Ο Άμπελ Φερέιρα ένιωθε προπονητής από τότε που ήταν παίκτης. Από τα 26 του ξεκίνησε να κρατά σημειώσεις για όσα παρατηρούσε στις προπονήσεις της Μπράγκα, εμπνεόμενος από τον Ζεσουάλδο Φερέιρα. Τον άνθρωπο που θεωρεί δάσκαλό του ακόμα και σήμερα. Πίστευε πως γράφοντας και κατανοώντας την καθημερινότητα των προπονήσεων, θα γινόταν καλύτερος ποδοσφαιριστής.
Στα 33 του, ο διευθυντής των ακαδημιών της Σπόρτινγκ Λισαβόνας τον ρώτησε αν θα ήθελε να ξεκινήσει την προπονητική του καριέρα σε εκείνο το σημείο. Ο Άμπελ του είπε ότι σκοπεύει να παίζει μέχρι τα 40 του και έναν μήνα αργότερα έπαθε ρήξη χιαστών, δυο αγωνιστικές πριν το τέλος της σεζόν 2010/11. Το συμβόλαιό του εξέπνεε, οι πόνοι ήταν αφόρητοι και αφού συμβουλεύτηκε τους γιατρούς της Σπόρτινγκ, πήρε την απόφαση να αποσυρθεί.
Ξεκίνησε ως βοηθός στην ομάδα Νέων, σύντομα βρέθηκε πρώτος προπονητής και πανηγύρισε τον εγχώριο τίτλο αλλά και την παρουσία στην τετράδα του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων. Ανέλαβε τη Β’ ομάδα της Σπόρτινγκ, την έβγαλε 6η αλλά με το που ξεκίνησε η νέα σεζόν ο Μπρούνο Ντε Καρβάλιο τον απέλυσε. Από εκείνη την ομάδα ξεπετάχτηκαν οι Έρικ Ντάιερ, Ζοάο Μάριο και Κάρλος Μανέ…
Ο δρόμος του τον έβγαλε ξανά στην Μπράγκα, αυτή τη φορά ως προπονητή. Μετά από τρία χρόνια στη Β’ ομάδα, το 2017 ανέλαβε την Α’. Η παρθενική του σεζόν στη μεγάλη κατηγορία συνοδεύτηκε από ρεκόρ βαθμών στην ιστορία της Μπράγκα και αποκλεισμό στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Το εντυπωσιακό +45 στη διαφορά τερμάτων (74-29) ήταν ένα ακόμη σημαντικό επίτευγμα που μοίραζε πολλές υποσχέσεις.
Η τύχη του πρωτάρη;
Η δεύτερη «επαγγελματική» χρονιά του δεν ήταν το ίδιο επιτυχημένη. Η Μπράγκα τερμάτισε ξανά 4η… ελλείψει πέμπτης, αλλά με οκτώ βαθμούς λιγότερους και με τη διαφορά τερμάτων να πέφτει στο +19 (56-37). Η ευρωπαϊκή πορεία της δε, ήταν καταστροφική: αποκλεισμός-σοκ από τη Ζόρια Λουγκάνσκ στον τρίτο προκριματικό του Γιουρόπα…
Ήταν η τύχη του πρωτάρη; Κανείς δεν μπορεί να δώσει απάντηση στην παρούσα φάση. Το σίγουρο είναι πως ο Άμπελ Φερέιρα εμφανίζεται ως ένας από τους πιο υποσχόμενους προπονητές της Πορτογαλίας χάρη κυρίως στην περίοδο 2017/18.
Ο Φερέιρα πιστεύει πως στο μέλλον του ποδοσφαίρου οι αγώνες θα μοιάζουν με κυνήγι γάτας και ποντικιού. Δηλαδή, να προσαρμόζεσαι σου αντιδρώντας στην τακτική του αντιπάλου σου. Δηλώνει περήφανος για το ματς κόντρα στη Χόφενχαϊμ πρόπερσι, εξηγώντας το γιατί: «Ξεκίνησαν με 3-5-2 και μέσα στο ματς άλλαξαν σε 4-3-3 με τρεις επιθετικούς και τα μπακ να προωθούνται. Το δικό μας 4-4-2 κατέληξε σε 5-4-1 προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αντίπαλοί μας. Νικήσαμε 2-1 και είναι το παιχνίδι που με έχει κάνει περισσότερο περήφανο από οποιοδήποτε άλλο»…
Υπάρχουν δυο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα επιτυχημένων πρώην προπονητών της Μπράγκα. Ο Ντομίνγκος Πασιένσια που τερμάτισε 2ος και την επόμενη χρονιά έχασε το ΟΥΕΦΑ από την Πόρτο του Βίλας Μπόας και ο Λεονάρντο Ζαρντίμ που τον διαδέχτηκε. Ο Ντομίνγκος ήταν να έρθει στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2012 (έχοντας αφήσει τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας), αλλά τελικά ήρθε στη θέση του ο Ζαρντίμ.
Σήμερα, σχεδόν κανείς δεν θυμάται τον πρώτο, σε αντίθεση με τον δεύτερο που μεγαλούργησε στη Μονακό και εκτός από ένα απίθανο πρωτάθλημα, έφερε και σχεδόν 800 εκ. ευρώ στα ταμεία των Μονεγάσκων μέσα από πωλήσεις-μαμούθ. Πως θα εξελιχθεί λοιπόν, η υποσχόμενη καριέρα του Άμπελ Φερέιρα; Θα φτάσει στα επίπεδα του «πρίγκιπα Λεονάρντο» ή θα έχει να θυμάται για πάντα την πρώτη του σπουδαία σεζόν σε «επαγγελματικό» επίπεδο;