Φουλ επίθεση έπαιξε ο Ντόναλντ Τραμπ λίγο πριν καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, στάζοντας… φαρμάκι για τη Μόσχα και χαρακτηρίζοντας την Ανγκελα Μέρκελ όμηρο του Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο για να ελέγχει την Γερμανία», είπε ο Τραμπ μιλώντας στους δημοσιογράφους.
«Η Γερμανία είναι όμηρος της Ρωσίας διότι παίρνει μεγάλο μέρος της ενέργειάς της από αυτή», τόνισε. «Πληρώνουν δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία και πρέπει να τους υπερασπιζόμαστε απέναντί της (…) Δεν είναι λογικό», πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι προσέρχεται στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ με άγριες διαθέσεις και άσκησε κριτική στα μέλη της Συμμαχίας που αποδέχθηκαν την κατασκευή του Nord Stream 2 από την Ρωσία προς την Ευρώπη. Ο Πρόεδρος επέκρινε ιδιαίτερα την Γερμανία, χρησιμοποιώντας υποτιμητικές εκφράσεις αποκαλώντας την όμηρο της Ρωσίας.
«Η Γερμανία ελέγχεται πλήρως από την Ρωσία. Μετά την κατασκευή του νέου αγωγού (Nord Stream 2) πάνω από το 70% φυσικού αερίου θα το προμηθεύεται από την Ρωσία.
«Τον τελευταίο χρόνο καταβλήθηκαν περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον από τις άλλες χώρες μέλη για να βοηθήσουν το ΝΑΤΟ, όμως αυτό δεν είναι καν αρκετό», τόνισε επίσης ο Τραμπ. «Οι ΗΠΑ ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα και οι άλλες χώρες δεν πληρώνουν αρκετά, ειδικά κάποιες», πρόσθεσε.
«Αυτό συμβαίνει εδώ και δεκαετίες και είναι δυσανάλογο και άδικο για τους Αμερικανούς φορολογούμενους. Θα το κάνουμε δίκαιο. Θέλω να συγχαρώ τον γενικό γραμματέα (του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ), έχει εργαστεί πολύ σκληρά πάνω σε αυτό το πρόβλημα», επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Τραμπ πρόκειται να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ αργότερα σήμερα κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ.
Η απάντηση της Γερμανίας
Η Γερμανία απάντησε ήδη στις κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ μέσω της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Η Γερμανία δεν είναι όμηρος της ρωσικής πολιτικής. Αναμφίβολα έχουμε πολλά θέματα με τη Ρωσία», επεσήμανε η φον ντερ Λάιεν σε μια εκδήλωση πριν την επίσημη έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Από την άλλη μεριά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των χωρών ή των συμμαχιών και των αντιπάλων τους», πρόσθεσε.