Στην Ελλάδα έχουμε μάθει να χωρίζουμε τις μεταγραφές των μεγάλων ομάδων σε δύο κατηγορίες. Σε αυτές που ο κόσμος πάει στο αεροδρόμιο να υποδεχθεί τους νέους σούπερ σταρ και σε εκείνους που είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό και οι προπονητές του πληκτρολογίου – καφενείου τους βάζουν χωρίς δεύτερη σκέψη υπό αμφισβήτηση. Υπό αυτή την έννοια η επιλογή του Ζακ ΛεΝτέι από τον Ολυμπιακό είναι βέβαιο ότι δεν ανήκει στην κατηγορία «μεταγραφές αεροδρομίου» και θα τολμούσαμε να πούμε πως αν την ανακοίνωση δεν την είχε κάνει ο Μπλατ, αλλά ο Σφαιρόπουλος, τότε τόσο η διοίκηση όσο και ο κόουτς θα άκουγαν περισσότερα αρνητικά παρά θετικά.
Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική. Ο ΛεΝτέι στα 24 του χρόνια φαίνεται να έχει πολύ ισχυρό κίνητρο για να μπει στο γήπεδο και να τα δώσει όλα, για να αρπάξει από τα μαλλιά την ευκαιρία που του δίνεται και να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο. Άλλωστε, ένας από τους πιο βασικούς κανόνες που καθορίζουν τελικά τα στοιχεία της ταυτότητας των αθλητών που κάνουν καριέρα ως επαγγελματίες είναι ο χαρακτήρας τους. Ο καθένας που τους παρακολουθεί μπορεί να έχει την άποψη του και αντίστοιχα να βάζει ετικέτες και επίθετα, αλλά υπάρχουν και αντικειμενικά κριτήρια που βοηθούν την εξαγωγή μιας πιο τεκμηριωμένης άποψης.
Ο Ζακ ΛεΝτέι, λοιπόν, έχει αποφασίσει να χτίσει το μέλλον του κάνοντας ένα βήμα την φορά. Ξεκίνησε στο Σάουθ Φλόριντα και μετά από δύο χρόνια μάλλον μέτριας απόδοσης και με την δεύτερη σεζόν χειρότερη από την πρώτη, δεν δίστασε να αλλάξει σχολείο και να βρεθεί στο Βιρτζίνια Τεκ. Η απόφαση του δεν ήταν εύκολη, διότι οι κανονισμοί του NCAA επιβάλλουν στους φοιτητές – αθλητές που παίρνουν μεταγραφή να μην έχουν δικαίωμα συμμετοχής την πρώτη τους χρονιά στο νέο κολέγιο.
Ο ΛεΝτέι, όμως, έκανε αυτό που έκρινε σωστό για τον εαυτό του και δικαιώθηκε απόλυτα. Οι μέσοι όροι του τριπλασιάστηκαν την τρίτη του σεζόν με τα χρώματα της Βιρτζίνια και την τέταρτη τετραπλασιάστηκαν σε σχέση με τις επιδόσεις του στο Σάουθ Φλόριντα. Την πρώτη του χρονιά στην Φλόριντα είχε 4.81 π. ανά αγώνα, την δεύτερη στο ίδιο σχολείο είχε 3. 47, την επόμενη δεν έπαιξε λόγω κανονισμών και μετά ήρθε η έκρηξη: Στην πρώτη του σεζόν στο Βιρτζίνια εκτοξεύτηκε στους 15.51 πόντους και ακόμη καλύτερη ήταν η τελευταία του χρονιά καθώς τέλειωσε με μέσο όρο 16.45 πόντους και μια γενικότερη βελτίωση σε κάθε τομέα του παιχνιδιού.
Η επόμενη του κίνηση ήταν να πάρει μέρος στο τουρνουά του Πόρτσμουθ, από όπου πολλές ευρωπαϊκές ομάδες επιλέγουν παίκτες και εκεί ήταν εντυπωσιακός με 21 πόντους και 10 ριμπάουντ την πρώτη ημέρα και 23 πόντους – 12 ριμπάουντ την τελευταία. Από εκεί τον «ψάρεψε» η ισραηλινή Χάποελ Γκαλίλ Γκιλμπόα, μια μικρομεσαία ομάδα που με την επιλογή του συγκεκριμένου παίκτη κατάφερε να φτάσει ως τα πλέι οφς και την έκτη θέση της τελικής κατάταξης. Ο ΛεΝτέι με 19.51 πόντους ήταν ο δεύτερος σκόρερ της λίγκας, κατάφερε να κοιτάξει στα πλέι οφς την Χάποελ του Περπέρογλου σπάζοντας μάλιστα την έδρα στο πρώτο ματς της σειράς, αλλά τελικά αποκλείστηκαν με 3-1.
Κάπως έτσι κατάφερε να μπει στο ραντάρ του Μπλατ που είδε τον χαρακτήρα και τα προσόντα που έψαχνε για να του εμπιστευτεί μια θέση στο ρόστερ των ερυθρολεύκων. Το επίπεδο που βρίσκεται σήμερα ο ΛεΝτέι είναι αρκετό για να του δώσει μια ομάδα του ΝΒΑ μια θέση στο ρόστερ της στο σάμερ λιγκ του Λας Βέγκας για να τον δει καλύτερα. Όμως και πάλι ο νέος ψηλός του Ολυμπιακού επέλεξε να συνεχίσει στην Ευρώπη και να πάει ένα σκαλοπάτι πιο πάνω αφήνοντας στην άκρη αβέβαιες επιλογές.
Το δείγμα γραφής του Ζακ ΛεΝτέι ως επαγγελματία είναι μικρό καθώς μετά το κολέγιο έχει παίξει μόνο μια σεζόν στο πρωτάθλημα του Ισραήλ, μια λίγκα όπου ο ρόλος των ψηλών δεν είναι πρωταγωνιστικός και επιπλέον η φανέλα της ομάδας του δεν είχε ιδιαίτερο ειδικό βάρος.
Παρόλα αυτά ο αντικαταστάτης του Μακ Λιν στο ερυθρόλευκο ρόστερ άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στην ισραηλινή λίγκα. Αν και ξεπερνάει μετά βίας τα δύο μέτρα πιάνει πολύ χώρο μέσα στην ρακέτα χάρις στο άνοιγμα των χεριών του, την αθλητικότητα του και την ενέργεια που βγάζει. Όταν τον βλέπεις να παίζει δεν μοιάζει για δίμετρος, αλλά για ψηλότερος και μεγαλύτερος. Έχει μεγάλο άνοιγμα χεριών και κυρίως παίζει με καρδιά και πάθος, βγάζοντας μεγάλη ενέργεια στο παρκέ, κυνηγώντας κάθε φάση, κάτι που πολλές φορές δεν περιγράφεται στα στατιστικά. Αυτός είναι και ο κυρίαρχος λόγος που ο ΛεΝτέι πήρε θέση σε μια ομάδα επιπέδου πλέι οφς Ευρωλίγκα.
Από εκεί και πέρα το σκάουτινγκ ριπόρτ του ΛεΝτέι περιέχει μια σειρά από θετικά στοιχεία: Εχει καλά χέρια και πιάνει ακόμη και τις …κακές πάσες και διαθέτει αξιοπρόσεκτη επαφή με το καλάθι. Μπορεί να σκοράρει από μέση απόσταση αλλά και να καρφώσει την μπάλα (με μέσο όρο 1.3 καρφώματα ανά αγώνα ήταν πέμπτος στην σχετική λίστα του πρωταθλήματος), είναι εξαιρετικός στο ανοικτό γήπεδο και έχει την τάση να τρέξει κάθε φορά στον αιφνιδιασμό. Είναι συγκεντρωμένος στην διεκδίκηση του αμυντικού ριμπάουντ και μάχεται για κάθε διεκδικούμενη μπάλα στην επίθεση.
Οι προπονητές και οι συμπαίκτες του στην Γκιλμπόα τον χαρακτηρίζουν ως καλό χαρακτήρα και συμπαίκτη που βοηθάει να υπάρχει η σωστή ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια.
Το γεγονός ότι υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας τριών χρόνων θα τον βοηθήσει να νιώσει στον Πειραιά την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται κάθε παίκτης, για να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του στην επιφάνεια.
Αν χρειαζόταν να κάνουμε μια καταγραφή στο που βρίσκεται σήμερα το νέο μέλος της ερυθρόλευκης φροντλάιν θα καταλήγαμε στα εξής:
Θετικά:
- Καλός αθλητής
- Εξαιρετικός σκόρερ όταν πιάνει την μπάλα ενώ βρίσκεται εν κινήσει
- Εχει ένστικτο στο ριμπάουντ
- Είναι ικανός να επιτεθεί από ντρίπλα, τόσο αλλάζοντας κατεύθυνση, όσο και αλλάζοντας ρυθμό.
- Κινείται σχεδόν ιδανικά χωρίς την μπάλα δημιουργώντας γραμμές πάσας με τους χειριστές.
- Εχει καλά χέρια και μπορεί να πιάσει την μπάλα ακόμη και όταν η πάσα δεν είναι ακριβώς αυτή που πρέπει.
- Εχει αξιοπρεπή ποσοστά από την γραμμή του φάουλ
- Είναι επιθετικός στην άμυνα και έχει διάθεση να προστατεύσει το καλάθι όταν δεν μαρκάρει την μπάλα.
Αρνητικά
- Είναι κοντός ακόμη για την θέση τέσσερα, πόσο μάλλον για την θέση πέντε, εκτός αν αποδειχθεί ότι είναι ο νέος Χάινς.
- Πρέπει να βελτιώσει την ικανότητα του στην πάσα και το διάβασμα της αντίπαλης άμυνας.
- Την τεχνική του στο σουτ δεν λες ότι είναι και για σεμινάριο.
- Πρέπει να γίνει αποτελεσματικός έξω από την γραμμή του τρίποντου
- Θα ήταν πιο χρήσιμος σε κάθε ομάδα που τον υπογράφει αν θα μπορούσε να παίξει και στην θέση τρία, άρα και πιο μακριά από το καλάθι, αλλά προς το παρόν η δεύτερη του θέση είναι το 5.
- Η αμυντική του προσήλωση δεν είναι πάντα στο υψηλότερο επίπεδο κυρίως όταν αμύνεται πάνω στην μπάλα.
Αντί επιλόγου: Ο οργανισμός του Ολυμπιακού έχει αποδείξει ότι φιλοσοφία του είναι πως οι ομάδες χτίζονται και δεν αγοράζονται. Ο Ζακ ΛεΝτέι θα μπορούσε να είναι το πρόσωπο της νέας προσπάθειας που ξεκινάει ο Μπλατ στο λιμάνι, διότι καλείται να δουλέψει σκληρά, για να βελτιωθεί και να κερδίσει τόσο την θέση του και το χρόνο του, όσο και την εκτίμηση του απαιτητικού ερυθρόλευκου κοινού. Εχει όλα τα προσόντα για να τα καταφέρει.