Ανάδειξη παικτών από τις ακαδημίες, πωλήσεις βασικών ποδοσφαιριστών, πολύ ρίσκο και ψίχουλα σε μεταγραφές. Το σύνηθες για μια ομάδα που θα ξεκινήσει να υπηρετεί αυτό το σχέδιο μέσα σ’ ένα καλοκαίρι είναι να τη δεις να στοχεύει αρχικά στην αποφυγή του υποβιβασμού, ειδικά δε, αν αγωνίζεται σ’ ένα πρωτάθλημα σαν το ισπανικό που και το ευρώ παίζει το ρόλο του στη μάχη της παραμονής.
Η Εσπανιόλ τυγχάνει να βρίσκεται σε μια πόλη που μεγαλουργεί η Μπαρτσελόνα. Ζει στη σκιά της και οι περισσότεροι στην Ισπανία ασχολούνται μ’ εκείνη μόνο όταν υπάρχει ντέρμπι μεταξύ των δυο τους. Τη σεζόν 2017/18 που η Τζιρόνα ανέβηκε επιτέλους στη μεγάλη κατηγορία βρήκε κι άλλο ανταγωνιστή στην πόλη. Λίγο τα άδεια καθίσματα στο «Κορνεγιά Ελ Πρατ», λίγο οι αδιάφορες εμφανίσεις κόντρα στους μεγάλους, λίγο η όμορφη ιστορία και το ωραίο ποδόσφαιρο της Τζιρόνα έβαλαν τους «pericos» (σ.σ. παπαγάλους) πάλι στο περιθώριο.
Πριν από τρισήμισι χρόνια, ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Τσεν Γιανσένγκ ανέλαβε την προεδρία του συλλόγου με στόχο την εκκαθάριση των χρεών και την πληρωμή των φόρων. Σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε, ενώ ήρθε και η βαρυσήμαντη δήλωση τον Δεκέμβρη του 2017: «δεν υπάρχει ανάγκη να πουληθούν παίκτες για οικονομικούς λόγους». Έβαλε στόχο την έξοδο στην Ευρώπη, υποσχέθηκε ένα λαμπρό μέλλον για τον σύλλογο, αλλά το καλοκαίρι που προηγήθηκε έδειξε να αναιρεί τις υποσχέσεις του…
Οι δύο άκρως ταλαντούχοι μπακ Ααρόν Μαρτίν και Μαρκ Ναβάρο αποχώρησαν για τρία και δύο εκατομμύρια ευρώ σε Μάιντς (με δανεισμό και οψιόν αγοράς εννέα εκ. ευρώ) και Γουότφορντ αντίστοιχα. Το σοκαριστικό είναι πως ο ο πρώτος είχε ρήτρα 40 εκ. ευρώ (Σίτι και Έβερτον είχαν ενδιαφερθεί επίσης πολύ ζεστά), ενώ ο Ναβάρο 25 και διατηρούσε κι άλλα τρία χρόνια συμβόλαιο. Παράλληλα, ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, Ζεράρ Μορένο, που τους έσωσε με τα γκολ του έφυγε έναντι 20 εκ. για τη Βιγιαρεάλ ενώ οι Πάου Λόπεθ και Χουράδο αποχώρησαν ως ελεύθεροι.
Και από αφίξεις; Ήρθε με τη μορφή δανεισμού από τη Μάλαγα ο πολύπειρος μπακ Ροσάλες και επέστρεψαν από τους δανεισμούς τους οι δύο πρώην Ερυθρόλευκοι Ρομπέρτο και Ερνάν Πέρες. Δόθηκαν μόνο 18 εκ. ευρώ για μεταγραφές: Τα οχτώ στη Λιόν για τον Νταρντέρ και τα δέκα στη Θέλτα για τον σταρ της Σεγούντα Ντιβισιόν, Μπόρχα Ιγκλέσιας που με τη φανέλα της Σαραγόσα πέτυχε 22 γκολ. Μειονέκτημά του πως δεν είχε την παραμικρή εμπειρία σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας. Η εικόνα του, βέβαια, έδειξε πως ήταν έτοιμος για το μεγάλο βήμα.
Από φαβορί για υποβιβασμό στο Europa League με σφραγίδα Ρούμπι
Με τόσο αποδυναμωμένο ρόστερ η Εσπανιόλ θεωρήθηκε ένα από τα φαβορί για υποβιβασμό. Το μπάτζετ είχε πέσει κατακόρυφα αλλά οι φίλοι της ομάδας γλυκάθηκαν από την έλευση του Ρούμπι στον πάγκο. Δεν είχε σημασία που ο 49χρονος σε επίπεδο La Liga δεν είχε χτίσει και το καλύτερο όνομα. Μετρούσαν δύο πράγματα: Είχε παρελθόν στον σύλλογο όταν ήταν ποδοσφαιριστής και τον «πονούσε», συν τοις άλλοις προερχόταν από μια ονειρική χρονιά στην Ουέσκα, την οποία ανέβασε για πρώτη φορά στη μεγάλη κατηγορία έχοντας ένα από τα πιο αδύναμα ρόστερ στη δεύτερη κατηγορία.
Ο Καταλανός τεχνικός δούλεψε πολύ σκληρά στην προετοιμασία. Πολλά παιδιά από τις (επιτυχημένες) ακαδημίες της Εσπανιόλ πήραν ευκαιρίες και τελικά μέσα στη σεζόν ενσωματώθηκαν στο ρόστερ: Άλλοι με μικρό κι άλλοι με μεγαλύτερο ρόλο. Επί ημερών του, ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα έκαναν οι Γιουίς και Άλεξ Λόπεθ, Πεδρόσα και Πουάδο, ενώ είχαν παραπάνω από ενεργό ρόλο οι Ρόκα και Μελέντο που είχαν ήδη πραγματοποιήσει εμφανίσεις στην ανδρική ομάδα.
Μάλιστα, ο Ρόκα μετατράπηκε σε βασικός πυλώνας της μεσαίας γραμμής (δεύτερος σε λεπτά συμμετοχής): Ήρεμος με την μπάλα στα πόδια, ακρίβεια στις μεταβιβάσεις: ένας μικρός Μπουσκέτς (ας μας συγχωρέσει η κοινωνία). Τον βοήθησε να εξελιχθεί και η συνύπαρξη στο κέντρο με τους έμπειρους Νταρντέρ και Βίκτορ Σάντσεθ. Παράλληλα, τρομακτική εξέλιξη είχε αυτό το… μαμούνι, ο μικρόσωμος Μελέντο με τις ντρίμπλες και τις κάθετες πάσες του αλλά και ο Πεδρόσα που ως αριστερός μπακ έδειξε πως διαθέτει πλούσιες αρετές στο επιθετικό κομμάτι.
Gol de Adrià Pedrosa con la narración del gran @rubenmartinweb @RCDEspanyol #rcde pic.twitter.com/bdVYWr6h60
— Pandismo? (@davalilu) May 6, 2019
Ο Ρούμπι κατάφερε να βγάλει τον καλύτερο εαυτό τον περισσότερων παικτών του. Κλειστές γραμμές, σφιχτή άμυνα και με σωστό σχέδιο στην επίθεση. Το ρόστερ δεν είναι δα και τόσο νεανικό και η εμπειρία ορισμένων παικτών και ειδικά στην αμυντική και τη μεσαία γραμμή συνέβαλε τα μέγιστα για να πραγματοποιήσει αυτή την απρόβλεπτα εξαιρετική πορεία η Εσπανιόλ. Ο δανεικός από τη Ρεάλ Μαδρίτης, Ερμόσο, στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν έκανε ηγετικές εμφανίσεις στην άμυνα, σε σημείο που ο ίδιος ο Ζινεντίν Ζιντάν εξετάζει την επιστροφή του στη «Βασίλισσα».
Οι «παπαγάλοι» εξασφάλισαν… άτυπα την παραμονή από τον πρώτο γύρο. Παρά τις αναποδιές και τις ατυχίες, δεν υπήρξε παιχνίδι που να μην φανούν ανταγωνιστικοί. Το πιο ωραίο κομμάτι της ιστορίας είναι πως ακόμα κι όταν τα αποτελέσματα δεν ήταν τα ιδανικά και υπήρχε ένα σχετικό ντεφορμάρισμα, όλοι έβαζαν ψηλά τον πήχη: «Διεκδικούμε μια θέση στην Ευρώπη μέχρι το σφύριγμα της λήξης της τελευταίας αγωνιστικής».
Εν τέλει δικαιώθηκαν. Οι Καταλανοί με ένα εκπληκτικό αήττητο σερί τις τελευταίες αγωνιστικές, έφτασαν να θέλουν μόνο νίκη κόντρα στη Ρεάλ Σοσιεδάδ και ήττα της Αθλέτικ από τη Σεβίλλη. Συνέβησαν και τα δύο και… γράπωσαν τελικά την έβδομη θέση κυριολεκτικά στη λήξη του χρόνου!
Ο κόσμος εισέβαλε στο γήπεδο, φωνές, πανηγυρισμοί, χαμός. Η Εσπανιόλ επέστρεψε στην Ευρώπη μετά από 13 σεζόν, ενώ την είχαν όλοι ξεγραμμένη. Χωρίς πολλά λεφτά για μεταγραφές, με παίκτες έμπειρους-εργαλεία και παιδιά από τις ακαδημίες. Για όσους δεν θυμούνται, τελευταία φορά έπαιξε στην Ευρώπη με προπονητή τον νυν τεχνικό της μισητής αντιπάλου Μπαρτσελόνα, Ερνέστο Βαλβέρδε, όταν και έφτασε να είναι φιναλίστ στον τελικό με τη Σεβίλλη.
Το «πάντα» αξίζει το χειροκρότημα μας
Πρέπει να πούμε δυο λόγια για τον Μπόρχα Ιγκλέσιας. Ο Ισπανός δεν είναι ο πιο γρήγορος φορ στον κόσμο ενώ πριν από δύο χρόνια αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία της Ισπανίας.
Πέρυσι, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το «πάντα» σημείωσε 22 γκολ με τη Σαραγόσα. Φέτος πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στη La Liga και πέτυχε 17 γκολ στο πρωτάθλημα αποδεικνύοντας πως μπορούσε να μπει στα παπούτσια του Μορένο: Τρομερά τελειώματα στις φάσεις, δύσκολα αντιμετωπίσιμος από αντίπαλους στόπερ λόγω σωματοδομής και δυνατός στον αέρα. Τα 10 εκ. που δόθηκαν για την απόκτηση του φαίνονται πολύ λίγα για έναν ποδοσφαιριστή που βρίσκεται στο κατώφλι της Εθνικής Ισπανίας.
Ο Κινέζος βασιλιάς Γου Λέι πρόσφερε και εξωαγωνιστικά
Τον Ιανουάριο που αποχώρησε ο Λέο Μπαπτιστάο με προορισμό την Κίνα, η Εσπανιόλ έκανε την έκπληξη κι έφερε έναν άγνωστο για πολλούς Κινέζο μεσοεπιθετικό/φορ, τον Γου Λέι (τέλειο όνομα;).
Ο πρώτος σκόρερ της Σανγκάη δεν είχε φύγει από τη χώρα του και το έκανε για πρώτη φορά στα 27 του χρόνια. Δεν χρειάστηκε καν προσαρμογή, μπήκε έπαιξε και έσπειρε πανικό στις αντίπαλες άμυνες με την εκρηκτικότητα του.
Το πιο ενδιαφέρον στην περίπτωση του Γου Λέι είναι πως αποκτήθηκε έναντι μόλις δύο εκ.(!) ενώ δυνάμωσε το brand της Εσπανιόλ στην Ασία: Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως το παιχνίδι της Εσπανιόλ κόντρα στη Βαγιαδολίδ παρακολούθησαν πάνω από 20 εκ. Κινέζοι οπαδοί. Να συμπεριλάβουμε σ΄αυτό και πως με το… καλημέρα της ανακοίνωσής του πωλήθηκαν 5000 φανέλες με το όνομα του, ενώ χιλιάδες συμπατριώτες του ταξίδεψαν στη Βαρκελώνη για να τον δουν δια ζώσης.
Το γκολ που σφράγισε την έξοδο της ομάδας του στην Ευρώπη ήταν δικό του. Δεν τα λες όλα αυτά κι άσχημα.
Ιστορική ευκαιρία να μεγαλώσει ξανά το club
Με το εισιτήριο του Europa League στα χέρια της, η Εσπανιόλ βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση: Να μεγαλώσει ξανά το στάτους της είτε μπει στους ομίλους είτε όχι. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι μεταγραφική πολιτική θα ακολουθήσει φέτος. Με τόσο μικρό ρόστερ τα δύο καρπούζια σε μια μασχάλη δύσκολα θα τα κρατήσει.
Αν το καταφέρει όμως (με τις κατάλληλες προσθήκες), θα ξαναμπει στον χάρτη της La Liga και θα θεωρηθεί υπολογίσιμη δύναμη. Γιατί και τον τρόπο παιχνιδιού της βελτίωσε και τον προπονητή να υποστηρίξει τη μετάβαση σε μια νέα εποχή βρήκε.