21.9 C
Athens

O Σαλάχ, η «λεζγκίνκα» και ο Ραζμάν Καντίροφ

Στο Γκρόζνι προσγειώθηκε η εθνική Αιγύπτου και ο «Φαραώ» είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει καυκάσιους χορούς και να γνωρίσει τον ποδοσφαιρόφιλο ηγέτη της Τσετσενίας

Μια «γεμάτη» ημέρα ήταν για τον Μοχάμεντ Σαλάχ η Κυριακή 10 Ιουνίου, αφού ο ίδιος και η αποστολή της Αιγύπτου έφτασαν στη Ρωσία για το τουρνουά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τα… είδαν όλα από την πρώτη στιγμή.

Παρακολούθησαν τοπικούς χορούς, έκαναν προπόνηση και είχαν την… τιμή να γνωρίσουν έναν από τους πλέον αμφιλεγόμενους ηγέτες στον κόσμο, τον Τσετσένο Ραζμάν Καντίροφ.

Οι Aιγύπτιοι που η «βάση» τους στο Μουντιάλ θα είναι η πόλη Γκρόζνι, πρωτεύουσα της Τσετσενίας, εξοικειώθηκαν με το… καλημέρα με τα τοπικά έθιμα, παρακολουθώντας τον παραδοσιακό καυκάσιο χορό «λεζγκίνκα».

Μια μικρή τελετή είχε οργανωθεί έξω από το ξενοδοχείο, όπου έχει καταλύσει η αιγυπτιακή αποστολή, το «Local Hotel» και ένας άντρας και μια γυναίκα με παραδοσιακές τσετσένικες ενδυμασίες χόρεψαν το χορό που προέρχεται από μια φυλή στα βάθη του Καυκάσου.

Ο χορός εκτελείται παραδοσιακά από έναν άνδρα με ξίφος που μιμείται τις κινήσεις του αετού, πέφτει στα γόνατα, σηκώνεται και χορεύει με βήματα δυνατά και απότομες κινήσεις σώματος και χεριών, όπως το πουλί, ενώ η γυναίκα τον συνοδεύει με χαρακτηριστικές κινήσεις που την κάνουν να φαίνεται ότι κυλάει πάνω στο έδαφος.

Οπως είναι φυσικό η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στον Μοχάμεντ Σαλάχ, αφού ο πρόσφατος τραυματισμός του στον τελικό του Champions League από τον Σέρχιο Ράμος είχε θέσει προς στιγμήν εν αμφιβόλω την συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

Ο ίδιος ο Σαλάχ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι είναι έτοιμος να αγωνιστεί την προσεχή Παρασκευή, 15 Ιουνίου κόντρα στην Ουρουγουάη στο Εκατερίνμπουργκ, ενώ έχει ήδη υποσχεθεί ότι δεν χάνει με… τίποτα τον αγώνα κόντρα στη Ρωσία στις 19 Ιουνίου στην Αγία Πετρούπολη.

Οι δύο ομάδες ανήκουν στον A’ Oμιλο μαζί με την προαναφερθείσα Ουρουγουάη και την Σαουδική Αραβία που μαζί με την οικοδέσποινα Ρωσία θα ανοίξει την αυλαία του Μουντιάλ, την Πέμπτη, 14 Ιουνίου στο στάδιο Λουζνίκι.

Η Αίγυπτος θα αντιμετωπίσει τους Σαουδάραβες στο Βόλγκογκραντ στις 25 Ιουνίου.

Ραζμάν Καντίροφ: «Ο Σαλάχ είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής και ένας εξαίσιος άνθρωπος»

Ανήμερα της άφιξής της στο Γκρόζνι η εθνική Αιγύπτου δεν έχασε… καιρό και πραγματοποίησε την πρώτη της προπόνηση επί τσετσένικου εδάφους. Εκεί ο Σαλάχ, παρόλο που δεν προπονήθηκε για προληπτικούς λόγους, είχε την ευκαιρία να χαιρετηθεί μπροστά στις κάμερες με τον ηγέτη της Τσετσενίας, Ραζμάν Καντίροφ, έναν πολιτικό που αγαπά πολύ το ποδόσφαιρο και συχνά επιμένει να αγωνίζεται και ο ίδιος, παρά τα επιπλέον κιλά του και το γεγονός ότι δεν έχει παίξει επαγγελματικά ποδόσφαιρο.

Ο Τσετσένος ηγέτης, είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, που οι εχθροί του τον χαρακτηρίζουν «μεσαιωνικό τύραννο». Ξοδεύει τεράστια ποσά για να φέρει στη χώρα του αστέρες του Χόλιγουντ, όπως έκανε στο πάρτι γενεθλίων του, είναι συλλέκτης πανάκριβων αυτοκινήτων, καυχιέται ότι έχει σκοτώσει όσους του είναι δυσάρεστοι, ενώ πριν μερικά χρόνια είχε διοργανώσει φιλικό παιχνίδι της Τσετσενίας με την Εθνική Βραζιλίας, στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι αστέρες του παρελθόντος και ο ίδιος αγωνίστηκε ως αρχηγός της χώρας του έχοντας στη σύνθεση της ομάδας τον… Ρούουντ Γκούλιτ, που έχει διατελέσει προπονητής της Εθνικής Τσετσενίας.

Ο Σαλάχ έφτασε στο γήπεδο με το αυτοκίνητο του Καντίροφ (αν μπορούσε ας έκανε κι αλλιώς…) και λίγο αργότερα φωτογραφήθηκε χέρι-χέρι με τον Τσετσένο ηγέτη. Ο Καντίροφ αργότερα «τα είπε» με τους Αιγύπτιους δημοσιογράφους που βρίσκονται στη Ρωσία για να καλύψουν τους αγώνες και δεν έχασε την ευκαιρία να υμνήσει το κορυφαίο αστέρι της εθνικής Αιγύπτου.

«Θεωρώ πως η Αίγυπτος είναι μία από τις ισχυρότερες ομάδες του κόσμου», σχολίασε χαμογελαστός ο Καντίροφ και συμπλήρωσε: «Ο Μοχάμεντ Σαλάχ είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο και ένας εξαίσιος άνθρωπος».

Ο Σαλάχ συναγωνίζεται τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Λιονέλ Μέσι για τον τίτλο του καλύτερου ποδοσφαιριστή της χρονιάς, αφού σημείωσε 32 γκολ σε 36 εμφανίσεις με τη Λίβερπουλ, ενώ οδήγησε την ομάδα του στον τελικό του Champions League.

Η συμμετοχή του 25χρονου επιθετικού στο Παγκόσμιο Κύπελλο και κυρίως η απόδοσή του είναι αυτή που θα κρίνει αν θα καταφέρει να τους ξεπεράσει.

Πάντως, αν και ο ίδιος δηλώνει ότι είναι έτοιμος για την πρεμιέρα με την Ουρουγουάη, ενδέχεται ο προπονητής του να μη ρισκάρει τη χρησιμοποίησή του, προκειμένου να τον έχει στη διάθεσή του ετοιμοπόλεμο για τον δεύτερο, κρισιμότερο αγώνα, κόντρα στη Ρωσία.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς