«Πρέπει να τηρηθεί το Financial Fair Play (FFP) αλλά αυτό δεν γίνεται. Η Euroleague δεν τα κοιτά αυτά. Αν υπήρχε αυτό, ο Παναθηναϊκός θα ήταν φαβορί για την Euroleague». Τάδε έφη Δημήτρης Γιαννακόπουλος, σε μια αποστροφή των δηλώσεων που έκανε σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Ωραία ατάκα, πιασάρικη. Πομπώδης που λένε και οι εγγράμματοι (το διάβασα πρόσφατα σε ένα λεξικό και έψαχνα αφορμή για να το μπουμπουνίσω). Έγινε μάλιστα και τίτλος σε κάποια σάιτ και πολύ λογικά. Μόνο που αν τη σκαλίσεις λίγο παραπάνω, θα βρεις άλλα, ακόμα πιο πιασάρικα.
Καταρχάς, είναι πολλάκις αποδεδειγμένο πως αν μια ομάδα κατάφερε να σημειώσει υπερβάσεις παρά τους οικονομικούς «περιορισμούς» στο μπάτζετ της, αυτή λέγεται Ολυμπιακός. Όχι σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά σε πραγματικό. Συνεπώς, αν όντως μπορούσε να καταστεί εφικτό αυτό που είπε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, το φαβορί για τη Euroleague θα ήταν – βάσει προϊστορίας – ο Ολυμπιακός.
Πάμε όμως παρακάτω. Ας υποθέσουμε πως το… όνειρο του Γιαννακόπουλου για Financial Fair Play (FFP) γίνεται πραγματικότητα. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι έλεγχοι στα οικονομικά των ομάδων θα ήταν πολύ πιο αυστηροί από τη Euroleague και δεν θα είχαν τη σημερινή χαλαρότητα. Αλήθεια, θα το ήθελε αυτό ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, που ακόμα και στο σημερινό χαλαρό καθεστώς ελέγχων η ομάδα του βρίσκεται υπό έρευνα; Την οποία μάλιστα θα διεξαγάγουν ανεξάρτητοι ορκωτοί λογιστές;
Και δε συζητάμε καν για το τι θα γινόταν αν προέκυπτε κάποιος στοιχειώδης έλεγχος στα οικονομικά της ΚΑΕ Παναθηναϊκός από την Εφορία. Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να μπορέσουν να βραβευτούν οι άνθρωποί της που εν μέσω κρίσης εμφανίζουν κερδοφορία και δείχνουν τον δρόμο στους υπόλοιπους. Κανονικά θα έπρεπε να γίνει σεμιναριακή ομιλία στο TEDx, ώστε όλες οι ομάδες του κόσμου να μοιραστούν την πράσινη τεχνογνωσία…
Μήπως τελικά το σκέφτηκες καλύτερα, Δημήτρη; Μήπως καμιά φορά καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς που έλεγε και η διαφήμιση;