Ενας 14χρονος από την Μιανμάρ φέρεται ως ήταν το «κλειδί» στη διάσωση του ίδιου αλλά και των υπόλοιπων 11 φίλων του καθώς και του προπονητή του στην περιπέτεια που συγκλόνισε την Υφήλιο, στην Ταϊλάνδη.
Ο Αντούλ Σαμ-ον από την ταλαιπωρημένη από τις συγκρούσεις Μιανμάρ που οι γονείς του τον έστειλαν στην Ταϊλάνδη για να λάβει καλύτερη εκπαίδευση ήταν ο μοναδικός που γνώριζε αγγλικά και μπορούσε να συνεννοηθεί με τους Βρετανούς δύτες και τους διασώστες που ανακάλυψαν τα παιδιά, αλλά και αυτός που στη συνέχεια μετέφερε τις οδηγίες τους στους φίλους και τον προπονητή του.
Λαμβάνοντας τον ρόλο του διερμηνέα είπε αρχικά στους διασώστες ότι τα αγόρια πεινάνε, ενώ στο πρώτο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα ακούγεται ο μικρός Αντούλ να ενημερώνει τους Βρετανούς δύτες για το πόσα άτομα βρίσκονται εγκλωβισμένα στο σπήλαιο.
Στο βίντεο ο Αντούλ τους ρωτά: «Τι ημέρα έχουμε;». Οι δύτες διαπιστώνουν ότι τα παιδιά βρίσκονται εγκλωβισμένα 13 ημέρες. «Είστε πολύ δυνατοί», λέει χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών.
Μετά τις διαβεβαιώσεις των δυτών ότι έρχονται βοήθεια και προμήθειες, ο 14χρονος λέει: «Είμαι αληθινά πολύ χαρούμενος. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».
Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει το BBC, ο Αντούλ γεννήθηκε στη Μιανμάρ αλλά άφησε πίσω την οικογένειά του, προκειμένου να λάβει καλύτερη εκπαίδευση.
Εκτός από Αγγλικά, ο 14χρονος «ήρωας», όπως τον χαρακτηρίζουν ξένα μέσα ενημέρωσης, γνωρίζει ταϊλανδέζικα, βιρμανέζικα και κινέζικα.
«Εχει επίσης ταλέντο στο βόλεϊ, όπου παίζει σε τοπική ομάδα, η οποία έχει έρθει δεύτερη σε όλη τη βόρεια Ταϊλάνδη δύο χρόνια στη σειρά», είπε ο δάσκαλός του στο βρετανικό BBC. Για τον Αντούλ μίλησε και ο διευθυντής του σχολείου του στο Γαλλικό πρακτορείο, ο οποίος επαίνεσε το μικρό αγόρι για την ευγένεια και τους τρόπους του.
Οι εν εξελίξει συγκρούσεις στη Μιανμάρ έχουν οδηγήσει χιλιάδες άτομα στο να αναζητήσουν ασφάλεια σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊλάνδης.
Ο Αντούλ είναι ένας εκ των 400.000 ανθρώπων που είναι καταχωρημένοι ως ανιθαγενείς στην Ταϊλάνδη, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών, αν και κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 3,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους.
«Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι ανιθαγενείς στην Ταϊλάνδη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κατοχύρωση των βασικών τους δικαιωμάτων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Χάνα Μακ Ντόναλντ στο Γαλλικό πρακτορείο.
Ενδεικτικά, ο Αντούλ δεν έχει διαβατήριο, ταυτότητα ή πιστοποιητικό γέννησης. Επομένως, δεν μπορεί ούτε να παντρευτεί, ούτε να αποκτήσει τραπεζικό λογαριασμό, να εργαστεί ή να ψηφίσει.
Η Ταϊλάνδη έχει υποσχεθεί να καταγράψει όλους τους ανιθαγενείς μέχρι το 2024, αλλά μέχρι τότε άτομα σαν τον Αντούλ παραμένουν «κολλημένα στο νομικό αυτό κενό».