Λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ περί επαναπροώθησης των προσφύγων από τρίτες ευρωπαϊκές χώρες στις χώρες εισόδου, ο κρατικός μηχανισμός προετοιμάζεται εντατικά, προκειμένου να δεχθεί πίσω χιλιάδες μετανάστες.
Πρόκειται για μια επιπλέον επιβάρυνση για τη χώρα μας, που είναι ήδη επιβαρυμένη με το μεταναστευτικό-προσφυγικό χωρίς κανένα κέρδος, γιατί σίγουρα δεν μπορεί κάποιος να προσμετρήσει ως κέρδος την αναστολή για έξι μήνες της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Επί της ουσίας αυτό που γίνεται είναι η μετατροπή του πολιτικού προβλήματος της Ανγκελα Μέρκελ σε κοινωνικό πρόβλημα της Ελλάδας και το πρώτο νησί που θα το «αισθανθεί» αυτό, είναι η Σάμος, που… κλήρωσε να υποδεχθεί τους πρώτους επαναπροωθημένους πρόσφυγες-μετανάστες.
Ετσι, ο πολιτικός «μπελάς» της Γερμανίδας καγκελαρίου θα… ξεφορτωθεί σε ένα από τα ήδη επιβαρυμένα από το προσφυγικό νησιά, για να βγει η ίδια από τα αδιέξοδά της, χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται για τα ελληνικά αδιέξοδα.
Ηδη ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής κ. Δημήτρης Βίτσας προωθεί με τρόπο άμεσο τη δημιουργία καινούργιων κέντρων υποδοχής (hotspots), καθώς αυξάνονται οι θέσεις διαμονής των προσφύγων, τόσο στην ενδοχώρα, όσο και στα νησιά του Αιγαίου, αρχής γενομένης από τη Σάμο.
Με δομές που μοιάζουν πλέον να μονιμοποιούνται και με τη χώρα μας να δείχνει εκ νέου υποχωρητικότητα που βολεύει άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει εργασίες που θα ξεκινήσουν για να παραχωρηθεί το ανενεργό στρατόπεδο Μοσχονά στο νησί, με τελικό στόχο τη φιλοξενία τουλάχιστον 1.000 αρχικά, ενδεχομένως και περισσοτέρων μεταναστών από τη Γερμανία.
Ηδη υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή Μυτιληνιών Σάμου για το θέμα, καθώς οι κάτοικοι φοβούνται μονιμοποίηση της φιλοξενίας αυτής και περαιτέρω επιβάρυνση της ζωής τους, ενώ το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προς το παρόν δίνει διαβεβαιώσεις πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο, την ώρα όμως που πληροφορίες δείχνουν το αντίθετο.
Σε μια περίοδο που ούτως ή άλλως η περιοχή στο Βαθύ είναι επιβαρυμένη και που οι κάτοικοι της Σάμου διαμηνύουν πως η κατάσταση δεν πηγαίνει άλλο, όλα δείχνουν πως οι σχεδιασμοί κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση. Πώς, όμως, θα συμβεί κάτι τέτοιο σε ένα νησί όπου ήδη φέρονται να φιλοξενούνται περί τους 3.000 πρόσφυγες και που η καθημερινότητά του έχει αλλάξει; Κι όλα αυτά σε ένα κέντρο υποδοχής που μπορεί να φιλοξενήσει το πολύ 1.000 άτομα.
Πάντως, αυτή τη στιγμή ομάδες κατοίκων καλούν σε κινητοποίηση, ενώ άμεσοι είναι οι φόβοι και στα υπόλοιπα νησιά πρώτης υποδοχής πως θα ακολουθήσουν την τύχη της Σάμου, μόνο και μόνο για να διευκολύνει ο Αλέξης Τσίπρας την Ανγκελα Μέρκελ, που επιθυμεί να οδηγήσει εκτός γερμανικών συνόρων τους πρόσφυγες που η ίδια κάλεσε να πάνε στη χώρα της.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον περασμένο χειμώνα είχαν υπάρξει σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων της Σάμου, όπως και της Λέσβου, για τις αθρόες προσελεύσεις προσφύγων και την υιοθέτηση μιας πολιτικής μονιμοποίησης αυτών στις υπάρχουσες δομές.
Με περίπου 18.000 μετανάστες ήδη να βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, πάντως, η έλευση και άλλων από χώρες της κεντρικής Ευρώπης που βρίσκονται μάλιστα και σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από αυτήν της χώρας μας δημιουργεί εκρηκτικό μείγμα κι έντονες διαμαρτυρίες. Με τη Λέσβο να φιλοξενεί περί τους 10.000 πρόσφυγες, τη Χίο άνω των 2.000 και την Κω πάνω από 1.000 άτομα, η πρόσθετη επιβάρυνση δημιουργεί ασφυκτικές καταστάσεις. Κι όλα αυτά ενώ συνεχίζονται οι ροές από την Τουρκία.
Πάντως, με επιστολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, στις 30 Μαΐου προς το δήμαρχο Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλο, γίνεται η παραδοχή της αύξησης των ροών το τελευταίο χρονικό διάστημα και της ανάγκης δημιουργίας νέου Κέντρου Ταυτοποίησης το οποίο θα έχει και χώρο δίπλα του για τους παραβατικούς μετανάστες.
Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, «κατά το τελευταίο διάστημα οι προσφυγικές ροές, τόσο από τα χερσαία, όσο και από τα θαλάσσια σύνορά μας, έχουν σημειώσει αυξητικές τάσεις. Ως αποτέλεσμα, προέκυψε η ανάγκη αναθεώρησης του σχεδίου υποδοχής της χώρας μας και η ανάγκη για τη δημιουργία επιπλέον θέσεων στέγασης πολιτών τρίτων χωρών στην ενδοχώρα, που θα συμβάλλουν στην ανακούφιση της πίεσης που δέχονται τα νησιά μας», προτείνοντας ότι «πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η εναλλακτική να φιλοξενηθεί σε άλλο χώρο το ΚΥΤ Σάμου», με τον δήμαρχο Σάμου να εκφράζει την αντίθεσή του.