Σκόνη και θρύψαλα έκανε τα επιχειρήματα του πρώην Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Στην προσπάθειά του να χαλάσει την εξαγορά της FORTHNET από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε ν’ αναδείξει ότι οι τράπεζες χαριστικά θα προχωρήσουν σε κούρεμα των χρεών της NOVA, ώστε να καταλήξει η εταιρεία στον ισχυρό άνδρα του Ολυμπιακού.
Ο Νίκος Παππάς επισήμανε πως οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του Ελληνικού λαού ο οποίος ουσιαστικά πληρώνει την χασούρα που θα έχουν αν πουληθεί η NOVA στην ALTER EGO του Βαγγέλη Μαρινάκη με το τίμημα που έχει συμφωνηθεί. Βέβαια ο πρώην Υπουργός είναι πολύ…. ξεχασιάρης για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησής του και ο Στέλιος Πέτσας αναγκάστηκε να του τις θυμίσει
«Το πρώτο εξάμηνο του 2015 προκαλέσατε κρίση εμπιστοσύνης, εκροή καταθέσεων, κλείσατε τις τράπεζες, επιβάλατε capital controls και τελικά, οδηγήσατε τις τράπεζες σε μια νέα αχρείαστη μέχρι το τέλος του 2014 ανακεφαλαιοποίηση.
Ως αποτέλεσμα αυτής της ανακεφαλαιοποίησης, 40 δισεκατομμύρια ευρώ -όχι εκατομμύρια- χάθηκαν για το ελληνικό δημόσιο και τους Έλληνες μικρομετόχους. Και αφού αναφέρθηκε το ζήτημα του κουρέματος, έχω να πω ότι από αυτή την ανακεφαλαιοποίηση κουρεύτηκε το 98% της αξίας του χαρτοφυλακίου των Ελλήνων μικρομετόχων. Δεν δείξατε τότε κανένα ενδιαφέρον για όλους εκείνους για τους οποίους δήθεν σήμερα κόπτεστε».
Ο Νίκος Παππάς προκειμένου να μην… χαθούν οι θέσεις εργασίας της εταιρείας που στα χρόνια της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ πήγε στα βράχια, πρότεινε με σκοπό να μην πάρει την δουλειά ο Βαγγέλης Μαρινάκης, να πληρώσει η ΕΡΤ τα δεκάδες εκατομμύρια!!
Ο Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε για το πάρτι που έγινε στην ΕΡΤ με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ να πηγαίνουν σε ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες, νοθεύοντας τον ανταγωνισμό:
«Λίγο πριν από τις εκλογές, η ΕΡΤ, προφανώς με την καθοδήγησή σας, αποφάσισε να σκορπίσει 63,2 εκατομμύρια ευρώ. Αν προχωρούσε αυτό, η ΕΡΤ δεν θα είχε καθόλου χρήματα για να διαμορφώσει το πρόγραμμά της.
Η δημόσια τηλεόραση δεν είναι μηχανισμός ούτε μικροκομματικής προπαγάνδας ούτε εξαγοράς ψήφων. Η προηγούμενη κυβέρνηση δυστυχώς επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την ΕΡΤ και για τα δύο. Στην προσπάθεια εξαγοράς ψήφων χρησιμοποιήθηκαν και τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ποδοσφαίρου.
Στις 5 Ιουλίου 2019, δύο μέρες πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση Τσίπρα ενεργοποίησε μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ΕΡΤ αλλά και του ποδοσφαίρου. Υποσχέθηκε συνολικά 63,2 εκατομμύρια ευρώ σε Super League 1, 2 και Football League, για να μεταδώσει η ΕΡΤ για την τρέχουσα σεζόν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες τους,ποσό πέρα από κάθε λογική και εξωπραγματικό για τα δεδομένα της ιδιωτικής τηλεοπτικής αγοράς.
Είναι προφανές ότι η εκμετάλλευση των χρημάτων της ΕΡΤ, δηλαδή των φορολογουμένων, για κομματικό όφελος βρίσκει αντίθετη τη νέα Κυβέρνηση. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που έγιναν τις προηγούμενες εβδομάδες, η ΕΡΤ υπέβαλε νέες μειωμένες προσφορές και δημιουργήθηκε το περιβάλλον να υποβληθούν στις ομάδες προτάσεις και από την ιδιωτική τηλεοπτική αγορά. Έτσι, αναφορικά με τη Super League 1, αποδεσμεύτηκαν από τη δημόσια τηλεόραση οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός και Άρης, ενώ η διοίκηση της ΕΡΤ διαπραγματεύτηκε και πέτυχε χαμηλότερο τίμημα με τις τέσσερις ΠΑΕ -Ατρόμητος, Λαμία, Ξάνθη, Παναιτωλικός- με τις οποίες η ΕΡΤ είχε προσυμφωνήσει από πέρυσι να μεταδώσει και φέτος τους αγώνες τους.
Συνολικά η «ΕΡΤ Α.Ε.» για την τηλεοπτική μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων της Super League 1 για την αγωνιστική περίοδο 2019 – 2020 θα καταβάλει 8,9 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και του κόστους παραγωγής, αντί για 22 εκατομμύρια ευρώ που προβλεπόταν αρχικά και 44 εκατομμύρια ευρώ που υποσχέθηκε προεκλογικά η προηγούμενη κυβέρνηση.
Έτσι, εξοικονομήθηκαν για τους φορολογούμενους 13,1 εκατομμύρια ευρώ έναντι του αρχικού συμβολαίου και 35,1 εκατομμύρια ευρώ έναντι των προεκλογικών υποσχέσεων της προηγούμενης κυβέρνησης. Με τον ίδιο σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων, με γνώμονα την ανεξαρτησία και την αμεροληψία της ΕΡΤ αλλά και την καταβολή δίκαιου τιμήματος για τα τηλεοπτικά της δικαιώματα, συνεχίζονται οι συζητήσεις και με τη Super League 2.
Έδινε η ΕΡΤ 6,2 εκατομμύρια ευρώ για τον Παναθηναϊκό. Πόσα ήταν τα έσοδα από διαφημίσεις που είχε η πιο εμπορική ομάδα; Κάτω από 300.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των επαναλήψεων.
Δεν είναι συνδρομητικό κανάλι η ΕΡΤ. Παίρνει τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων με το τέλος της. Δεν πληρώνει πακέτα συνδρομητικά, όπως πληρώνουν οι συνδρομητές της «NOVA» ή της «COSMOTE TV».
Τον Νίκο Παππά πήρε… παραμάζωμα και ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, θυμίζοντάς του ότι επί ημερών του εφαρμόστηκε:
«Ο νόμος για τη διαγραφή χρεών σε εταιρεία συμφερόντων Σαββίδη και μάλιστα, την τελευταία ημέρα πριν κλείσει η Βουλή».
Μάλιστα, με τη συγκεκριμένη διάταξη καλύπτονταν και οι δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη.
Η συγκεκριμένη τροπολογία έγινε για την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, πρώην ιδιοκτησίας του Ιβάν Σαββίδη που πλέον ανήκει στην Japan Tobacco και μάλιστα είχε διαταχθεί η αρμόδια φορολογική αρχή να ολοκληρώσει τη διαδικασία πριν καν τελειώσει ο Ιούνιος.
Ο Ιβάν Σαββίδης αγόρασε το 2013 την συνεταιριστική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ. Τα πρόστιμα της ΣΕΚΑΠ αφορούσαν βεβαιωμένες παραβάσεις του 2008, δηλ. στην περίοδο όπου η ΣΕΚΑΠ ήταν υπό τον έλεγχο του δημοσίου. Όμως, ο τελικός καταλογισμός έγινε μερικά χρόνια αργότερα και αφού η επιχείρηση είχε ήδη πωληθεί.
Το πρόστιμο με τις προσαυξήσεις είχε φτάσει τα 38 εκατομμύρια και αφορούσε σε ένα πλοίο που προσάραξε στην Εύβοια γεμάτη με τσιγάρα. Και όπως αποδείχθηκε υπήρχε ένα φορτίο που πουλήθηκε σε μια υπεράκτια εταιρεία ζημιώνοντας με πολλά εκατομμύρια το δημόσιο.
Ήταν Απρίλιος του 2017 όταν είχε ξεσπάσει τεράστιος θόρυβος για μια τροπολογία που είχε φέρει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και η οποία ήταν «φωτογραφική» για τα πρόστιμα που αφορούσαν την ΣΕΚΑΠ.
Η πλευρά Σαββίδη υποστήριζε ότι δεν γνώριζε για το πρόστιμο και αμφισβητούσε την υποχρέωση να το πληρώσει. Παράγοντες της αγοράς υποστήριζαν ότι πολύ δύσκολα μια επιχείρηση θα προχωρούσε σε μια τέτοια αγορά χωρίς να ψάξει όλα τα στοιχεία και άρα χωρίς να εντοπίσει τις παραβάσεις και το ενδεχόμενο πρόστιμο.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επέλεξε να «βοηθήσει» τον ομογενή επιχειρηματία και έτσι έφερε τον Απρίλιο του 2017 την τροπολογία που αμέσως χαρακτηρίστηκε «φωτογραφική» από την τότε αντιπολίτευση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προκαλεί τον τότε πρωθυπουργό να ονομάσει την επιχείρηση για την οποία διατυπώθηκε και τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει «αφορά βεβαίως και τη ΣΕΚΑΠ, αλλά δεν αφορά μόνο τη ΣΕΚΑΠ αλλά κάθε επιχείρηση» και να υποστηρίζει ότι πρέπει να σκεφτούμε τους εργαζομένους στην Ξάνθη.
Η τροπολογία ήταν εμφανώς «φωτογραφική» γιατί αντιστοιχούσε ακριβώς στην επιχειρηματολογία της ΣΕΚΑΠ. Όμως, υπήρξε ένα πρόβλημα με την τροπολογία. Η διατύπωσή της ήταν τέτοια που δεν περιλάμβανε αναδρομική ισχύ, ενώ την ίδια στιγμή, επειδή αφορά την αστική ευθύνη, δεν καλύπτεται από τη γενική ρύθμιση του Ποινικού Δικαίου που προβλέπει ότι επικρατεί μεταγενέστερος νόμος, εφόσον είναι ευνοϊκότερος.
Λίγους μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2017 το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής επικύρωσε το πρόστιμο των 38 εκατομμυρίων στη ΣΕΚΑΠ και η εκκρεμότητα παρέμεινε.
Την άνοιξη του 2018 η πλευρά Σαββίδη πούλησε την εταιρεία Donskoy Tabak στην εταιρεία Japan Tobacco έναντι 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μαζί μεταβιβάστηκε και η ΣΕΚΑΠ. Όμως παρέμεινε η εκκρεμότητα με το πρόστιμο. Ένα πρόστιμο που θα μπορούσε να πει κανείς ότι πέρασε στους Ιάπωνες, εκτός κι αν ο Ιβάν Σαββίδης για να πουλήσει την εταιρεία του δεσμεύτηκε στην JT ότι δεν θα επιβαρυνθεί με το πρόστιμο των 38 εκατ. ευρώ.
Τη… λύση έδωσε με πρωτοφανή τροπολογία της τελευταίας στιγμής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αυτός που συχνά έβλεπε τα ματς του ΠΑΟΚ από τη σουίτα του Ιβάν Σαββίδη.
Με τη συγκεκριμένη τροπολογία δόθηκε αναδρομική ισχύ εφόσον η διαγραφή προστίμων αφορούσε πλέον και υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν καταλογισμοί ή βρίσκονται ενώπιον των δικαστηρίων.
Είναι προφανές ότι την τελευταία μέρα που λειτούργησε η Βουλή πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έκανε δώρο 38 εκατομμυρίων στη ΣΕΚΑΠ, στερώντας πρόστιμα από το ελληνικό δημόσιο και απλώς λειτούργησε ως μηχανισμός διευκόλυνσης επιχειρηματικών συμφερόντων, την ώρα που κατήγγειλε όλους τους άλλους ως διαπλεκόμενους.