Τα ξημερώματα της Πέμπτης άρθηκε, όπως είχε προαναγγελθεί, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί στην Τουρκία μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, η οποία εξώθησε την Αγκυρα να εξαπολύσει σειρά εκκαθαρίσεων στους κρατικούς θεσμούς και όχι μόνο, που σάρωσαν επίσης αντιπολιτευόμενους και τα μέσα ενημέρωσης.
Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης παρατάθηκε επτά φορές, κάθε φορά για τρίμηνες περιόδους. Η ισχύς της εξέπνευσε στην 01:00 σήμερα, ξημερώματα Πέμπτης, αφού η κυβέρνηση, απλώς, δεν ζήτησε από το τουρκικό κοινοβούλιο να την ανανεώσει.
Τα μέτρα που ίσχυσαν κατά την διάρκεια επιβολής της στοίχισαν την καθαίρεση περισσότερων από 110.000 δημοσίων υπαλλήλων. Πάνω από 1.500 άνθρωποι, ανάμεσά τους στρατιωτικοί και δημοσιογράφοι, καταδικάστηκαν σε ισόβια, ενώ πάνω από 77.000 άνθρωποι συνελήφθησαν διότι φέρονται να συνδέονται με το δίκτυο του θρησκευτικού τάγματος του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, στον οποίο η Αγκυρα προσάπτει την ευθύνη για την ενορχήστρωση του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης φεύγει, ο «αντιτρομοκρατικός» νόμος έρχεται
Μολονότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τερματίστηκε, η κυβέρνηση του Ερντογάν, ο οποίος αυτόν τον μήνα ορκίστηκε εκ νέου αρχηγός του κράτους αναλαμβάνοντας για πρώτη φορά εκτελεστική προεδρία με δραματικά ενισχυμένες εξουσίες, έχει ήδη εισηγηθεί δρακόντειο «αντιτρομοκρατικό» νόμο προς αντικατάστασή της, που επικρίνεται από την αντιπολίτευση.
Ο νόμος δίνει υπερεξουσίες στην στρατοχωροφυλακή, η οποία θα μπορεί να εφαρμόζει τοπικά στρατιωτικό νόμο, περιορίζοντας ατομικές ελευθερίες για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Η προτεινόμενη νομοθεσία χορηγεί εξουσίες στους τοπικούς κυβερνώντες να περιορίσουν την πρόσβαση σε ορισμένους ανθρώπους σε μέρη της επαρχίας τους, αν υποπτεύονται ότι το άτομο θα διαταράξει τη δημόσια τάξη, ενώ επιτρέπει στις αρχές να συνεχίσουν τις μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και να κρατούν υπόπτους έως και 12 μέρες. Διευρύνει, δε, τις απαγορεύσεις διαδηλώσεων, με τις εκτιμήσεις για καλύτερες ημέρες να είναι δυσοίωνες.
Ταυτόχρονα, ο Τούρκος πρόεδρος, αλλάζοντας το Σύνταγμα, κατάφερε να πάρει στα χέρια του υπερεξουσίες, έχοντας τον κύριο και μοναδικό λόγο ακόμα και σε θέματα Δικαιοσύνης, με τους πολιτικούς αντιπάλους να τονίζουν ότι λίγα θ’ αλλάξουν από ’δω και πέρα.
«Ο τερματισμός της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως η λήξη της μάχης μας ενάντια στην τρομοκρατία», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, προσθέτοντας ότι «η πιο ανυποχώρητη και αποφασιστική μάχη ενάντια σε όλα τα είδη τρομοκρατίας, ειδικά ενάντια στην FETO, θα συνεχιστεί μέχρι τέλους».