17.8 C
Athens

«Κεραμίδα» από Βερολίνο: Μπλόκαρε την εκταμίευση της δόσης λόγω αναστολής του ΦΠΑ στα νησιά

Ζητά ισοδύναμα μέτρα αξίας 28 εκατομμυρίων ευρώ, όση δηλαδή είναι και η απώλεια από την παράταση κατά έξι μήνες του χαμηλού συντελεστή

Η Γερμανία μπλόκαρε την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, καθώς ζήτησε περικοπές ύψους 28 εκατομμυρίων- όσο είναι και το δημοσιονομικό κόστος της επέκτασης του μειωμένου ΦΠΑ , ένα μέτρο που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την λήξη της τελευταίας Συνόδου Κορυφής ενδεικτικό του ότι η απόφαση αυτή του Ελληνα πρωθυπουργού δεν είχε πάρει το «πράσινο φως» του Eurogroup.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνόδου του ESM, όπως ειπώθηκε από εκπροσώπους των Θεσμών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ζήτησαν και έλαβαν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο διαβεβαιώσεις ότι θα βρεθούν ισοδύναμα μέτρα αξίας 28 εκατομμυρίων ευρώ, όσο δηλαδή είναι και η απώλεια από την παράταση κατά έξι μήνες του χαμηλού συντελεστή. Επίσης, όπως επισήμαναν οι θεσμοί, πρόκειται για μία προσωρινή παράταση που λήγει στο τέλος του έτους.

Στο σημερινό Eurogroup αποφασίστηκε πως αντί η δόση να εκταμιευθεί τις επόμενες μέρες θα  καθυστερήσει και θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία στις αρχές Αυγούστου.

«Οι εθνικές διαδικασίες στη Γερμανία είναι για την έγκριση της δόσης είναι συνδεδεμένες με την απόφαση των ελληνικών αρχών για την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά», είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά «δεσμεύτηκε να κάνει περικοπές ύψους 28 εκατομμυρίων».

«Μπλόκο» και στην αναστολή μείωσης των συντάξεων

Οσον αφορά τις συντάξεις σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να μην γίνουν οι περικοπές των συντάξεων από τις αρχές του 2019, όπως έχει ήδη ψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση και ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο αλλά και ο Κλάους Ρέγκλινγκ ήταν ξεκάθαροι:

Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει κάνει κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

«Το επόμενο στάδιο, το τέλος του προγράμματος είναι πολύ σημαντικό για την δημιουργία εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις που έγιναν κατά την διάρκεια του προγράμματος», είπε ο κ. Σεντένο.

Τι σημαίνει το γερμανικό «βέτο»

Είναι ξεκάθαρο πως η Γερμανία θέλει να δώσει ένα μήνυμα με πολλαπλούς παραλήπτες, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε έκπτωση ή να υπάρξει κάποια διευκόλυνση στην μεταπρογραμματική εποχή. Η πρόθεση της Ελλάδας για μη περικοπή των συντάξεων, οι πολλαπλές δηλώσεις γι’ αυτό το θέμα, η ανακοίνωση-έκπληξη του Αλέξη Τσίπρα για μη αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου φαίνεται πως προκάλεσαν εκνευρισμό στο Βερολίνο.

Η γερμανική ηγεσία, μη θέλοντας να επιτρέψει την ολίσθηση σε παλαιότερες κακές πρακτικές, όπως έχει επανειλημμένα εξαγγείλλει ο Γερμανός υπουργός Σολτς, προχώρησε στο μπλοκάρισμα της επόμενης δόσης, στέλνοντας έτσι το μήνυμα πως όλα πρέπει να εφαρμοστούν και δεν θα επιτραπεί κάποια αλλαγή στο υφιστάμενο πλαίσιο.

Επιπλέον, ο Κλάους Ρέγκλινγκ παρουσίασε την αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά ως ένα προσωρινό μέτρο, το οποίο θα ισχύσει έως και τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ κατόπιν η αύξηση θα γίνει κανονικά.

Ολοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ​επανέλαβαν ότι οι περικοπές συντάξεων έχει συμφωνηθεί να γίνουν κανονικά το 2019 και η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και την ιδιοκτησία του προγράμματος, χάριν της αξιοπιστίας και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών.

Οπως φαίνεται, η Ελλάδα δεσμεύτηκε για την περικοπή 28 εκατομμυρίων ευρώ από τον αμυντικό προϋπολογισμό της, έτσι ώστε να καλυφθεί η «τρύπα» που δημιουργείται από την απόφαση της κυβέρνησης για μη αύξηση του ΦΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, οι περικοπές θα αφορούν εξοπλιστικές δαπάνες και έξοδα κίνησης από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς