Κροατία-Γαλλία λοιπόν. Κροατία-Γαλλία για μια θέση στην κορυφή του κόσμου. Το έργο που θα παρακολουθήσουμε την Κυριακή στις οθόνες μας δεν είναι από εκείνα τα κλισέ, γνωστά ντέρμπι που κουβαλούν μαζί τους βαριά προϊστορία. Δεν είναι τόσο πλούσια σε αριθμό βεβαίως, ωστόσο είναι πάμπλουτη σε ποιότητα: ποιος μπορεί να ξεχάσει τον εκπληκτικό ημιτελικό του 1998 όταν τα δυο γκολ του Τουράμ έφεραν τα πάνω – κάτω στην υπόθεση πρόκριση;
Για να ρίξουμε όμως και μια ματιά στους πρωταγωνιστές. Αυτοί τι σχέση έχουν μεταξύ τους; Πόσο καλά γνωρίζουν ο ένας τον άλλον;
Στον επερχόμενο τελικό θα αγωνιστούν οι Κροάτες με τους Γάλλους. Πιο έντονο, όμως, θα έλεγε κανείς πως είναι το ισπανικό στοιχείο. Οι τρεις μεγάλες ομάδες της La Liga, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Ατλέτικο Μαδρίτης θα δουν την Κυριακή εννέα παίκτες τους να πέφτουν στον αγωνιστικό χώρο του Luzhniki Stadium.
Συγκεκριμένα, από την πλευρά των «Μπλαουγκράνα» έχουμε τους Ράκιτιτς (Κροατία), Ουμτιτί και Ντεμπελέ (Γαλλία). Στη Ρεάλ Μαδρίτης, τώρα αγωνίζονται ο Βαράν, για λογαριασμό της Γαλλίας και οι Μόντριτς και Κόβασιτς, για την Κροατία. Όσο για την Ατλέτικο, θα την εκπροσωπήσουν οι Γκριζμάν και Ερναντές από πλευράς Γαλλίας και ο Βρσάλικο από πλευράς Κροατίας.
Και αν φύγουμε από το ισπανικό πρωτάθλημα, δε θα μετακομίσουμε πολύ μακριά. Ρίχνοντας μια ματιά στο ιταλικό και συγκεκριμένα, στην πρωταθλήτρια Γιουβέντους θα δούμε πως Μάντζουκιτς και Πιάτσα βρίσκονται στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου για τους Κροάτες, ενώ ο Ματουιντί για τους Γάλλους.
Τέλος, στο πριγκιπάτο του Μονακό συναντάμε τους Σιντιμπέ και Λεμάρ, που αγωνίζονται για τη Γαλλία, ενώ ο ηρωικός Σούμπασιτς, για την Κροατία.
Μπορεί, λοιπόν οι δύο ομάδες να μην έχουν… πλούσιο παρελθόν σε εθνικό επίπεδο, σε συλλογικό όμως γνωρίζονται λεπτομερώς. Μόνο ως πρωτοφανής δεν μπορεί να θεωρηθεί, επομένως, η συνύπαρξη των προαναφερθέντων πρωταγωνιστών στο Luzhniki την Κυριακή.