Το μυστήριο της τεράστιας μαύρης σαρκοφάγου που ενθουσίασε τους… συνωμοσιολόγους, που πίστευαν ότι μπορεί να ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο, λύθηκε την Πέμπτη και απομακρύνθηκε σημαντικά το ενδεχόμενο να αποτελεί μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προσκείμενες σε αρχαιολόγους, το άνοιγμα του 30 τόνων ευρήματος, αποκάλυψε την εύρεση μόνον τριών σκελετών, που βρέθηκαν στο πλημμυρισμένο εσωτερικό της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νερό προερχόταν από μία τρύπα που είχε διαπεράσει τον γρανίτη.
Παράλληλα, μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί εύρεση κτερισμάτων.
«Η σαρκοφάγος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο», δήλωσε στην εφημερίδα «Αλ Αχράμ», ο Γενικός Γραμματέας Αρχαιοτήτων Αιγύπτου, Μουστάφα Ουαζίρι, λίγες ώρες μετά το σημερινό άνοιγμα της τεράστιας σαρκοφάγου.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα, μία Επιτροπή του Υπουργείου Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι η σαρκοφάγος περιέχει τρεις σκελετούς πολεμιστών που φαίνεται να έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της μάχης.
Ο Γενικός Γραμματέας προσέθεσε ότι η ημερομηνία της σαρκοφάγου δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αν δηλαδή ανήκει στην Πτολεμαϊκή περίοδο (332-30 π.Χ.) ή στη Ρωμαϊκή περίοδο (30 π.Χ. – 642 μ.Χ.).
Οι τρεις σκελετοί έχουν, ωστόσο, αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ενα από τα κρανία φέρει τραύμα από ένα βέλος και αυτό είναι που φαίνεται αρχικά να οδηγεί στο συμπέρασμα πως είναι στρατιώτες οι «ένοικοι» του τάφου. Ωστόσο, δεν έχει εξηγηθεί ακόμη το γιατί είναι θαμμένοι τρεις άνθρωποι στην ίδια σαρκοφάγο, παρόλο που κανείς δεν έδειξε έκπληκτος από το γεγονός.
Οι σκελετοί και η σαρκοφάγος θα μεταφερθούν στην αποθήκη όπου στεγάζονται τα αρχαία ευρήματα της Αλεξάνδρειας, για περαιτέρω μελέτη.
Ο Ουαζίρι είχε δηλώσει χθες σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η σαρκοφάγος ανήκει σε ιερέα και όχι βασιλιά ή αυτοκράτορα, καθώς δεν έχει πάνω της αντίστοιχες επιγραφές.
Παράλληλα, διασκέδασε τις εντυπώσεις που διαδόθηκαν από κάποια (κυρίως βρετανικά) μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι δήθεν το άνοιγμα της σαρκοφάγου θα φέρει την «κατάρα των Φαραώ» στον κόσμο.
Το τεράστιο εύρημα βρέθηκε στην περιοχή Σίντι Γκάμπερ της Αλεξάνδρειας.
Το φέρετρο από γρανίτη είχε μήκος 185 εκατοστών και βρέθηκε σε βάθος 12 μέτρων δίπλα σε μία προτομή από αλάβαστρο, η οποία πιθανολογείται ότι αντικατοπτρίζει το πρόσωπο που βρίσκεται εντός της σαρκοφάγου.
Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν αμέσως την αστυνομία, αλλά και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες της πόλης, οι οποίες πιστοποίησαν ότι πρόκειται για μία αυθεντική σαρκοφάγο.