Πώς θα επιλέξετε το καλύτερο καρπούζι

Τι πρέπει να προσέξετε για να είστε σίγουροι πως πετύχατε… διάνα!

Το καλοκαιράκι είναι εδώ και το καρπούζι είναι το σήμα κατατεθέν του. Καλοκαιρινό, δροσιστικό και απίστευτα νόστιμο. Ομως, το ωραίο αυτό φρούτο είναι κάτι σαν κάτι σαν… kinder έκπληξη. Περιμένεις ότι θα σου αρέσει, αλλά δεν είσαι σίγουρος τι κρύβει μέσα του μέχρι να το ανοίξεις.

Από τη στιγμή που η φλούδα του σε κρατάει μακριά από το περιεχόμενό του, απαγορεύοντας να ρίξεις ματιές μέσα σ’ αυτό, αναγκαστικά θα πρέπει να βρεις κάποιες τεχνικές για να περιορίσεις τις πιθανότητες αυτό που θα δεις τελικά να είναι κάτι που δεν θα σου αρέσει ούτε σε όψη ούτε σε γεύση.

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα βασικά στάδια της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθήσετε για να επιλέξετε το σωστό καρπούζι.

Δείτε: Πρέπει να είναι σταθερό και συμμετρικό χωρίς μεγάλες μελανιές και σημάδια. Κάποιες μικρές γρατζουνιές δεν αποτελούν πρόβλημα, αλλά τα μεγάλα χτυπήματα αποτελούν. Αλλωστε, η χοντρή φλούδα του καρπουζιού έχει αυτόν ακριβώς το ρόλο: Nα προστατεύει το εσωτερικό του. Αν δεν μπορεί να το κάνει, τότε υπάρχει πρόβλημα. Τα ώριμα καρπούζια, επίσης, θα πρέπει να έχουν σκούρο πράσινο χρώμα. Αντίθετα από τις μεγάλες μελανιές και τα σημάδια, δεν θα πρέπει να σας απασχολούν τα καφέ σημάδια. Οσο περισσότερα μάλιστα από αυτά υπάρχουν, αποτελούν ένδειξη ότι περισσότερες μέλισσες ακούμπησαν πάνω στα σημεία επικονίασης του άνθους κι αυτό σημαίνει πιο γλυκό καρπούζι.

Σηκώστε: Πρέπει να είναι βαρύ για το μέγεθός του. Τα ώριμα καρπούζια έχουν πιο πολύ νερό. Και δεδομένου ότι το καρπούζι είναι ένα φρούτο που αποτελείται κατά τα 90%-92% από νερό, το καρπούζι σας θα πρέπει να είναι σχετικά βαρύ για το μέγεθός του.

Γυρίστε: Γυρίστε το καρπούζι σας και ελέγξτε το κατώτατο σημείο του. Για να είναι καλό, θα πρέπει να έχει ένα κίτρινο κομμάτι, χωρίς ρίγες. Είναι το σημείο με το οποίο «κάθεται» στο έδαφος, στο αγρόκτημα που μεγαλώνει και ονομάζεται «σημείο εδάφους». Εάν αυτό το σημείο είναι λευκό, πρασινωπό ή αχνό κίτρινο, αυτό σημαίνει πως το καρπούζι σας μπορεί να συλλέχθηκε πρόωρα πριν ωριμάσει όσο έπρεπε.

Ξεχωρίστε: Τα καρπούζια είναι «αρσενικά» και θηλυκά». Τα «αγοράκια» είναι πιο μεγάλα σε μέγεθος, έχουν επίμηκες σχήμα και περισσότερα υγρά, είναι δηλαδή πιο ζουμερά. Τα «κοριτσάκια» έχουν πιο στρογγυλεμένο σχήμα και δεν είναι τόσο ζουμερά, αλλά έχουν πιο γλυκιά γεύση.

Ακούστε: Εδώ τα πράγματα είναι αμφιλεγόμενα. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως το ώριμο καρπούζι θα πρέπει να έχει ένα μεστό και όχι κούφιο ήχο. Η αλήθεια είναι πως ο ήχος θα μπορούσε να σας δώσει μια εικόνα σχετικά με την ωριμότητα του καρπουζιού, ωστόσο αυτό δεν είναι απόλυτο, επειδή είναι εξαιρετικά υποκειμενικό.

Παρατηρήστε: Αφού έχετε κάνει όλα τα παραπάνω παρατηρήστε το κοτσάνι του καρπουζιού σας. Αν το κοτσάνι έχει ξεραθεί σημαίνει πως το καρπούζι είναι γινωμένο. Αντίθετα, αν το κοτσάνι είναι πρασινωπό, αυτό σημαίνει ότι μάλλον το καρπούζι έχει συλλεχθεί πρόωρα από το χωράφι και είναι άγουρο.

Extra συμβουλή: Υπάρχει όμως και κάποιο ακόμα «μυστικό». Εάν θέλετε το καρπούζι που θα αγοράσετε να είναι καλό κοιτάξτε τους πόλους του. Ο ένας, είναι αυτός που έχει το κοτσάνι, με το οποίο συνδέεται με την καρπουζιά και επί της ουσίας δεν σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Για να είναι, όμως, το καρπούζι σας καλό, θα πρέπει ο άλλος πόλος (κύκλος) να είναι μικροσκοπικός σαν κουκίδα. Οσο πιο μικρός είναι ο πόλος, τόσο καλύτερο είναι το καρπούζι που αγοράσατε. Αντίθετα όσο πιο μεγάλος είναι ο κύκλος, τόσο πιο παχιά είναι η φλούδα του και ενδεχομένως χειρότερη η γεύση.

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Καταγγελία της ΚΑΕ Ολυμπιακός κατά του Ναν: «Επιτέθηκε και προσπάθησε να χτυπήσει τον διαιτητή κ. Γιώργο Θεωνά»

Καταγγελία κατά του Κέντρικ Ναν κατέθεσε η ΚΑΕ Ολυμπιακός με βίντεο και φωτογραφίες που αποτελούν αδιάψευστα στοιχεία και κατατέθηκαν στον αθλητικό δικαστή

Ολυμπιακός: Λουίς Μίγια, ο εκλεκτός του Μεντιλίμπαρ για την ενίσχυση στη μεσαία γραμμή

Ο 30χρονος Ισπανός μέσος της Χετάφε βρίσκεται πολύ ψηλά στη μεταγραφική λίστα του Ολυμπιακού και ταιριάζει απόλυτα στα «θέλω» του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την ενίσχυση στα χαφ

«Ο ορισμός του ντισκαλιφιέ, κυρία μου»: Τα πολλαπλά χτυπήματα του Ναν στον Φουρνιέ και η μόνιμη διαιτητική ατολμία του ΟΑΚΑ (vid)

Ο Mythbuster αναλύει καρέ-καρέ τη φάση που ο Κέντρικ Ναν προσπάθησε με κάθε τρόπο να τραυματίσει τον Φουρνιέ και δίνει μόνο μια εξήγηση στο γιατί ο Αμερικανός δεν αποβλήθηκε απευθείας, όπως θα συνέβαινε σε οποιοδήποτε άλλο γήπεδο του κόσμου

Μπαρτζώκας μετά τον θρίαμβο στο ΟΑΚΑ: «Σας βγάζω το καπέλο, αυτός είναι ο Ολυμπιακός» (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε με λόγια καρδιάς στους παίκτες του στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ τονίζοντας πως «αυτός είναι ο Ολυμπιακός» ενώ κάλεσε άπαντες να παραμείνουν προσηλωμένοι στο παιχνίδι της Κυριακής

Sky Sports: «Αγγίζει τα 47 εκατ. ευρώ το πακέτο για τη μεταγραφή Κωστούλα στην Μπράιτον»

Με ποσό-ρεκόρ για την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου θα πάει στην Μπράιτον ο Κωστούλας, εφόσον ο Ολυμπιακός αποδεχθεί τη χρυσή πρόταση των Γλάρων

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος

Σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην...

Καταγγελία της ΚΑΕ Ολυμπιακός κατά του Ναν: «Επιτέθηκε και προσπάθησε να χτυπήσει τον διαιτητή κ. Γιώργο Θεωνά»

Καταγγελία κατά του Κέντρικ Ναν κατέθεσε η ΚΑΕ Ολυμπιακός με βίντεο και φωτογραφίες που αποτελούν αδιάψευστα στοιχεία και κατατέθηκαν στον αθλητικό δικαστή

Ολυμπιακός: Λουίς Μίγια, ο εκλεκτός του Μεντιλίμπαρ για την ενίσχυση στη μεσαία γραμμή

Ο 30χρονος Ισπανός μέσος της Χετάφε βρίσκεται πολύ ψηλά στη μεταγραφική λίστα του Ολυμπιακού και ταιριάζει απόλυτα στα «θέλω» του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την ενίσχυση στα χαφ