Μια υπόθεση – φούσκα που ο φάκελός της πηγαινοέρχεται εδώ και χρόνια με ξεκάθαρη σκοπιμότητα. Κάπως έτσι συνοψίζεται σε λίγες λέξεις το δήθεν σκάνδαλο των «στημένων» αγώνων, μέσα από το οποίο γίνεται προσπάθεια να εμπλακεί ο πραγματικός στόχος: ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης.
Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αναίρεση του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου, Ευάγγελου Ζαχαρή, κατά του βουλεύματος για τους «στημένους» αγώνες στο ποδόσφαιρο, με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη ο Βαγγέλης Μαρινάκης και 27 ακόμη άτομα.
Ειδικότερα, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ’ αριθμ. 804/17.4.2019 απόφασή του δεν έκανε δεκτό το αίτημα του αντεισαγγελέα Α.Π. Ευάγγελου Ζαχαρή να παραπεμφθούν οι κατηγορούμενοι μόνο για το πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας και όχι και για αυτό της αλλοίωσης αποτελεσμάτων αγώνων που είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.
Η ερμηνεία αυτής της εξέλιξης είναι ξεκάθαρη, όπως και οι προεκτάσεις της. Ότι πρόκειται ουσιαστικά για πολιτική δίωξη το αντιλαμβάνονται και οι πέτρες. Αυτό που πλέον υποπτεύονται όσοι γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως ίσως μπαίνουμε κι επίσημα σε προεκλογική περίοδο. Όπως άλλωστε λέει και το δόγμα Πολάκη «πρέπει να βάλουμε κάποιον φυλακή».
Για τον ρόλο του Αρείου Πάγου αλλά και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη που έχουν παρατηρηθεί κατά καιρούς, έχει γίνει πολύς λόγος τα τελευταία χρόνια. Το παράδοξο ωστόσο στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι πως κανείς δε φαίνεται να αναρωτιέται το αυτονόητο: για να στοιχειοθετηθεί αδίκημα αλλοίωσης αποτελέσματος θα πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις δωροδοκίας ή παράνομου στοιχηματισμού.
Να βρεθούν κουπόνια, πονταρίσματα ή τέλος πάντων που κάποιοι που να έδωσαν ή να πήραν χρήματα. Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζαμε ως τώρα, τέτοιο στοιχείο δεν υπήρχε. Και δύσκολα να προέκυψε ξαφνικά, τέσσερα και κάτι χρόνια μετά από εκείνο το περιβόητο Ολυμπιακός – Ατρόμητος 2-1 που βρέθηκε στο προσκήνιο επειδή κάποιος είπε κάτι σε κάποιον άλλον που το έμαθε ένας τρίτος. Ο Τάκης Φύσσας δηλαδή, ο οποίος κατέθεσε ότι κάτι του είχε πει ο Σα Πίντο (προπονητής του Ατρομήτου), παρόλο που ο Πορτογάλος τεχνικός διέψευσε ενόρκως εκείνη την κατάθεση.
Η δημιουργία εντυπώσεων είναι ο μοναδικός, ο αποκλειστικός στόχος όλης αυτής της ιστορίας. Και αυτό επειδή ακόμα και πιο άπειροι νομικοί αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει το παραμικρό σοβαρό στοιχείο που να στοιχειοθετεί αδίκημα. Βάσει έλλειψης αυτών των απαραίτητων στοιχείων, δεν θα έπρεπε καν να συζητούσαμε σήμερα για αυτή την αστεία υπόθεση. Όπως και για την ακόμα πιο αστεία μεθόδευσή της που κρατά περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Όσα και η θητεία του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση…
Οι 28 που παραπέμπονται σε δίκη:
Βαγγέλης Μαρινάκης (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Ολυμπιακός)
Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ),
Θόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ),
Άρης Σταθόπουλος (πρώην αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΠΟ),
Γιάννης Παπακωνσταντίνου (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος ΕΠΟ),
Νίκος Προύντζος (πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΟ),
Γιώργος Δούρος (πρώην αρχιδιαιτητής),
Θανάσης Μπριάκος (πρώην αρχιδιαιτητής),
Κώστας Ιωαννίδης, Γιάννης Κάμπαξης, Απόστολος Αμπάρκιολης, Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, Θανάσης Γιάχος, Ηλίας Σπάθας (πρώην διαιτητές),
Γιώργος Αρβανιτίδης (πρώην πρόεδρος ΠΑΕ Βέροια),
Γιώργος Λαναρής (πρώην γενικός αρχηγός Βέροιας),
Σα Πίντο (πρώην προπονητής Ατρόμητου),
Κώστας Μπάρμπας, Δημήτρης Αμαραντίδης, Ηλίας Ιωάννου, Αλέξανδρος Καλογέρης, Δημήτρης Μάνος, Χαράλαμπος Παυλίδης, Γιώργος Σκαθαρούδης, Πέρεθ Μορένο (πρώην ποδοσφαιριστές Βέροιας),
Γιώργος Σπανός (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ατρόμητος),
Γιάννης Αγγελόπουλος (τεχνικός διευθυντής ΠΑΕ Ατρόμητος),
Γιάννης Κομπότης (πρώην πρόεδρος ΠΑΕ Λεβαδειακός).