Την πρότασή του για συνεργασία των δύο κοινοτήτων, στα θέματα ενέργειας και μεταφοράς του φυσικού αερίου, από την Τουρκία προς την Ευρώπη, επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας ότι οι ποσότητες αποθεμάτων φυσικού αερίου στο τεμάχιο 10, μαζί με εκείνες στο τεμάχιο 12, φαίνεται ότι αποτελούν το 1/3 της ποσότητας του μεγαλύτερου κοιτάσματος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ήταν χθες βράδυ καλεσμένος σε εκπομπή του τουρκοκυπριακού τηλεοπτικού σταθμού «Μπαϊράκ» και απάντησε σε ερωτήσεις της διευθύντριας της τηλεόρασης, Αϊσού Μπασρί Ακτέρ και του διευθυντή του τουρκοκυπριακού «πρακτορείου ειδήσεων», Φεχμί Γκιουραλί.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε: «Δεν μπορώ να μειώσω αυτά που είδα πριν έρθω εδώ, δεν είμαι ειδικός, εφόσον είπαν ότι η ποσότητα στο Αφροδίτη (4tcf) είναι εμπορεύσιμη και η ποιότητα στο τεμάχιο 10 είναι καλή, οι έρευνες θα συνεχιστούν όπως λέχθηκε, άρα υπάρχει μια ελπίδα.
Αν η διεθνής κοινότητα τους παροτρύνει (τους Ελληνοκύπριους) σχεδόν λέγοντας κάντε το και μην φοβάστε, αυτό δεν συμβάλλει στο όραμα της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο. Εάν εσύ το κάνεις, θα το κάνω και εγώ κι αυτό θα φέρει εντάσεις. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αναζητηθεί ο λογικός δρόμος».
Όταν ο κ. Ακιντζί ερωτήθηκε, σχετικά με το ζήτημα των υδρογονανθράκων και των γεωτρήσεων, είπε ότι το είχε θέσει από την πρώτη του συνάντηση στον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος του είχε πει ότι δεν είναι τόσο αφελής και μπορούσε να αντιληφθεί πως εάν προχωρούσε σε γεωτρήσεις, θα υπήρχε αντίδραση.
Ο κ. Ακιντζί υποστήριξε ότι: «Νομίζω ότι ένα άλλο λάθος ήταν και το γεγονός ότι τους παραχάιδεψε η διεθνής κοινότητα. Σε αυτή την περιοχή χρειάζεται οικονομική συνεργασία όπως και σε άλλους τομείς. Σε περίπτωση που βρεθεί ικανοποιητική ποσότητα φυσικού αερίου ο πιο λογικός δρόμος είναι να φτάσει στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.
Το δέχονται και οι ίδιοι αυτό. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να παραχαϊδεύει την ελληνοκυπριακή πλευρά. Αυτό δεν εξυπηρετεί την ειρήνη. Πρέπει να τύχει από κοινού εκμετάλλευσης ο πλούτος. Σε περίπτωση συνεργασίας, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα ζήσει φιλικά με μια μεγάλη χώρα των 80 εκατομμυρίων. Σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθούν νέες εντάσεις. Πρέπει να γίνει ό,τι χρειάζεται για προστασία των δικαιωμάτων».