«Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω»: Αυτή η κλισεδιά που μας τριβελίζει τα αυτιά εδώ και χρόνια, πήρε… σάρκα και οστά στην παράταση του Sinobo Stadium, όταν η Σλάβια αποφάσισε να φέρει τούμπα τη Σεβίλλη και να τη στείλει σπίτι της.
Οι Τσέχοι βρέθηκαν με το ενάμισι πόδι εκτός διοργάνωσης, όταν στο όγδοο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης ο Βάσκες σκόραρε κάνοντας το 2-3 για τη Σεβίλλη. Κι εκεί είπαν: «Έχουμε να χάσουμε κάτι; Θα τα δώσουμε όλα κι όπου βγει». Δεν τους ενδιέφερε αν απέναντι τους βρισκόταν η καλύτερη ομάδα του Europa League τα τελευταία χρόνια με πέντε κατακτήσεις.
Ο MVP Σούτσεκ και οι αλλαγές στην επίθεση
Το «πάμε για την πρόκριση» το φώναξε πρώτος ο Τόμας Σούτσεκ. Ο Τσέχος είναι 24, δεν έχει φύγει ακόμα από τη χώρα του (λίγες παραστάσεις στην Ευρώπη), διαθέτει ένα κάπως βαρύ κορμί (1.90 ύψος) αλλά έδειχνε αέρινος στη μεσαία γραμμή της Σλάβια. Δύο κερδισμένα τάκλιν, τρία κλεψίματα, τρεις απομακρύνσεις, ένα γκολ, μία ασίστ, οχτώ (!) κερδισμένες εναέριες μονομαχίες. Κάπου ώπα δηλαδή, αυτός ήταν ένα κέντρο μόνος του. Απίστευτο πάθος για την πρόκριση.
«Θα θυμόμαστε αυτό το παιχνίδι σ’ όλη μας τη ζωή. Κάναμε σκληρή δουλειά, δεν σταματήσαμε να το πιστεύουμε», υποστήριξε στη λήξη της αναμέτρησης.
Οι Φαν Μπούρεν και Ολαΐνκα άλλαξαν όλη την εικόνα στην επίθεση της Σλάβια: Ο πρώτος βρήκε το γκολ στο 102′ και ο δεύτερος είχε την ψυχραιμία στη φάση διαρκείας στο 119′ να ντριμπλάρει και να γυρίσει στο σημείο του πέναλτι στον Τραορέ που σούταρε έχοντας πολλά κορμιά μπροστά του. Η προσπάθεια του Κιάερ να διώξει πάνω στη γραμμή δεν είχε αποτέλεσμα, η μπάλα κατέληξε σχεδόν… βασανιστικά στα δίχτυα για το 4-3, με τις σκηνές που ακολουθούν να είναι εκπληκτικές.
Amazing scenes here in Prague. Slavia scored winner in the 119th minute and eliminate FC Sevilla 4:3 after ET (6:5 agg), reaching their first quarter-final since 1999/2000. pic.twitter.com/aC7rkWAfSX
— Karel Häring (@KHaring75) March 14, 2019
Η πρόκριση που τα είχε όλα
Η τύχη ήταν με το μέρος της Σλάβια από το πρώτο παιχνίδι. Το τυχερό γκολ του Κραλ (που ούτε ο ίδιος δεν μπόρεσε να πιστέψει πως το πέτυχε), το λανθασμένο οφσάιντ στον Μπεν Γεντέρ την ώρα που έβγαινε φάτσα με τον Κόλαρ. Στη ρεβάνς της Πράγας είχε ξανά τα τρεξίματα, την πίστη για ανατροπή, τον πάγκο να κάνει τη διαφορά.
Ασφαλώς, διέθετε και τον τεχνικό Χίντρικ Τρπισόφσκι που στα 43 του έχει ήδη έχει φτιάξει καλό όνομα στη χώρα του (πέρυσι με τη Λίμπερετς, φέτος με τη Σλάβια). Διάβασε τις αδυναμίες της Σεβίλλης στις στημένες φάσεις και έκανε τη διαφορά μ’ αυτές, ενώ ήξερε πως αντιμετωπίζει μια ομάδα που πνευματικά είναι… χαμένη τις τελευταίες εβδομάδες.
Σήμερα, ο τσέχικος Τύπος τον αποθεώνει για το κατόρθωμά του – να οδηγήσει τη Σλάβια στα προημιτελικά μετά από 19 ολόκληρα χρόνια αποκλείοντας τη «βασίλισσα» του Europa League, με τον ίδιο να επισημαίνει πως θέλει η ομάδα του να παίξει με Τσέλσι ή Άρσεναλ στην Αγγλία. Πλέον δεν φοβάται τίποτα. Και γιατί να φοβάται;