Στις 15 Σεπτεμβρίου – εφόσον δεν υπάρξει κάποια καθυστέρηση – η Ρεάλ Σοσιεδάδ θα υποδεχθεί την Ατλέτικο Μαδρίτης στο ανακαινισμένο Ανοέτα των 42.300 θέσεων. Η ατμόσφαιρα αναμένεται να είναι καυτή στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι της ομάδας του Ιμανόλ Αλγουαθίλ (ήδη έχουν ξεπεράσει τους 28.000 οι κάτοχοι των διαρκείας καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ και έπεται συνέχεια).
Η ανακατασκευή κόστισε 47 εκατ. ευρώ με τους Βάσκους να βάζουν από την τσέπη τους τα 33 (όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα #not). Εδώ που τα λέμε, το άξιζε ένας τόσο ιστορικός σύλλογος (με το ατού να βγάζει διαρκώς παίκτες από τις ακαδημίες) να έχει ένα πιο «ζεστό» γήπεδο. Οι φίλαθλοι παραπονούνταν χρόνια τώρα και διόλου άδικα πως υπήρχε τεράστια απόσταση ανάμεσα στις εξέδρες και τον αγωνιστικό χώρο και ως εκ τούτου η ατμόσφαιρα ήταν αρκετά κρύα. Λίγο τα μπλε καθίσματα, λίγο και οι βροχερές μέρες στο Σαν Σεμπαστιάν, καιρός ήταν να βελτιωθεί η εικόνα του σταδίου.
Η προηγούμενη σεζόν δεν κύλησε όπως θα περίμενε η Ρεάλ Σοσιεδάδ. Ξεκίνησε με τον Ασιέρ Γαριτάνο στον πάγκο, έναν προπονητή διαφορετικής εντελώς φιλοσοφίας από αυτή που μας έχει συνηθίσει ο σύλλογος. Δεν έπιασε και τον Δεκέμβρη απολύθηκε.
Thν τελευταία 10ετία έχουν περάσει από τον πάγκο της επτά διαφορετικοί τεχνικοί με τους δύο εξ’ αυτών (Αρασάτε, Αλγουαθίλ) να προέρχονται από τα τμήματα υποδομής. Ο τελευταίος έκλεισε ως υπηρεσιακός τη σεζόν 2017-2018, ενώ μετά την αποχώρηση του Γαριτάνο ανέλαβε τα ηνία της πρώτης ομάδας υπογράφοντας τελικά συμβόλαιο μέχρι το 2021.
Του αρέσει η ομάδα του να παίζει με την μπάλα, να γίνεται παιχνίδι από τον άξονα μεταξύ των γραμμών και αρέσκεται να χρησιμοποιεί παίκτες από το Sanse (δεύτερη ομάδα). Με τον Αλγουαθίλ που κουβαλάει τη φιλοσοφία του συλλόγου και με το νέο γήπεδο, ο Γιόκιν Απεριμπάι (ιδιοκτήτης του συλλόγου) βάζει ψηλά τον πήχη: Επιστροφή στην Ευρώπη και δημιουργία μιας ομάδας με πρωταγωνιστικό ρόλο στη La Liga παίζοντας και ωραίο ποδόσφαιρο.
Οι προσθήκες που έχουν γίνει στο ρόστερ είναι το λιγότερο εντυπωσιακές και σε θέσεις που υπήρχαν προβλήματα. Κάτω από τα δοκάρια συναντάμε τον Άλεξ Ρεμίρο που αποκτήθηκε ως ελεύθερος. Ο 24χρονος γκολκίπερ δεν δέχθηκε πέρσι να ανανεώσει το συμβόλαιο του με την Αθλέτικ Μπιλμπάο, έμεινε εκτός ομάδας χάνοντας όλη τη χρονιά κι ενώ προερχόταν από επιτυχημένο δανεισμό στην Ουέσκα με την οποία πανηγύρισε την άνοδο.
Ο Ισπανός έχει καλά αντανακλαστικά, είναι σταθερός στις επεμβάσεις του και άνετος με την μπάλα στα πόδια. Στη μισητή αντίπαλο της Αθλέτικ θα πρέπει να επιβεβαιώσει πως μόνο τυχαία δεν θεωρείται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρόσπεκτ στη χώρα του. Εξάλλου, ο Ρούγι πιθανώς θα αποχωρήσει και ο Μογιά δεν έχει πείσει πως αξίζει να αγωνίζεται βασικός.
Τον Ιανουάριο αποκτήθηκε και ο Μοντιμπό Σανιάν από τη Λανς. Ο Γάλλος στόπερ παρέμεινε δανεικός στην ομάδα της Ligue 2 μέχρι τη λήξη της σεζόν. Η αθλητικότητα του, η ηρεμία του να δημιουργήσει παιχνίδι από πίσω και το καλό άλμα του θα του εξασφαλίσουν πιθανώς την παρουσία του στο ρόστερ της ερχόμενης χρονιάς. Το πιθανώς το λέμε περισσότερο γιατί είναι μόλις 20 και δεν αποκλείεται να δοθεί δανεικός για να πάρει λεπτά συμμετοχής.
Μπροστά του υπάρχουν οι Ελουστόνδο, Ντιέγκο Γιορέντε, Έκτορ Μορένο και ο νεαρός Λε Νορμάν είναι όλοι σύγχρονοι και καλοί στόπερ. Για την ακρίβεια ο πρώτος δεν έχει πάρει τα credits που του αξίζουν, οπότε θα του τα δώσει το FWS.gr. Είναι μόλις 25, γρήγορος, βγαίνει πρώτος στην μπάλα και αγωνίζεται και ως δεξιός μπακ. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να πάρετε μια γεύση.
Α, υπάρχει και ο Ραούλ Νάβας που πραγματικά είναι να απορείς πως συνεχίζει να αγωνίζεται σ’ αυτό το επίπεδο. Τελοσπάντων, αν δεν πουληθεί τουλάχιστον ας μένει εκτός αποστολής.
Οι μπαλάτοι χαφ και η επίθεση που τρομάζει
Ο Μάρτιν Έντεγκαρντ στα 16 του έκανε την Ευρώπη να παραμιλά και κορυφαίους συλλόγους να ψάχνονται πως θα τον κλείσουν. Η Ρεάλ κέρδισε την Μπαρτσελόνα, απέκτησε τον Νορβηγό, ο οποίος ξεκίνησε να δίνεται δανεικός. Tη σεζόν που αφήσαμε πίσω μας είχε 9 γκολ και 12 ασίστ με τη Φίτεσε στην Ολλανδία. Ο ίδιος επέλεξε να πάει στη Σοσιεδάδ ως δανεικός βλέποντας ότι είναι ομάδα στην οποία μπορεί να εξελίξει το στυλ παιχνιδιού του.
Ρίχνοντας και μια ματιά στους χαφ των Βάσκων (Ιγιαραμέντι, Θουμπελδία, Θουρουτούθα –φτάνει με τα θ-, Μερίνο και Πάρδο) αντιλαμβανόμαστε πως μόνο οι καλοί με την μπάλα στα πόδια έχουν θέση.
Για το τέλος μένει το καλύτερο: Ο νέος Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ή τουλάχιστον έτσι τον φωνάζουν στη Σουηδία (κι ας τους κρίνει η κοινωνία), Αλεξάντερ Ίσακ, αποκτήθηκε από την Ντόρτμουντ και θα πλαισιώσει τον πιο βαρύ φορ, Γουίλιαν Ζοσέ. Για τα πλάγια υπάρχει ο Γιανουζάι (αν δεν φύγει), οι Σανγκάλι, και Μπαρενετσέα (οι δύο τελευταίοι θα εναλάσσονται μεταξύ πρώτης και δεύτερης ομάδας), ο εκρηκτικός Πόρτου που είχε γεμάτες χρονιές στην Τζιρόνα και φυσικά…
Τον Ογιαρθάμπαλ και τα μάτια σας!
Ο Μίκελ Ογιαρθάμπαλ είναι ο σταρ των Βάσκων. Έχει χαρακτηριστεί ο νέος Γκριεζμάν, όχι μόνο για τον τρόπο παιχνιδιού του, αλλά και για τα λεφτά που πρόκειται να φέρει στα ταμεία του συλλόγου όταν αποχωρήσει. Τουλάχιστον για τώρα, είναι υψίστης σημασίας η παραμονή του στη Ρεάλ Σοσιεδάδ, καθώς προέρχεται από το EURO U21 όπου πραγματικά έλαμψε παίζοντας ως «9» (η κλασική του θέση είναι αριστερός winger).
Δεν είναι ο πλάγιος επιθετικός που θα δημιουργήσει, είναι εκείνος που θα συγκλίνει, θα εκτελέσει (έχει επικίνδυνα σουτ) και τα στατιστικά του αποδεικνύουν πως είναι από τους πλέον ελάχιστους νεαρούς εξτρέμ που περισσότερο σκοράρουν παρά μοιράζουν ασίστ.
Τον έχουν τσεκάρει Μπαρτσελόνα και Λίβερπουλ και είναι βέβαιο πως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα παίζει σε κορυφαίο σύλλογο. Εφόσον λοιπόν δεν γίνει η ανατροπή και μείνει στην txuri-urdin τότε χωρίς υπερβολή στόχος μπορεί να είναι ακόμα και η τετράδα.
Λαμπρό μέλλον με Τσάμπι Αλόνσο στο Σάνσε
Αν το καλοσκεφτείτε, στη Χώρα των Βάσκων, η Ρεάλ Σοσιεδάδ είναι εκείνη που συνεχίζει σταθερά να βγάζει ταλέντα από τα φυτώρια της (στην Αθλέτικ υπάρχει μια στασιμότητα τα τελευταία τρία χρόνια).
Ενδεικτικά αναφέρουμε παραδείγματα παικτών που μπορούν να φέρουν εκατομμύρια στον σύλλογο αν συνεχιστεί η σωστή αξιοποίηση τους: Λε Νορμάν, Θουμπιάουρε (τερματοφύλακας), Αϊέν (προορίζεται για αριστερός μπακ στην Α’ ομάδα), Σόλα και Γκοροσάμπελ (δεξιοί μπακ), Θουμπιμέντι, Γκεβάρα, Τζουαρά. Αν συνυπολογίσουμε κι αυτούς που παίζουν ήδη στην πρώτη ομάδα (Ογιαρθάμπαλ, Θουμπελδία, Μπαρενετσέα και Σανγκάλι) καταλαβαίνουμε τι δουλειά γίνεται.
Ευτυχώς δηλαδή που έφεραν τον Τσάμπι Αλόνσο προπονητή στο Σάνσε, από όπου… ξεφύτρωσε και ο ίδιος. Μια φανταστική ευκαιρία για εκείνον να εξελιχθεί στο κομμάτι της προπονητικής και ταυτόχρονα να στείλει έτοιμους παίκτες στη μεγάλη ομάδα.
Το συμπέρασμα είναι ένα: Φέτος στηρίζουμε Ρεάλ Σοσιεδάδ και άμα λάχει ρίχνουμε και κλεφτές ματιές στη δεύτερη ομάδα για να απολαύσουμε και λίγο Τσάμπι.