θα κρατήσει την ίδια στάση που υιοθέτησε με το Aquarius και με άλλα πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς