Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχει βγει την τελευταία 10ετία από το NCAA και νούμερο 10 στο draft του 2011, έρχεται στην Ελλάδα για να φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Και το ερώτημα που απασχολεί άπαντες, φίλους κι «εχθρούς» είναι ένα: θα κάνει ο Τζίμερ Φριντέτ τη διαφορά που περιμένουν οι Πράσινοι (και για την οποία θα χρυσοπληρωθεί) ή το ιδιαίτερο αγωνιστικό στιλ του θα «τιμωρηθεί» από τη σκληράδα της Euroleague;
Ο Φριντέτ υπήρξε μεγάλος κολεγιακός αστέρας με τη φανέλα του Brigham Young, όπου στα 4 χρόνια παρουσίας του, κατέρριψε ουκ ολίγα ρεκόρ.
Με τη φήμη του σκόρερ και του εξαιρετικού σουτέρ 3 πόντων να τον συνοδεύουν, υπήρξε από τα πιο hot ονόματα στις ΗΠΑ, εξαργυρώνοντας τις επιδόσεις του με τον τίτλο του καλύτερου παίκτη του NCAA στη senior χρονιά του!
Η ευχέρεια του να βάζει την μπάλα στο καλάθι και να καθοδηγεί την υπόλοιπη ομάδα, χάρις στο ηγετικό του προφίλ, τον έφεραν εύκολα στον πρώτο γύρο του draft, ως επιλογή από τους Bucks.
Με τη φανέλα των Ελαφιών δεν αγωνίστηκε, καθώς έγινε άμεσα μεταγραφή στους Kings, οι οποίοι έβλεπαν στο πρόσωπο του το νέο Τζέισον Γουίλιαμς…
Μερικά χρόνια πριν τη Linsanity στη Νέα Υόρκη, είχαμε την Jimmermania στο Σακραμέντο, με τις προσδοκίες προς το πρόσωπο του Φριντέτ να είναι υψηλότατες!
Ωστόσο, η συνέχεια ήταν πολύ διαφορετική με τον Jimmer να μη στεριώνει στο μαγικό κόσμο του NBA και να ακροβατεί μεταξύ πάγκου και D League, χωρίς να πείσει καμιά ομάδα με τις οποίες αγωνίστηκε (Bulls, Pelicans, Knicks).
Ο Φριντέτ με τη στόφα του πρωταγωνιστή, δύσκολα μπορούσε να μπει σε ένα αγωνιστικό «καλούπι» και σε συνδυασμό με την αδυναμία του στην άμυνα και το soft αθλητικό πακέτο του, τα βρήκε «σκούρα» στο NBA…
Στον δρόμο του μεταξιού
Το καλοκαίρι του 2016, έχοντας πάρει απόφαση ότι δε θα έβρισκε το χρόνο συμμετοχής και ρόλο που ήθελε, δέχθηκε πρόταση να αγωνιστεί σε ομάδα της Κίνας, την οποία αποδέχθηκε.
Ο Φριντέτ βρήκε την υγειά του, καθώς στο όχι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό CBA, όπου οι άμυνες δε φημίζονται για τη σκληράδα τους, είχε την ευκαιρία για one man show, να έχει την μπάλα στα χέρια του και είτε να δημιουργεί, είτε να πυροβολεί, σε ένα ρόλο αντίστοιχο που είχε και στο κολέγιο…
Στην Κίνα, υπήρξε από τους καλύτερους παίκτες, με τη φήμη του ως μέγα σκόρερ όλο και να γιγαντώνεται, μαζί με τα ρεκόρ που έσπαγε.
Έτσι, πέρυσι έφθασε το πλήρωμα του χρόνου για τη μεγάλη επιστροφή στο NBA! Οι Suns του έδωσαν την ευκαιρία, αλλά ούτε εκεί ο Φριντέτ κατάφερε να αποδείξει ότι έχει θέση, καθώς μετά από 2 χρόνια στην Κίνα, όπου είχε μάθει να αποτελεί το Α και το Ω της ομάδας του, δεν μπορούσε να αποδεχθεί έναν πιο περιορισμένο ρόλο.
Έτσι, λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι με τον Παναθηναϊκό να τον κυνηγάει, είχε το δίλημμα ή της επιστροφής στην Κίνα ή μιας νέας αρχής σε ένα πιο ανταγωνιστικό και υψηλό επίπεδο, όπου θα κληθεί να δώσει μια τελευταία απάντηση, αν τελικά είναι ο παίκτης που όλοι περίμεναν να γίνει!
Όσον αφορά το τι αναμένεται να δώσει στον Παναθηναϊκό, ήταν ξεκάθαρο με την πρόταση στο Στρέλνιεκς (ο οποίος προτίμησε τελικά την ΤΣΣΚΑ), ότι με τους Καλάθη και Ράις ήδη στην περιφέρεια, ο Πεδουλάκης έψαχνε έναν πολύ καλό σουτέρ από μακριά, που θα ανοίγει τις άμυνες.
Ο Φριντέτ, αν μη τι άλλο, μπορεί να δώσει το καλό σουτ σε υπερθετικό βαθμό και σταθερά. Με σαφή επιθετικό προσανατολισμό στο παιχνίδι του και «φονικό» σουτ είτε off dribble, είτε spot, αναμένεται να αποτελέσει τον πολιορκητικό κριό, που θα ανοίγει διαδρόμους στους … διεισδυτικούς Καλάθη και Ράις, βοηθώντας το spacing της ομάδας!
Πως θα τον διαχειριστεί ο Πεδουλάκης;
Από την άλλη, όμως ο Φριντέτ δεν έχει μάθει (και ίσως ούτε να θέλει) να λειτουργεί ως ένας off guard, ο οποίος θα περιμένει την μπάλα να του έρθει για να εκτελέσει, ένας ρόλος που θα ήταν πιο ταιριαστός π.χ. στον Στρέλνιεκς.
Αντίθετα, για να νιώσει άνετα και να αισθανθεί ως ο ηγέτης μιας ομάδας, θέλει να έχει την μπαγκέτα στα χέρια του, να παίρνει τις αποφάσεις και είτε να εκτελεί, είτε να δημιουργεί.
Ένας ρόλος, ωστόσο, που ανήκει στον Καλάθη, ενώ και η έλευση του Ράις, ο οποίος είναι επίσης ένας τέτοιος point guard, μάλλον δε διευκολύνει τη μετάβαση του Φριντέτ σε ένα νέο περιβάλλον και αναμένουμε να δούμε, πως θα διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση ο Πεδουλάκης, καθώς ο Φριντέτ δεν είναι και ο πιο «εύκολος» χαρακτήρας του κόσμου!
Ως συμπέρασμα και βγάζοντας από τη μεγάλη εικόνα, το οικονομικό κομμάτι της συμφωνίας, ο Φριντέτ, έρχεται να συμπληρώσει μια «αστοχία» στο περσινό ρόστερ του Παναθηναϊκού, το σταθερό μακρινό σουτ.
Η ικανότητα του να εκτελεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και με μεγάλη ταχύτητα, θα έχει στην τσίτα όλες τις αντίπαλες άμυνες… Αν καταφέρει ο Πεδουλάκης να «κρύψει» τις αδυναμίες του στην άμυνα, με την αθλητική front line των Μπέντιλ και Γουάιλι (σε ρόλο Γκιστ και Λάσμε), και σχήματα με αθλητικούς παίκτες (Καλάθη στο 1 και π.χ. Ριόν Μπράουν στο 3), θα έχει κάνει ένα πρώτο βήμα, για να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του ο Φριντέτ.
Το επόμενο και σημαντικότερο θα είναι να τον πείσει να έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο, ότι δε θα είναι απαραίτητα ο ηγέτης, αλλά ένα βασικό γρανάζι στη μηχανή του νέου Παναθηναϊκού, υπηρετώντας μια αγωνιστική φιλοσοφία και όχι ένα «άναρχο» στυλ παιχνιδιού.
Υπόθεση, ίσως και πιο δύσκολη, από εκείνη της ένταξης του Μάικ Τζέιμς, αλλά ιδού η Ρόδος, ιδού και ο Τζίμερ!