Ο Γιώργος Βασιλειάδης συνεχίζει να παίρνει σβάρνα τα «φίλια ΜΜΕ» και να απαντά σε προκάτ ερωτήσεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Αυτή τη φορά σειρά είχε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ, ο πρώην πια υφ. Αθλητισμού επανέλαβε γενικότητες, έδειξε την… αγωνία του να γίνουν χατίρια στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και τον Παναθηναϊκό, αλλά απέτυχε ξανά να δώσει επαρκείς απαντήσεις στο γιατί η κυβέρνηση που έβαλε χέρι με προκλητικό τρόπο στο ελληνικό ποδόσφαιρο (και που το έφερε στα πρόθυρα της διάλυσης), αρκέστηκε σε ευχολόγια και τυπικότητες όσον αφορά το άκρως προβληματικό ελληνικό μπάσκετ…
Αναλυτικά η συνέντευξη Βασιλειάδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
-Γίνατε γνωστός στο ευρύ κοινό, όταν αναλάβατε τον κομβικό ρόλο του γενικού γραμματέα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αρμοδιότητα τη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ ανάμεσα σε άλλες. Στις 5 Νοεμβρίου 2016 αναλάβατε το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμοδίου για τον Αθλητισμό. Λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, ποια θα λέγατε πως ήταν η πιο δύσκολη αποστολή από τις δύο;
«Και οι δύο αποστολές είχαν διαφορετικές δυσκολίες, αλλά ένα κοινό πρόσημο: Να κάνουμε τις μεγαλύτερες δυνατές παρεμβάσεις προς όφελος του λαού και του τόπου. Με τη διαφορετική βαρύτητα βέβαια του κάθε χαρτοφυλακίου.
Στην καταπολέμηση της διαφθοράς καταφέραμε να αναπτύξουμε διεθνείς συνεργασίες, να αποκαταστήσουμε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, να ανακτήσουμε στοιχεία τα οποία φέραμε στην ελληνική δικαιοσύνη και στην Ελληνική Φορολογική Αρχή, όπως με την απόκτηση της λίστας Μπόργιανς, με διαδικασίες κανονικές, διαφανείς, κρυστάλλινες, χωρίς να αφήνουμε κανένα περιθώριο για κανέναν για δεύτερες σκέψεις και για εκβιασμούς.
Στον τομέα του αθλητισμού ένας βασικός σκοπός υπήρχε: η διαφάνεια, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος και βασικά σε συνθήκες κρίσης να κρατήσουμε το αθλητικό οικοδόμημα όρθιο. Δεν ήταν απλό! Ο κόσμος μένει πολύ στην εικόνα και σε αυτό που φαίνεται…
Ο επαγγελματικός αθλητισμός μονοπωλεί το ενδιαφέρον των πολιτών. Όμως, η μεγάλη “ μάχη” δόθηκε αυτά τα χρόνια για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό! Για όλα αυτά τα παιδιά που μας κάνουν υπερήφανους και τις περισσότερες φορές τα θυμόμαστε μετά από κάποιο μεγάλο επίτευγμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες ή σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Νομίζω ότι οι προκλήσεις ήταν το ίδιο μεγάλες, το ίδιο κομβικές, όχι με το ίδιο αποτέλεσμα στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά με την ίδια πολιτική στόχευση».
-Αφοσιωθήκατε και στους δύο αυτούς ρόλους που σας ανατέθηκαν και τώρα αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ στο Νότιο Τομέα Αθηνών. Τι είναι αυτό που σας ώθησε να είστε πλέον αιρετός;
«Νομίζω… η πολιτική αναγκαιότητα. Όταν είσαι ένα στέλεχος μίας κυβέρνησης πρέπει να δώσεις το μήνυμα της μεγάλης “ μάχης” που θα δοθεί στις επικείμενες εκλογές. Επομένως δεν θα μπορούσα να λείψω από αυτή τη “ μάχη”, όπως δεν έλειψα από καμία “ μάχη” του κόμματος και της κυβέρνησης αυτά τα χρόνια των μνημονίων και κυρίως τα χρόνια της διακυβέρνησής μας. Η απόφαση να κατέβω στις εκλογές και σε μία περιοχή που έχω περάσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου ήταν νομοτελειακή θα έλεγα».
-Υπάρχει μία αίσθηση στον κόσμο του αθλητισμού ότι σταθήκατε δίπλα τους. Προχωρήσατε σε βελτιωτικά έργα σε 400 γήπεδα σε όλη την Ελλάδα. Φέρατε τομές στο ντόπινγκ, τη βία, περάσατε την απλή αναλογική σε σωματεία, ενώσεις και Ομοσπονδίες, αλλά και την ποσόστωση φύλου ανάμεσα σε πολλά άλλα. Εκλαμβάνετε κι εσείς την αναγνώριση του κόσμου πως δηλαδή επί των ημερών σας έγιναν σημαντικά βήματα στον ελληνικό αθλητισμό;
«Η αλήθεια είναι ότι η αθλητική κοινότητα πέρα από κομματικές προτιμήσεις αναγνωρίζει ότι αναπτύχθηκε αυτά τα τέσσερα χρόνια -αν μη τι άλλο- μία σχέση ειλικρίνειας και έγιναν παρεμβάσεις σε θέματα που κανένας δεν τολμούσε να αγγίξει επί δεκαετίες. Το πιο σημαντικό, όμως είναι ότι ο κόσμος, ιδίως στην Περιφέρεια, κατάλαβε την αλλαγή φιλοσοφίας και λογικής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Παρεμβάσεις στις γειτονιές, στις αθλητικές υποδομές που αφορούν τα παιδιά μας, αφορούν εμάς, αφορούν την πλειονότητα του κόσμου και ταυτόχρονα αλλαγές στα θεσμικά, ούτως ώστε να περάσουμε σε μία νέα εποχή, μία εποχή διαφάνειας, λογοδοσίας στον ελληνικό αθλητισμό. Νομίζω ότι το τελικό πρόσημο που δίνεται από την ελληνική κοινωνία στις παρεμβάσεις που κάναμε είναι θετικό. Όσο κι αν θέλουν κάποιοι να χαλάσουν αυτή την εικόνα μέσω παιχνιδιών και πολιτικοποίησης του αθλητισμού, η πραγματικότητα είναι αυτή που μιλά από μόνη της».
«ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΡΟΝΟ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ»
-Η δημοσιονομική κατάσταση και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αυτά τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης από τον ΣΥ.ΡIZ.A, σας επέτρεψε να υλοποιήσετε τα βασικά στοιχεία του προγράμματός σας;
«Όχι, όχι! Αυτό είναι δεδομένο! Αν λάβουμε υπ’ όψη επί της ουσίας ότι τον τελευταίο χρόνο έχουμε την οικονομική και δημοσιονομική δυνατότητα να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερες παρεμβάσεις, έναν χρόνο που βγήκαμε από τα Μνημόνια, έπρεπε να βρούμε λύσεις και να ισορροπήσουμε μέσα σε ασφυκτικές και πολλές φορές να κάνουμε κι εμείς συμβιβασμούς σε σχέση με το πρόγραμμά μας, με τα “ θέλω” μας και με τα “ πιστεύω” μας. Πάντοτε, όμως με ένα βασικό γνώμονα: το καλό του ελληνικού αθλητισμού και το συμφέρον των αθλητών μας, της αθλητικής οικογένειας. Προφανώς και δεν κάναμε όσα είχαμε στο μυαλό μας, αλλά αυτά μένουν να τα υλοποιήσουμε την επόμενη τετραετία».
«ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΗΔΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ»
-Ποιες είναι, λοιπόν οι προγραμματικές σας κατευθύνσεις για την επόμενη τετραετία;
«Τα ήδη δρομολογημένα νομοσχέδια που υπήρχαν για να ψηφιστούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που αφορούσαν από τον εξωραϊσμό του καταστατικού της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και διατάξεις του αθλητικού νόμου, τις αλλαγές στον τρόπο μεταγραφής των ανηλίκων αθλητών, το συνολικό πλαίσιο για τη βία που επεξεργαζόμασταν μαζί με τη FIFA και την UEFA, το νέο πλαίσιο για τον παράνομο στοιχηματισμό, τον οποίο επεξεργαζόταν ειδική επιτροπή της UEFA για την Ελλάδα κι αυτό ήταν κατόρθωμα της δικής μας κυβέρνησης, αυτή η στενή συνεργασία και η παροχή τεχνογνωσίας από τους κορυφαίους, ούτως ώστε να μπορέσουμε να καταφέρουμε καίρια χτυπήματα κατά αυτών, με ταυτόχρονη αλλαγή στη φιλοσοφία των αθλητικών παρεμβάσεών μας ως προς τα γηπεδικά συνεχίζοντας την πολιτική των παρεμβάσεων γειτονιάς με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση της αθλητικής κοινότητας. Συνέχιση επί της ουσίας όλων αυτών που επί τέσσερα χρόνια κάναμε και ήμασταν στοχοπροσηλωμένοι με βασικό γνώμονα τις ανάγκες της αθλητικής οικογένειας».
«ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»
-Επιστρέφοντας σε όσα πράξατε, αναφέρω ενδεικτικά την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων και τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην ΕΡΤ, υπήρξε… αντίλογος συχνά. Έχετε την αίσθηση πως ο φίλαθλος κόσμος δεν γνωρίζει τις αρμοδιότητες της Πολιτείας, που αρχίζουν και που σταματούν, και ίσως γι’ αυτό συχνά… άγεται και φέρεται;
«Υπήρχαν φωνές και όχι αντίλογος. Ο κόσμος στο τέλος της ημέρας ήταν πάντοτε αρωγός και δίπλα στις πρωτοβουλίες που πήραμε. Προφανώς και κάποιοι προσπαθούσαν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο και προφανώς και κάποιοι ήθελαν να μπερδέψουν τον κόσμο σχετικά με τις πραγματικές μας αρμοδιότητες. Εμείς έχουμε την υποχρέωση να ελέγχουμε θεσμικά τον χώρο του αθλητισμού. Οι παρεμβάσεις στο χώρο του σπορ, στους κανόνες τους σπορ, τους κανόνες πεδιάς δεν είναι θέμα της κυβέρνησης. Κι αυτό είναι η πεμπτουσία του αυτοδιοίκητου.
Εμείς, όμως βλέποντας όλα τα κακώς κείμενα, σκοπό είχαμε να ενεργοποιήσουμε όλους τους διεθνείς φορείς, ούτως ώστε να διορθώσουμε λάθη, παραλείψεις και σκιές δεκαετιών. Αυτό προσπαθήσαμε στο ποδόσφαιρο, αυτό προσπαθήσαμε και στο μπάσκετ, με διαφορετικά αποτελέσματα στο κάθε άθλημα, ανάλογα με την ανταπόκριση της διεθνούς Ομοσπονδίας. Το σημαντικό είναι ότι αντιμετωπίσαμε και τα δύο αθλήματα με τον ίδιο τρόπο, παρά τα όσα λέγονται, γράφονται ή εικάζονται. Όλες οι πρωτοβουλίες που πήραμε ήταν πρωτοβουλίες με σκοπό να έχουμε ένα εξυγιασμένο περιβάλλον. Να έχουμε περιβάλλον ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους. Αυτός ήταν ο στόχος μας, αυτές ήταν οι νομοθετικές παρεμβάσεις που κάναμε.
Δεν μπορώ να πω ότι η προσπάθειά μας στέφθηκε πάντοτε με απόλυτη επιτυχία. Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπήρξαν φορές που δεν ήμασταν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα που βλέπαμε. Αυτό, όμως που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ήταν η προσπάθεια να μπουν για πρώτη φορά κανόνες που υπερισχύουν έναντι όλων. Πολλές φορές ο χώρος του επαγγελματικού αθλητισμού ήταν αρωγός, ήθελε να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή. Πολλές φορές ήταν και απέναντι από αυτήν την κατεύθυνση.
Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι οι Διεθνείς Ομοσπονδίες κατάλαβαν ότι έχουν ένα σοβαρό συνομιλητή που έχει διάθεση να κάνει παρεμβάσεις και τομές. Γι’ αυτό το λόγο έστερξαν δίπλα στην ελληνική κυβέρνηση και στις προσπάθειές της. Σας θυμίζω ότι είναι η πρώτη φορά που διεθνείς Ομοσπονδίες έρχονται και εργάζονται από κοινού με μία κυβέρνηση και όχι σε κόντρα και όχι σε περιβάλλον ρήξης. Κι αυτό ήταν πάρα πολύ σημαντικό! Τώρα πόσο κι αν ο καθένας θέλει να διαστρεβλώσει ανάλογα με την πολιτική του κατεύθυνση τελικά και όχι με τα αθλητικά του “ πιστεύω” την πραγματικότητα, τόσο αυτές οι προσπάθειές πέφτουν στο κενό γιατί ο κόσμος και γνωρίζει και καταλαβαίνει και αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα».
«ΙΔΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΣΕ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ»
-Θα μου επιτρέψετε να σας μεταφέρω ανοιχτά ένα παράδειγμα: Μερίδα φιλάθλων κατηγορούν την αθλητική ηγεσία επί ΣΥΡΙΖΑ ότι «την “ παράγκα” του Μαρινάκη την “ έκλεισε”, το θέμα της διαιτησίας στο μπάσκετ που ελέγχει ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, όμως… όχι». Υπάρχουν σημαντικές διαφορές ως προς τις δύο περιπτώσεις, αλλά θα ήθελα να ακούσω τη δική σας απάντηση.
«Όποιος κάνει αυτή την εξίσωση είναι σαν να αναγνωρίζει ότι κάτι υπήρχε στο ένα, ώστε υπάρχει και στο άλλο. Εγώ ξεκινάω από ένα βασικό: ότι δεν μίλησα καθόλου για το παρελθόν. Εγώ αυτό που απαίτησα και προσπάθησα να κάνω είναι να βάλουμε τις βάσεις για το μέλλον. Για να μην υπάρξουν λοιπόν ούτε “ παράγκες”, ούτε σκιές, τι ζήτησα; Από τις Διεθνείς Ομοσπονδίες να παρέμβουν και να κοπεί ο “ ομφάλιος λώρος” μεταξύ των παραγόντων της ΕΠΟ και της διαιτησίας. Έγινε αυτό; Έγινε! Ικανοποιητικά, λιγότερο ικανοποιητικά; Αυτό κρίνεται! Και σε αυτό κρίνεται και ο ρόλος των Διεθνών Συνομοσπονδιών.
Προσέξτε όμως μία κομβική διαφορά: η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας στο ποδόσφαιρο αποτελείται από ξένους αρχιδιαιτητές, επιλεγμένους από τις Διεθνείς Ομοσπονδίες, χωρίς να έχουν σχέση με το “ Θέατρο του Παραλόγου” που συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είδαμε ξένους διαιτητές στα ντέρμπι; Είδαμε! Δεν τους έβαλε η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση το ζήτησε. Η Διεθνής Ομοσπονδία ανταποκρίθηκε!
Στο μπάσκετ τι έγινε; Στο μπάσκετ αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα στα θέματα της διαιτησίας. Αυτό το είπαμε. Υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Όταν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, ανεξάρτητα αν υπάρχει θέμα ή όχι. Όποιος ανατρέξει και στις θέσεις μου και στις συζητήσεις μου και στις τοποθετήσεις μου, αυτό το βλέπει Εγώ δεν μένω στο τι υπάρχει ή δεν υπάρχει. Υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Τι έκανε στο μπάσκετ; Και πάλι ζήτησα και τη συνδρομή των Ελλήνων παραγόντων! Και προσπάθησα να τους βάλω στο ίδιο τραπέζι! Ζήτησα και τη συνδρομή των Διεθνών Ομοσπονδιών. Η FIBA δεν ανταποκρίθηκε!
Τους ξένους διαιτητές δεν μπορεί να τους επιβάλλει ο υπουργός! Μπορεί να τους ζητήσει, μπορεί να τους ζητήσει επισταμένα και το έκανα αυτό και πήγα και στην Ελβετία να το ζητήσω, αυτό όμως δεν ήταν εφικτό. Από εκεί και μετά, εμείς πήραμε κάθε πρωτοβουλία να τους βάλουμε όλους στο ίδιο τραπέζι και να παρθούν σημαντικές αποφάσεις για τον επόμενο χρόνο. Κι έχω την αίσθηση ότι για το επόμενο πρωτάθλημα της καλαθοσφαίρισης έχουν συμφωνηθεί και οι αλλαγές στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και οι αλλαγές στο καθεστώς των παρατηρητών. Άρα, λοιπόν δεν μπορούμε να καταδικάζουμε την κυβέρνηση για “ δύο μέτρα και δύο σταθμά”. Οι ίδιες διαδικασίες παντού, αλλά διαφορετική αντιμετώπιση από τις Διεθνείς Ομοσπονδίες. Ας το δούμε αυτό, να το εξετάσουμε, να το συζητήσουμε! Να δούμε, όμως και τι κάναμε κι εμείς, οι δικές μας ομάδες, οι δικοί μας σύλλογοι για να υπάρξει διαφορετική ανταπόκριση, να μην υπάρξει ανταπόκριση από μια Διεθνή Ομοσπονδία».
«ΠΡΕΠΕΙ Η ΕΟΚ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ Ή ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΣΟΥΝ Ή ΠΟΣΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ»
-Η ΕΟΚ σας έστειλε επισήμως αίτημα να περάσετε τροπολογία ώστε να είναι εφικτή η αύξηση των ομάδων της Α1 ανδρών σε 16 από την ερχόμενη σεζόν. Καθώς έκλεισε η Βουλή ενόψει των εκλογών, αυτό δεν ήταν εφικτό λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων. Υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα;
«Το έχει ζητήσει η ΕΟΚ, αλλά το θέμα είναι να ξεδιαλύνουμε ακριβώς το τι ζητούν. Αυτό που μπορεί να κάνει η ελληνική Πολιτεία είναι να περάσει μία τροπολογία που μπορεί να γίνει με το άνοιγμα της Βουλής, η οποία θα λέει ότι οι κανονισμοί μπορούν να αλλάξουν από την επόμενη σεζόν. Αυτό ικανοποιεί; Θα πρέπει η Ομοσπονδία να πάρει πρωτοβουλία για το τι θέλει να κάνει και τι δεν θέλει να κάνει: Αν θέλει κάποιοι να πέσουν ή να μην πέσουν ή πόσοι θα πέσουν και ποιοι θα πέσουν. Αυτά είναι θέματα της Ομοσπονδίας και όχι της κυβέρνησης, οποιασδήποτε κυβέρνησης. Αν το λύσει αυτό η κυβέρνηση, τότε μιλάμε για σκανδαλώδη μεταχείριση, ευνοϊκή ή μη ευνοϊκή έναντι ομάδων».
«ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΕΝΑΓΩΝΙΩΣ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ… ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟ»
-Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αιτήθηκε να περάσετε τροπολογία ώστε να γίνει εφικτή η ανέγερση γηπέδου μπάσκετ στο Βοτανικό. Με δεδομένη τη χρονοβόρα διαδικασία που απαιτείται για προσθήκη γηπέδου μπάσκετ -χρειάζεται νέο προεδρικό διάταγμα- πιστεύετε πως το γήπεδο του Βοτανικού είναι η ενδεδειγμένη λύση για τον Παναθηναϊκό;
«Νομίζω ότι είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση το γήπεδο του Βοτανικού για τον Παναθηναϊκό. Η διαδικασία είναι αρκετά πιο απλή με δεδομένο ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που ορίζουν τους όρους δόμησης και δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν άλλες κωλυσιεργίες ή άλλα προβλήματα. Θεωρώ πως εφόσον βρεθεί λύση για τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση ο Βοτανικός. Αλλά καλό θα είναι για αυτό το θέμα να μιλάμε όλοι λιγότερο και να κάνουμε πολύ περισσότερα! Και μιλάω από την πλευρά της οργανωμένης Πολιτείας.
Έτσι αντιμετωπίσαμε εμείς τον Παναθηναϊκό. Όχι με πολλά λόγια. Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τον Παναθηναϊκό, όπως και όλες τις ομάδες με το γηπεδικό. Για εμάς είναι κομβικό το γηπεδικό όλων των συλλόγων. Και προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με όλους για να λύσουμε τα προβλήματα, σε όλα τα αθλήματα, και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Με όλες τις ομάδες κάναμε την ίδια προσπάθεια, δεν βρήκαμε πάντα την ίδια ανταπόκριση! Από την πλευρά του κύριου Γιαννακόπουλου έχουμε βρει ανταπόκριση από την πρώτη στιγμή και ψάχνουμε εναγωνίως να βρούμε μια λύση για τον Παναθηναϊκό».
-Με την εμπειρία που έχετε αποκομίσει αυτά τα χρόνια, αλήθεια τι θα αλλάζατε στον ελληνικό αθλητισμό, αν ήταν στο χέρι σας;
«Ό,τι προσπαθήσαμε να αλλάξουμε, το κάναμε! Κάναμε την προσπάθειά μας. Δεν υπάρχει κάτι παραπάνω. Αυτό που προσπαθούμε να αλλάξουμε είναι η καθημερινότητα κυρίως στον Ερασιτεχνικό αθλητισμό. Να βρούμε πόρους για να μπορούμε να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερες παρεμβάσεις και να φτιάχνουμε εγκαταστάσεις καλύτερα δυνατές για τους αθλητές μας. Και ταυτόχρονα να λύνουμε θεσμικά ζητήματα.
Το ότι καταφέραμε να βάλουμε τους αθλητές των ατομικών αθλημάτων στο “ Μεταφορικό Ισοδύναμο” και από του χρόνου υπάρχει η δυνατότητα να μπουν και οι αθλητές των ομαδικών αθλημάτων, είναι πολύ σημαντικό για το νησιωτικό αθλητισμό μας. Δεν συμφωνείτε; Επομένως η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη και έχει συνέχεια. Να κάνουμε την καθημερινότητα του Έλληνα αθλουμένου και του Έλληνα αθλητή ακόμη καλύτερη».
«ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΧΟΡΗΓΟΥΣ»
-Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο το 2020, εξασφαλίσατε υποτροφίες σε 75 αθλητές, χάρη στην καλή διαχείριση των εσόδων του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.
«Είναι κάτι στο οποίο πρέπει να εμβαθύνουμε οι υποτροφίες και η βοήθεια στα παιδιά μας. Δεν έχουμε εργαλεία πια στα χέρια μας… δεν έχουμε τον ΟΠΑΠ στα χέρια μας! Και ο κρατικός προϋπολογισμός για τον αθλητισμό, όσο κι αν αυξηθεί, δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των αναγκών με δεδομένο ότι τα πλαίσια θα είναι πάντοτε αρκετά σφιχτά και οι ανάγκες πάρα πολύ μεγάλες. Άρα θα πρέπει να φτιάχνουμε το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει και να βρίσκουμε χορηγούς και να κάνουμε παρεμβάσεις, αλλά και τα δικά μας χρήματα να τα διαχειριζόμαστε σωστά για να φτάνουμε κατά το δυνατόν στη βάση, στο κύτταρο, στο σωματείο και στους αθλητές μας».
-Όλα τα θέματα του ελληνικού αθλητισμού δεν χωρούν σε μία συνέντευξη. Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε κύριε Βασιλειάδη;
«Μπορούμε να μιλάμε ώρες ατελείωτες για τον ελληνικό αθλητισμό. Είναι κάτι που έχει τεράστιο ενδιαφέρον, έχει πολλά θέματα προς συζήτηση, δεν εξαντλείται ποτέ… δόξα τω Θεώ υπάρχουν και πολλά προβλήματα. Το θέμα είναι ότι υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει η διάθεση να βρούμε λύσεις σε όλα, κυρίως όχι γιατί είμαστε οι καλύτεροι, αλλά γιατί έχουμε διάθεση να ακούσουμε τα προβλήματα και να δώσουμε λύσεις. Είμαστε κομμάτι από την κοινωνία, έτσι πολιτευτήκαμε, έτσι πορευόμαστε κι έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε».
-Τέλος, στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ παραμείνει κυβέρνηση, θα θέλατε να παραμείνετε κι εσείς στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού;
«Αυτά είναι θέματα που τα αποφασίζει ο πρωθυπουργός! Είναι μεγάλη τιμή να συμμετέχεις σε μία κυβέρνηση, είναι μεγάλη τιμή να σου προτείνουν οποιοδήποτε χαρτοφυλάκιο, οποιαδήποτε κυβερνητική θέση και επομένως οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση αδικεί και το κύρος της οποιασδήποτε πρότασης, αλλά και την πραγματικότητα θα έλεγα. Δεν μπορείς να αρνηθείς ποτέ την πρόταση ενός πρωθυπουργού να εκπροσωπήσεις τη χώρα σου, να εκπροσωπήσεις μια μερίδα των συμπολιτών σου. Επομένως είναι μία συζήτηση που δεν θα ήθελα καν να την ανοίξω».