«Λάδι στη φωτιά» εξακολουθεί να ρίχνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς στις ήδη τεταμένες σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, επιλέγοντας να κάνει… μαθήματα στη Μόσχα, διαμηνύοντάς της να μην ασεβεί επειδή νιώθει πιο ισχυρή έναντι της Ελλάδας.
Ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», με αφορμή τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών, σημειώνει ότι το κριτήριο στην πολιτική είναι τα εθνικά συμφέροντα. Παράλληλα, καλεί τη Μόσχα να αντιληφθεί ότι «δεν μπορεί να ασεβεί ως προς τα εθνικά συμφέροντα άλλου κράτους, επειδή νιώθει ισχυρότερη απέναντί του». «Μια τέτοια στάση δεν θα την αποδεχθούμε και το έχουμε αποδείξει, ούτε από τη Δύση, ούτε από την Ανατολή», τονίζει.
Επιπλέον, ο κ. Κοτζιάς σχολίασε ότι κάποιοι τον εγκαλούν να δείξει ανεκτικότητα σε κατασκοπευτικές δράσεις τρίτων στη χώρα και έκανε λόγο για «προσκυνημένους» που παριστάνουν τους «υπερπατριώτες».
«Από την άλλη, πρέπει να σας πω ότι περισσότερο με ενδιαφέρουν οι εσωτερικές αντιδράσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη αυτά τα συμφέροντα. Οταν έθεσα ζήτημα απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, με κατηγόρησαν και με προέτρεπαν να δείξω κατανόηση στις απαιτήσεις της Τουρκίας να διατηρήσει κατοχικά στρατεύματα στη μεγαλόνησο. Οταν θέλησα να λύσω το πρόβλημα του ονοματολογικού και κατά συνέπεια να βάλω τέρμα στις βλέψεις τρίτων στην περιοχή -και πριν από όλα στους ισλαμιστές- με κατηγόρησαν ψευδόμενοι ότι παρέδιδα την ελληνική Μακεδονία. Τώρα, με εγκαλούν να δείξω ανεκτικότητα σε κατασκοπευτικές δράσεις τρίτων στη χώρα. Ολοι αυτοί που λένε τα πιο πάνω, παριστάνουν τους υπερπατριώτες, ενώ στην πραγματικότητα είναι προσκυνημένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών, απάντησε ότι η αντιπολίτευση τόσο στην ΠΓΔΜ όσο και στην Ελλάδα «χρησιμοποιεί από κοινού ρητορική μίσους» και καλλιεργεί το πολιτικό μίσος σε όλες τις διαστάσεις του.
«Η ΝΔ απορρίπτει τη Συμφωνία με το επιχείρημα ότι τα παραδώσαμε όλα στα Σκόπια. Ο Ιβάνοφ και το κόμμα του δεν επικυρώνουν τη Συμφωνία διότι τάχα με αυτήν υποτάσσεται η χώρα του στην Ελλάδα. Αν τα συνδυάσει κανείς, μπορεί εύκολα να καταλήξει ότι πρόκειται και στις δύο χώρες για κόμματα που θρέφονται από αυτή τη ρητορική, από τη μη λύση των προβλημάτων, από την αδράνεια. Δεν έχουν καταλάβει τίποτα από την ιστορία, από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, ενώ δεν κατανοούν ως προς τη Συμφωνία ούτε μία παράγραφο από το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.