Την ψυχραιμία του έχασε ο Ταγίπ Ερντογάν όταν ένας φοιτητής δημοσιογραφίας του έκανε ερωτήσεις για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.
Το γεγονός έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη, μέσα στο προεδρικό μέγαρο, στην Αγκυρα, όπου η σύζυγος του Τούρκου προέδρου, Εμινέ, είχε προσκαλέσει φοιτητές για να γιορτάσουν με την ευκαιρία του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού.
Ενας από αυτούς, δευτεροετής στο πανεπιστήμιο Gazi στην Αγκυρα, ο οποίος δεν κατονομάστηκε, δεν δίστασε να πει στον Τούρκο πρόεδρο ότι δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου στη χώρα και πως ο ίδιος θα έπρεπε να είναι ανοιχτός απέναντι στην κριτική.
«Και μόνο που είσαι ελεύθερος να κάνεις αυτές τις ερωτήσεις στον πρόεδρο, μέσα στο σπίτι του, είναι “ελευθερία”», του απάντησε θυμωμένος ο Τούρκος πρόεδρος.
Ομως, ο φοιτητής, χωρίς να τρομάξει από την οργή του «Σουλτάνου», συνέχισε και του είπε ότι δεν θέλει να βλέπει δημοσιογράφους να φυλακίζονται στην Τουρκία.
Η αντίδραση του Ερντογάν; Αναμενόμενη όσο και κοινότοπη: «Αν ένας δημοσιογράφος που παραβιάζει την ελευθερία ενός άλλου ανθρώπου, ταπεινώνει μέλη της οικογένειάς μου με τον χειρότερο τρόπο, με προσβολές, συλληφθεί σύμφωνα με τον νόμο, θα λες ακόμη “Είναι ελευθερία του δημοσιογράφου (να λέει τέτοια πράγματα;)”», τον ρώτησε ο Ερντογάν.
Ο φοιτητής επέμεινε και αναφέρθηκε στην απόλυση του Ιρφάν Ντεγκιρμεντζί από το Kanal D, πέρυσι, με το επιχείρημα ότι θα ψήφιζε «κατά» στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του συντάγματος.
Ο Ερντογάν απάντησε ότι δεν είχε καμιά σχέση ο ίδιος με αυτό και πως ο δημοσιογράφος απολύθηκε από τον ιδιοκτήτη του Kanal D. Ο φοιτητής, απτόητος, του απάντησε ότι το Kanal D είναι υπό τον έλεγχο του Τούρκου προέδρου, δηλαδή του ιδίου.
Αυτό ήταν και το… κερασάκι στην τούρτα για τον Ερντογάν, που εξεμάνη και άρχισε να φωνάζει:
«Ντροπή σου! Ολος ο κόσμος ξέρει ότι το αφεντικό του Kanal D τρέφει εχθρικά αισθήματα για εμένα, αλλά εσύ το αγνοείς!», είπε ο Ερντογάν.
Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα υπάρχουν στην Τουρκία περίπου 250 δημοσιογράφοι σε τουρκικές φυλακές, γεγονός που δίνει στην χώρα μια δυσάρεστη πρωτιά, ενώ εκκρεμούν και εντάλματα κράτησης για άλλους 141 δημοσιογράφους που, είτε είναι εξορισμένοι, είτε ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Τουρκίας.
Παράλληλα, η χώρα κατατάσσεται στην 157 θέση μεταξύ 180 χωρών στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας Τύπου το 2018, σύμφωνα με στοιχεία του φετινού Απριλίου από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RFS).
Πηγή: turkishminute