24.5 C
Athens

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται εξέταση για τον προστάτη

Οι άνδρες συχνά την αμελούν κυρίως επειδή πρόκειται για μια δακτυλική εξέταση, ωστόσο κρίνεται αναγκαία για την υγεία τους, ιδιαίτερα όταν μεγαλώνουν

Μια εξέταση του προστάτη είναι μια εξέταση που χρησιμοποιείται για να ελέγξει την τρέχουσα κατάσταση του προστάτη. Οσο οι άνδρες μεγαλώνουν η παρακολούθηση της υγείας του προστάτη συνιστά μια αναγκαιότητα.

Δυστυχώς, πολλοί άνδρες παραμελούν το καθήκον που έχουν απέναντι στην υγεία τους να προχωρούν σε περιοδικές εξετάσεις του προστάτη. Συχνά, αυτό οφείλεται σε παρανόηση σχετικά με τους μηχανισμούς των εξετάσεων, όπως επίσης και στην έλλειψη πληροφόρησης για τον καρκίνο του προστάτη και τι μπορεί να δημιουργήσει η ασθένεια, αν μείνει ανεξέλεγκτη.

Οι εξετάσεις για τον προστάτη δεν απαιτούν τίποτα παραπάνω από μια επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό ή σε έναν γιατρό ουρολόγο. Η εξέταση πραγματοποιείται στο γραφείο του γιατρού και δεν περιλαμβάνει τίποτα περισσότερο από ένα λιπαντικό και ένα λαστιχένιο γάντι. Ο γιατρός φοράει το γάντι, λιπαίνει το δείκτη και εισάγει το δάκτυλο στον πρωκτό. Ο προστάτης μπορεί να εξεταστεί εύκολα μέσα από τα λεπτά τοιχώματα του ορθού, επιτρέποντας στον γιατρό να ελέγξει την υφή, τυχόν αναπτύξεις εξογκωμάτων και οποιεσδήποτε άλλες ανωμαλίες. Σε γενικές γραμμές η εξέταση διαρκεί μόλις ένα ή δύο λεπτά και είναι σχετικά ανώδυνη.

Ενώ ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη είναι σχετικά χαμηλός, πριν την ηλικία των 40, πολλοί γιατροί συνιστούν μια εξέταση του προστάτη κάθε λίγα χρόνια για τους άντρες, στα 20 με 30 χρόνια τους. Η συχνότητα μπορεί να αυξηθεί σε ετήσια ή διετή εξέταση, αν υπάρχει ιστορικό καρκίνου του προστάτη ή θέματα που σχετίζονται άμεσα με την οικογένεια, όπως ένας αδερφός, πατέρας ή παππούς με το συγκεκριμένο πρόβλημα. Η παρουσία παραγόντων κινδύνου, όπως είναι η κληρονομικότητα, ωθεί συχνά τους γιατρούς να συστήσουν πιο συχνές εξετάσεις για μεμονωμένους ασθενείς.

Μετά την ηλικία των 40, πολλοί γιατροί συνιστούν ετήσια εξέταση του προστάτη, ως μέρος του ετήσιου τσεκ απ. Μερικοί άλλοι γιατροί συστήνουν μια ετήσια εξέταση μετά την ηλικία των 45, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες. Ωστόσο, η επικρατούσα ιατρική άποψη συμφωνεί πως μετά την ηλικία των 45 χρόνων όλοι οι άνδρες πρέπει να κάνουν μια ετήσια εξέταση.

Η αμέλεια της εξέτασης του προστάτη σε τακτική βάση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά θέματα υγείας. Σε περίπτωση που αναπτυχθεί καρκίνος του προστάτη και δεν ανιχνευθεί στα πρώτα στάδια, επειδή δεν έγινε η προληπτική εξέταση, είναι δυνατόν να παρουσιαστεί δυσλειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, που θα συμπεριλαμβάνει αρνητικό αντίκτυπο στη σεξουαλική επιθυμία και απόδοση. Αυτή δε, ενδέχεται να είναι η πιο ήπια περίπτωση, γιατί υπάρχει και η χειρότερη περίπτωση κατά την οποία ο ανεξέλεγκτος καρκίνος του προστάτη μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος και να οδηγήσει σε θάνατο.

Λίγα λεπτά το χρόνο αρκούν για να υποβληθεί ένας άνδρας σε εξετάσεις του προστάτη και να μπορέσει να διατηρήσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και διαβίωσης, διορθώνοντας τυχόν προβλήματα, πριν προκύψει πιθανότητα μόνιμης βλάβης.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς