Προεκλογικά χαρακτηριστικά έλαβε η σύγκρουση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την συνταγματική αναθεώρηση.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί περιόρισαν τις ομιλίες τους στο πλαίσιο της θεσμικής διαδικασίας, για την τροποποίηση του κορυφαίου καταστατικού χάρτη της χώρας, απέφυγαν τις αντιπαραθέσεις, ωστόσο επιχείρησαν να θέσουν και τα κρίσιμα διλήμματα των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα σε εθνικές εκλογές, τότε οι ευρωεκλογές θα μετατραπούν σε δημοψήφισμα αποδοκιμασίας της κυβέρνησης.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Στις 26 Μαΐου δεν υπάρχουν περιθώρια για ανώδυνες επιλογές και άσκοπες ψήφους σε δυνάμεις που δεν μπορούν να αλλάξουν την ροή των γεγονότων. Το μήνυμα πρέπει να είναι ηχηρό και καμία ψήφος δεν θα πάει χαμένη.
Στην κάλπη θα κριθεί η αλήθεια και το ψέμα. Ο κ. Τσίπρας ήθελε να κάνει το ΣΥΡΙΖΑ καθεστώς την ώρα που η χώρα θέλει να απαλλαγεί από τον λαϊκισμό. Η χώρα όμως θα προχωρήσει χωρίς τον Τσίπρα είτε το θέλει είτε δεν το θέλει. Από κάθε κάλπη είτε είναι 3πλή η αναμέτρηση είτε 4πλή την Κυριακή 26 Μάιου η φωνή των πολιτών θα είναι μία και θα είναι ξεκάθαρη.
Θα στείλουν δύο μηνύματα. Μήνυμα αποδοκιμασίας μιας κυβέρνησης που εξαπάτησε τους Έλληνες και έκανε την ζωή τους χειρότερη και ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της ΝΔ γιατί η Ελλάδα αξίζει καλύτερα».
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να ανυψώσει το ηθικό της κοινοβουλευτικής του ομάδας, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του θα είναι και πάλι νικητής και πως το μόνο «αμφίρροπο» στοιχείο είναι αν θα έχει περισσότερους από 180 βουλευτές στην επόμενη Βουλή.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο και ταύτισε τον λαό και τα κοινωνικά δικαιώματα με την Κουμουνδούρου: «Υπάρχουν δύο τάσεις, δύο κόσμοι, δύο πολιτικά σχέδια».