Σε συνέχεια των αποφάσεων του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας και του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου της πρωτεύουσας του Παναμά που δικαίωναν αναμφισβήτητα τους γιους του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου στην ενδοοικογενειακή διαμάχη με τον πατέρα τους, τη σκυτάλη έλαβε μόλις πριν από λίγες ημέρες η Ελβετική Δικαιοσύνη.
Υπενθυμίζεται ότι με την υπ’ αρ. 5213/2018 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών είχε ήδη απορριφθεί η από 27 Ιουνίου 2017 αγωγή του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου σε βάρος των γιων του με αντικείμενο την ανάκληση δήθεν δωρεάς μετοχών της Παναμέζικης εταιρείας Grattan, της εταιρείας δηλαδή μέσω της οποίας η οικογένεια ελέγχει την Ελβετική επιχείρηση Ferrowohlen.
Στη συνέχεια, ήταν η σειρά του αρμόδιου Πρωτοβάθμιου Δικαστήριου της πρωτεύουσας του Παναμά, το οποίο με απόφαση που εξέδωσε στις 2 Μαΐου 2019 έκανε εξ ολοκλήρου δεκτή την αγωγή των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου και ακύρωσε τις ενέργειες με τις οποίες ο πατέρας τους Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος είχε επιχειρήσει τον Μάιο του 2016 να πάρει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών τους στην Grattan.
Πλέον, με απόφαση που εξέδωσε στις 5 Ιουνίου 2019 το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας, ήτοι το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας, αντίστοιχο του ελληνικού Αρείου Πάγου, έκανε εξ ολοκλήρου δεκτή την αίτηση των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου, με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί προγενέστερη απόφαση του Εμποροδικείου του Καντονιού του Ααργκάου, όπου και βρίσκεται η έδρα της Ferrowohlen. Επισημαίνεται ότι με την απόφαση αυτή το τοπικό δικαστήριο είχε κρίνει, εσφαλμένα όπως αποδείχθηκε, ότι οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος δεν εκπροσωπούν νόμιμα την Παναμέζικη εταιρεία τους Grattan, στο πλαίσιο αγωγής της τελευταίας κατά παράνομων αποφάσεων που φέρεται να είχε λάβει ο πατέρας τους ισχυριζόμενος ότι είναι αποκλειστικός μέτοχος της Ferrowohlen.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρόσφατης απόφασης του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, το τοπικό δικαστήριο έσφαλε απολύτως, καθώς δεν εφάρμοσε, ως όφειλε, το δίκαιο της χώρας του Παναμά, προκειμένου να αποφανθεί για το ποιος εκπροσωπεί νόμιμα την παναμέζικη εταιρεία, αλλά δικούς του κανόνες, οι οποίοι σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους είχαν εξαρχής προβληματίσει για τη βασιμότητά τους.
Πλέον, η νομιμότητα αποκαταστάθηκε και η υπόθεση επιστρέφει εκ νέου στο Εμποροδικείο του Ααργκάου, το οποίο οφείλει να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ελβετίας και να εξετάσει ποια είναι η λύση που δίνει το δίκαιο του Παναμά για τα ζητήματα που έχουν τεθεί ενώπιόν του αναφορικά με την Grattan. Ακολούθως, εκτιμάται εύλογα ότι η προηγηθείσα δικαίωση των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου ενώπιον των δικαστηρίων του Παναμά, θα παίξει καθοριστικό ρόλο και θα είναι αυτή που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις δικαστικές εξελίξεις αναφορικά με τις τύχες της διεκδικούμενης ελβετικής εταιρείας.
Σε κάθε περίπτωση, το περιουσιακό διακύβευμα είναι μεγάλο και οι κινήσεις των νομικών επιτελείων των δύο πλευρών συνεχίζονται πυρετωδώς στα δικαστήρια όλων των κρατών που εμπλέκονται. Αυτό που μέλλει να αποδειχθεί είναι εάν οι διαδοχικές νίκες των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου σε Ελλάδα, Παναμά και Ελβετία θα αποτελέσουν τον προάγγελο της οριστικής επικράτησής τους έναντι των αλλεπάλληλων ενεργειών που φέρεται να έχει κάνει ο πατέρας του σε βάρος τους υπό την καθοδήγηση των νομικών του συμβούλων, με αποκλειστικό σκοπό να τους στερήσει – για άγνωστους προς το παρόν λόγους – την ισότιμη συμμετοχή τους στην Ελβετική εταιρεία της οικογένειας.