Τηρουμένων των (ποδοσφαιρικών) αναλογιών το ματσάκι Βικτόρια Πλζεν – Σίγκμα Όλομουτς δεν αποτελεί ασφαλές κριτήριο για τις πραγματικές αγωνιστικές δυνατότητες της αντιπάλου του Ολυμπιακού στην προκριματική φάση του Champions League.
Η Σίγκμα Όλομουτς ακόμη και στο καλύτερο γι΄αυτήν κομμάτι του αγώνα ήταν … Λεβαδειακός. Ότι έφτασε ισόπαλη στο 70΄ και χρειάστηκε να αποβληθεί ποδοσφαιριστής της για να ηττηθεί στη συνέχεια ήταν απολύτως τυχαίο.
Η Βικτόρια από την πλευρά της ήξερε (και έβλεπε) ότι δεν χρειάζεται να δώσει το κάτι παραπάνω για να νικήσει, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν ξεδίπλωσε στο χορτάρι τις βασικές αρετές της ή ότι κατάφερε να κρύψει τις όποιες αδυναμίες της.
Τι είναι, λοιπόν, ποδοσφαιρικά η Βικτόρια Πλζέν;
Μια ομάδα … ανισόρροπη. Επαρκέστατη επιθετικά ή αλλιώς στο δημιουργικό κομμάτι, παρουσιάζει πάνω στο χορτάρι ικανοποιητική ταχύτητα κίνησης (Καγιαμπά) και σκέψης (Τσέρμακ), «τίμιο» τρέξιμο και σωστή (κατά τεκμήριο) πρώτη πάσα (Χροσόφσκι), καλό σαπόρτ οργάνωσης και εκτέλεσης (Κόρπικ) και όγκο και δύναμη στην αντίπαλη περιοχή (Κρμέντσικ). Μέτρια έως προβληματική στις αμυντικές αντιδράσεις της (ειδικά από τη δεξιά πλευρά της) ακόμη και με αντίπαλο που πανηγύριζε όταν περνούσε οργανωμένα τη σέντρα. Δεν χρειάστηκε να πιεστεί αμυντικά αντιμετωπίζοντας γρήγορο και κάθετο ποδόσφαιρο ή επαρκείς πλαγιοκοπήσεις, εξέλιξη που τη βοήθησε να διατηρεί ένα επίπεδο ψυχραιμίας.
Μια ομάδα … πολύ δεξιά. Η Βικτόρια γέρνει (δηλαδή μπατάρει εντελώς) δεξιά κι ο λόγος είναι απλός. Στην πλευρά αυτή κινούνται, με καλή ποιότητα, οι δύο βασικοί της επιθετικοί: ο Καγιαμπά (τέτοιο τρέξιμο, τέτοια κίνηση με ή χωρίς τη μπάλα και τέτοια πάσα στο χώρο δύσκολα βρίσκει κανείς) και ο Τσέρμακ (στη δεξιά πλευρά με ανάποδο πόδι είναι εξαιρετικά αποδοτικός). Όλο το παιχνίδι επιθετικά περνάει από αυτούς τους δύο. Η συνεργασία τους είναι άριστη, παίζουν πολύ καλά στο χώρο, έχουν ταχύτητα κίνησης και σκέψης και απειλούν, ταυτόχρονα, έξω από την περιοχή. Ότι και τα τρία γκολ ήταν προϊόντα τελικής πάσας από τον Τσέρμακ και ότι ο Καγιαμπά κινήθηκε σε όλη την πλευρά με μνημειώδη ταχύτητα αποτελούν καίριες διαπιστώσεις για την ομάδα. Ότι μετακινούν όλη την ομάδα στην πλευρά τους (δεν μπορεί να γίνει αλλιώς) δημιουργεί προφανή ανισορροπία επιτρέποντας στον αντίπαλο να σχεδιάσει ένα πιο καθαρό και απλό αγωνιστικό πλάνο.
Μια ομάδα που έχει όγκο και δύναμη στην αντίπαλη περιοχή με άξονα τον «γιγαντιαίο» Κρμέντσικ κι αυτό τη διευκολύνει να παίζει το παιχνίδι των δεύτερων και τρίτων επιθέσεων απειλώντας, μετά το «ριμπάουντ», με όλους τους περιφερειακούς επιθετικούς της.
Η απλή αυτή παρουσίαση της Βικτόρια είναι, στην ουσία, η σαφής απεικόνιση της αγωνιστικής εικόνας της ομάδας με αντίπαλο τη Σίγκμα Όλομουτς.
Με αντίπαλο τον Ολυμπιακό τα πράγματα δυσκολεύουν για τους Τσέχους, καθώς οι Ερυθρόλευκοι θα πρέπει να καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια «να καταντήσουν» μέσα στο γήπεδο Σίγκμα Όλομουτς. Η παρέα του Μαρτίνς είναι κατά πολύ ανώτερη των φιλοξενούμενων, στη χθεσινή πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος. Είναι μια ομάδα εξαιρετικά ανταγωνιστική σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, διαθέτει σημαντικότερη εμπειρία, παράγει πολύ περισσότερο ποδόσφαιρο και δείχνει έτοιμη να το καταναλώσει με σχετική ευκολία.
Είναι εύκολη υπόθεση για τον Ολυμπιακό η πρόκριση σε βάρος της Βικτόρια; Καθόλου. Πρώτον επειδή το ποδόσφαιρο είναι ακραία δημοκρατικό σπορ και λατρεύει τις εκπλήξεις και δεύτερο επειδή η περίοδος είναι δύσκολα διαχειρίσιμη από τον Ολυμπιακό, που αγνοεί (στην ουσία) τι σημαίνει να παίζει τέλη Ιουλίου για μια θέση στον ήλιο.
Για τους λόγους αυτούς προέχει η πρόκριση. Πάση θυσία. Τα υπόλοιπα και ειδικά η υψηλή κριτική των απανταχού ερυθρόλευκων προπονηταράδων είναι για αργότερα.