Πέρασαν 21 χρόνια από τότε που ο Γιώργος Μπατατούδης, πρόεδρος του ΠΑΟΚ έπαιρνε με το κανάλι του SEVEN τα τηλεοπτικά δικαιώματα του κυπέλλου. Δεν ήταν ο πρώτος ιδιοκτήτης ομάδας που είχε τηλεοπτικό σταθμό και χρηματοδοτούσε με ανταποδοτικότητα τα τηλεοπτικά δικαιώματα μια ποδοσφαιρική διοργάνωση στη χώρα μας.
Στο πρωτάθλημα η NETMED που από το 1999 έως το 2001 πήρε το μάνατζμεντ της ΑΕΚ, είχε τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Η εταιρεία που από το 1994 είχε μπει στην ελληνική αγορά και μέσω του Supersport κάλυπτε τηλεοπτικά παιχνίδια πρωταθλήματος, είχε το ταμείο και της ΑΕΚ, αλλά ενίσχυε την πλειοψηφία των ανταγωνιστών της στην κορυφαία εθνική διοργάνωση.
Τότε δεν υπήρχε πρόβλημα. Κανείς δεν ενοχλήθηκε για τις κινήσεις του Μπατατούδη που είχε τον ΠΑΟΚ ή της NETMED που είχε την ΑΕΚ. Αν όμως ο Ολυμπιακός ακολουθήσει τα βήματά τους, υπάρχει ζήτημα. Το πρόβλημα βέβαια είναι καθαρά πολιτικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να χτυπήσει τον Βαγγέλη Μαρινάκη και ψάχνει τους τρόπους που θα φέρουν απέναντί του όσο περισσότερες ομάδες γίνεται.
Ανακαλύφθηκε μέχρι και… νόθευση του ανταγωνισμού στο πρωτάθλημα. Μάλλον οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ενημερώνουν τους βουλευτές του κόμματός τους για το πότε διαπιστωμένα υπάρχει νόθευση του ανταγωνισμού.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τρία χρόνια είχε ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πορίσματος που αφορούσε τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις σε αθλητικούς συλλόγους της Ισπανίας. Μετά από έρευνα 2.5 ετών η Κομισιόν επεφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις καθώς Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Βαλένθια, Μπιλμπάο, Οσασούνα, Έλτσε Χέρκουλες αποδείχθηκε ότι είχαν τύχει προνομιακής μεταχείρισης και έπρεπε να επιστρέψουν 5 εκ. ευρώ (μίνιμουμ) έκαστη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί πως η όποια κρατική παρέμβαση στον αθλητισμό νοθεύει τους όρους του ανταγωνισμού.
Αυτό δηλαδή που έγινε την περασμένη περίοδο, όταν μέσω της ΕΡΤ χρηματοδοτήθηκαν συγκεκριμένες ομάδες και μάλιστα με όρους… εκτός αγοράς. Οι άστεγες τηλεοπτικά ομάδες πήραν υπέρογκα ποσά, έκαναν μεταγραφές και πέτυχαν τους στόχους τους, με εξαίρεση τον Απόλλωνα Σμύρνης που ναι μεν υποβιβάστηκε, αλλά ήταν η ομάδα που άλλαζε προπονητές σαν τα πουκάμισα κάνοντας τις πιο άστοχες επιλογές. Οι υπόλοιπες με την παρέμβαση του κράτους τα κατάφεραν σε βάρος αυτών που είχαν κάνει συμφωνία με το συνδρομητικό κανάλι και πήραν λιγότερα όπως αποδείχθηκε χρήματα με όρους… αγοράς όμως και όχι με εντολή άνωθεν.
Τότε υπήρχε όντως θέμα νόθευσης του πρωταθλήματος. Και βέβαια δεν θα μπούμε στην διαδικασία της εταιρείας Σουρωτή του Ιβάν Σαββίδη που ήταν χορηγός του πρωταθλήματος, ούτε στους δανεικούς που πηγαινοέρχονται. Αν ήθελε ο κάθε Μαρινάκης, θα μπορούσε να δώσει διαφήμιση από μια εταιρεία του σε μια ομάδα του πρωταθλήματος και να… νοθεύσει τον ανταγωνισμό.
Όταν υπάρχουν τόσα κανάλια που μπορούν ελεύθερα να πάρουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα, θέμα νόθευσης του ανταγωνισμού δεν μπορεί να σταθεί. Αν θέλει ο Ιβάν Σαββίδης μέσω του δικού του τηλεοπτικού σταθμού μπορεί να κάνει μια καλύτερη πρόταση και να πάρει τα δικαιώματα ομάδων του πρωταθλήματος. Κανείς δεν μπορεί να του το απαγορεύσει. Μάλλον κάποιοι έχουν λόγους να θέλουν να καταρρεύσει η FORTHNET, να χάσουν οι τράπεζες το σύνολο των δανείων τους προς την εταιρεία και να πληρώσει το μάρμαρο ο ελληνικός λαός, ενώ οι ομάδες θα παρακαλάνε μήπως βρεθεί κάποιος να του δώσουν σχεδόν τζάμπα τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα. Το παράδειγμα της ΕΠΟ με τα τηλεοπτικά δικαιώματα του κυπέλλου είναι χαρακτηριστικό. Τα έδωσε στον ΟΤΕ… παρακαλώντας από τη φάση των 16 και μετά και για έναν χρόνο, καθώς ο αρχικός διαγωνισμός για τριετία και εναρκτήρια τιμή τα 8 εκατ. ευρώ, δεν προσέλκυσε κανέναν.