Το μεγάλο πρόβλημα όταν κάποιος άνθρωπος πνίγεται είναι πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται καν ότι εκείνη τη στιγμή ένας συνάνθρωπός τους πνίγεται.
Εχουμε συγκεκριμένες παραστάσεις στο μυαλό μας από τις ταινίες για το πώς είναι όταν κάποιος πνίγεται, όμως αυτές απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Ο άνθρωπος που πνίγεται έχει μόλις 20 με 60 δευτερόλεπτα στη διάθεσή του να αρπάξει το σωσίβιο ή να απαντήσει όταν τον καλείτε, αλλά αν δεν λάβει βοήθεια γρήγορα η κατάστασή του θα επιδεινωθεί άμεσα.
Στο μυαλό του περισσότερου κόσμου, κάποιος που πνίγεται κυματίζει μανιωδώς τα χέρια του και καλεί συνεχώς για βοήθεια, αλλά δεν συμβαίνει καθόλου έτσι. Η έκκληση για βοήθεια μπορεί όντως να υπάρξει, αλλά όταν κάποιος παλεύει να μην βυθιστεί αυτό που πρωτίστως και απελπισμένα αναζητά είναι ο αέρας.
Συνηθέστερα κάποιος που πνίγεται είναι σιωπηλός και αγωνίζεται μόνο να κρατήσει τη μύτη και το στόμα του πάνω από το νερό. Τα χέρια του είναι συνήθως απλωμένα προσπαθώντας να κρατηθούν έξω από το νερό και δεν κυματίζουν μανιωδώς. Πρόκειται για μια πολύ ήσυχη, απελπισμένη στάση. Αυτή η σιωπηλή, σχεδόν ήρεμη συμπεριφορά είναι η ενστικτώδης αντίδραση στον πνιγμό.
Μάθετε να «εντοπίζετε» τον πνιγμό
Πώς μοιάζει ένας άνθρωπος που πνίγεται; Το πιο πιθανό είναι να παρουσιάζει την παρακάτω εικόνα:
Αθόρυβος. Δεν υπάρχει «εφεδρική» αναπνοή για να καλέσει σε βοήθεια.
Επιπλέει και ανεβοκατεβαίνει. Το στόμα του βυθίζεται κάτω από την επιφάνεια του νερού και αναδύεται ξανά για να ανασάνει και μετά βυθίζεται και πάλι κάτω από το νερό.
Τα χέρια είναι δύσκαμπτα. Αντί να κυματίζουν ζητώντας βοήθεια, τα χέρια βρίσκονται στο πλάι και πιέζουν πάνω και κάτω από το νερό για να τον κρατήσουν στη ζωή. Πολλές φορές δεν μπορούν να είναι τόσο έξω ώστε να καταφέρουν να αρπάξουν ένα σωσίβιο.
Δεν κλοτσάει. Το σώμα βρίσκεται σε ευθεία πάνω και κάτω, σχεδόν σα να στέκεται στο νερό, δεν δίνει κλοτσιές με τα πόδια του.
Ενα άτομο που πνίγεται είναι σε θέση να παραμείνει σ’ αυτή τη στάση μόλις για 20 με 60 δευτερόλεπτα πριν βυθιστεί. Αν δεν πάρει σ’ αυτό το χρονικό διάστημα τη βοήθεια θα βυθιστεί στο νερό.
Οι άνθρωποι συχνά χάνουν την ευκαιρία να βοηθήσουν, επειδή δεν ξέρουν τι πραγματικά συμβαίνει.
Οταν ένα άτομο πνίγεται σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται πως παίζει με το νερό. Αυτό είναι και ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαμάδες και οι μπαμπάδες, ακόμα και έμπειροι ναυαγοσώστες. Βλέπουν το παιδί ή κάποιον γενικά να επιπλέει στην επιφάνεια, αλλά λόγω της κίνησης των κυμάτων φαίνεται να κινείται ή να παίζει, ενώ μπορεί να είναι ήδη αναίσθητος.
Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς κολύμπι. Αλλά ακόμα και ο πιο καλός κολυμβητής μπορεί να πνιγεί και μπορεί αυτό να συμβεί γρήγορα. Γι’ αυτό μην παίρνετε ποτέ τα μάτια σας από τα παιδιά σας όταν είναι μέσα στο νερό. Θα πρέπει να τα παρακολουθείτε όλη την ώρα. Δεν πρέπει να παίρνετε ούτε μια στιγμή το βλέμμα σας μακριά τους.