Ατράνταχτο επιχείρημα. Ακλόνητο. «Ποιος Βερμάλεν μωρέ; Άμα ήταν καλός θα τον άφηνε η Μπαρτσελόνα; Και μάλιστα ελεύθερο;». Έτσι είναι, σύντροφοι. Δεν υπάρχει καφενόβιος που να σέβεται τον εαυτό του και να μην ξεστόμισε ή έστω να σκέφτηκε το παραπάνω.
Σαπάκι ο Βερμάλεν. Παλαίμαχος. Τον Νοέμβριο θα κλείσει τα 34, με το ένα πόδι στον ποδοσφαιρικό τάφο βρίσκεται. Τα τελευταία ένσημα που του λείπουν, θα τα κολλήσει στην Ελλάδα να πούμε, αν τελικά κλείσει στον Ολυμπιακό. Αν δεν κλείσει όμως, θα είναι αποτυχία και θα φταίει ο δημοτικός σύμβουλος. Ο οποίος είναι και υπόδικος, όπως φρόντιζε να επαναλαμβάνει σε όλες του τις δημόσιες τοποθετήσεις κάθε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που (δεν) σέβεται τον εαυτό του.
Μια και παρένθεση και μόνο που έλεγε κι ο Κόκοτας. Μεγάλη πετυχεσιά έκαναν οι Συριζαίοι με το να βάλουν προσωπικά με τον Μαρινάκη και συνολικά με τον Ολυμπιακό. Άμα δεν είχαν επινοήσει και το χαρτζιλίκωμα στους συνταξιούχους την εβδομάδα των Ευρωεκλογών, ούτε 20% δεν θα έφταναν.
Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται να πάρει παίκτη από την Μπαρτσελόνα για τρίτη φορά στην ιστορία του. Η πρώτη ήταν το 1999 με τον Τζιοβάνι. Η δεύτερη το 2014 με το Αφελάι. Και η τρίτη, ακριβώς 20 χρόνια μετά τον Βραζιλιάνο μάγο, αν τελικώς επιβεβαιωθεί η αποκάλυψη-βόμβα της As.
Στο προαιώνιο ερώτημα του καφενόβιου «άμα ήταν καλός θα τον άφηνε η Τάδε;» υπάρχει απάντηση. Σαφέστατα πιο σοβαρή από την ερώτηση. Αν δεν ήταν καλός δεν θα τον έπαιρνε καν η Μπαρτσελόνα. Από το 2014 μέχρι σήμερα, ο Βερμάλεν πέρασε τέσσερα χρόνια στο Καμπ Νου και ένα στη Ρόμα. Η αλήθεια είναι πως έχασε πολλά, πάρα πολλά ματς. Οι μυϊκοί τραυματισμοί του κυρίως τον άφηναν εκτός για μήνες και η επάνοδος συνήθως ήταν προβληματική.
Εδώ λοιπόν, κρύβεται και η απάντηση. Πράγματι, η Μπαρτσελόνα δεν θα τον άφηνε αν δεν είχε όλα αυτά τα προβλήματα. Δεν θα το σκεφτόταν καν. Η ηλικία του δεν θα στεκόταν εμπόδιο σε καμία περίπτωση: οι top class στόπερ σαν τον Βέλγο μπορούν να παίζουν σε πολύ υψηλό επίπεδο μέχρι τα 36 τους.
Μπορεί κάποιος να εγγυηθεί στους Πειραιώτες ότι τα πολλά ή λίγα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Βερμάλεν τις τελευταίες πέντε σεζόν θα εξαφανιστούν; Προφανώς όχι. Αξίζει όμως να ρισκάρουν; Προφανώς ναι, εφόσον το ιατρικό επιτελείο ανάψει πράσινο φως. Διότι αν του κάτσει, του αλλάζει τη ζωή. Το αμέσως προηγούμενο τεράστιο όνομα που ήρθε για το κέντρο άμυνας, είχε κι αυτό καταλανική προέλευση, έστω κι αν έφτασε στον Ολυμπιακό μέσω Μονακό.
O Αμπιντάλ ήταν κατά τι μεγαλύτερος από τον Βέλγο και στα μισά της σεζόν εγκατέλειψε την ενεργό δράση. Η διαφορά είναι πως ο Βερμάλεν μόλις το περασμένο καλοκαίρι βρισκόταν στο μουντιάλ. Φορώντας τη φανέλα της ομάδας με το συνολικά καλύτερο ρόστερ. Ανάμεσα σε Κομπανί, Βερτόνγκεν και Αλντερβάιρελντ, ο Βερμάλεν πήρε τρεις συμμετοχές και μάλλον δεν θα ξεκουνούσε από την ενδεκάδα αν προερχόταν από γεμάτη σεζόν.
Αν τα ιατρικά του είναι ΟΚ, το ρίσκο αξίζει και με το παραπάνω. Δέκα χρόνια μετά, οι οπαδοί του Ολυμπιακού θα έχουν την ευκαιρία να δουν έναν παίκτη να συναγωνίζεται τον Μέλμπεργκ στην καρδιά τους. Εντελώς μεταξύ μας, ο υγιής Βερμάλεν είναι σαφώς ανώτερος από τον σπουδαίο Σουηδό. Και στην τελική, εδώ θα έχει τη δυνατότητα να βγάζει στο σβηστό κάμποσα ματς κατά τη διάρκεια μιας σεζόν. Ακόμα και η πίεση των προπονήσεων προφανώς δεν θα έχει σχέση με εκείνη στη Βαρκελώνη.
Την απάντηση στο αν και κατά πόσο μπορεί να προσφέρει, ακόμα και σε τοπ επίπεδο, τη δίνει ο Ρομπέρτο Μαρτίνεζ ανελλιπώς. Μόλις στις 24 Μαρτίου ο Βερμάλεν ήταν βασικός με την εθνική Βελγίου στο Nations League. Λέτε να είναι τόσο γερό… βύσμα;