Άρχισαν τα όργανα για το σκάνδαλο με το… κουτσό VAR που πλήρωσε ο ελληνικός λαός και κόστισε χρυσάφι, καθώς το κόστος του ξεπέρασε τα 14 εκατ. ευρώ. Το θέμα έφεραν στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τρεις βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, οι Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Αχμέτ Ιλχάντ και Ανδρέας Λοβέρδος.
Οι φωτογραφίες του πρώην Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παπά που πήρε πάνω του τον διαγωνισμό με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο, τότε έφεραν γέλια. Όπως πολλά γέλια έφεραν στην εταιρεία που πήρε την δουλειά, χωρίς να ιδρώσει ιδιαίτερα. Πλέον όμως όταν έχει διαπιστωθεί το προβληματικό του εγχειρήματος, δημιουργούνται τεράστια ζητήματα.
Στην επερώτηση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:
«Μετά την ολοκλήρωση και της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, τα ερωτήματα που αφορούν τη λειτουργία και την αξιοπιστία του συστήματος στην ελληνική του εκδοχή έχουν πολλαπλασιαστεί.
Κάθε εβδομάδα δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως το VAR απαξιώνεται ολοένα και περισσότερο στη συνείδηση των ανθρώπων που παρακολουθούν ποδόσφαιρο.
Παράλληλα, πληθαίνουν και τα δημοσιεύματα στον Τύπο για το κόστος υλοποίησης του έργου «Ψηφιακός μετασχηματισμός ελληνικού ποδοσφαίρου με σύγχρονα ψηφιακά μέσα ΤΠΕ», την αρτιότητά του ως προς τα τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποιεί, αλλά και την πιστή ή μη εφαρμογή των πρωτοκόλλων της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (ΦΙΦΑ) και των τεχνικών προδιαγραφών που έπρεπε να υπάρχουν στην προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι υπουργοί:
1. Υπάρχουν διαθέσιμα συγκριτικά οικονομικά στοιχεία για το κόστος της ελληνικής εκδοχής του VAR και τις παρεχόμενες απ’ αυτό υπηρεσίες, σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα;
2. Σε ποιον βαθμό πραγματοποιήθηκε η προβλεπόμενη εκπαίδευση των Ελλήνων διαιτητών για την ορθή λειτουργία του VAR;
3. Τα σχετικά με το VAR πρωτόκολλα της ΦΙΦΑ που εφαρμόζονται υπάρχουν σε ελληνική μετάφραση για να μπορεί κάθε φίλαθλος να αντιλαμβάνεται τι παρακολουθεί;
4. Η εξαιρετικά χρήσιμη για την αξιοπιστία του συστήματος γραμμή του οφσάιντ ήταν ή όχι στους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού;
5. Η αντίστοιχης σημασίας τεχνολογία της γραμμής του τέρματος ήταν ή όχι στους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού;».