Ο χρόνος πιέζει δραματικά για τη διάσωση των 12 αγοριών και του προπονητή τους που βρίσκονται δύο εβδομάδες εγκλωβισμένοι σε σπηλιά στην Ταϊλάνδη.
Οι αρχές θεωρούν ότι έχουν ένα στενό περιθώριο μόλις τριών έως τεσσάρων ημερών, προκειμένου να τους απεγκλωβίσουν πριν οι βροχοπτώσεις, που έχουν ήδη ξεκινήσει, γίνουν εντονότερες ή ακόμα χειρότερα ο τοξικός αέρας μέσα στο θάλαμο τούς υποχρεώσει να ενεργήσουν πιο άμεσα, χωρίς να έχουν ολοκληρώσει την προετοιμασία που θα τους επιτρέψει να απεγκλωβίσουν με ασφάλεια τα παιδιά.
O κυβερνήτης της επαρχίας, όπου βρίσκεται το σπήλαιο, Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, δήλωσε σήμερα ότι η λειτουργία για την αποστράγγιση του νερού κατά μήκος της διαδρομής 3,2 χιλιομέτρων από το σημείο που τα αγόρια έχουν καταφύγει, εδώ και ένα δεκαπενθήμερο, ήταν «πολύ επιτυχημένη» και αντιστάθηκε στις πρώτες βροχές.
«Σήμερα, έβρεξε, αλλά τα επίπεδα της στάθμης του νερού είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο», υπογράμμισε ο Οσοτανακόρν.
Ωστόσο, οι βροχοπτώσεις που αναμένεται να γίνουν πιο έντονες τις επόμενες μέρες και σχεδόν καταστροφικές από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δίνουν λίγες μόνο μέρες στους διασώστες για να απομακρύνουν τα αγόρια και τον 25χρονο προπονητή τους, «προτού εγκλωβιστούν εκεί μέσα μέχρι τον Ιανουάριο», επεσήμανε ο κυβερνήτης της επαρχίας αναιρώντας την πρότερη αισιόδοξη στάση του. Αρχικά είχε ειπωθεί πως το χειρότερο σενάριο θα ήταν να παραμείνουν στο σπήλαιο για τέσσερις μήνες, τώρα γίνεται λόγος για τον Ιανουάριο του 2019 κι αυτό συνιστά μια εξαιρετικά δυσοίωνη προοπτική.
«Οι επόμενες τρεις με τέσσερις μέρες από σήμερα είναι πιο ευνοϊκές για την εκτέλεση της επιχείρησης διάσωσης, οπότε θα υλοποιηθεί ένα από τα σχέδια δράσης», δήλωσε ο κυβερνήτης σε συνέντευξη Τύπου στο χώρο της σπηλιάς.
«Αν περιμένουμε πολύ περισσότερο, δεν ξέρουμε πόσο θα βρέξει», πρόσθεσε.
Οι ισχυρές βροχές την περασμένη εβδομάδα είχαν ως αποτέλεσμα ένα «τσουνάμι» μέσα στο στενό και οδοντωτό δίκτυο των σπηλαίων, τόνισε ο κυβερνήτης.
Χθες το βράδυ, τόνισε δε, ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης των παιδιών δεν έχει διεξαχθεί μέχρι στιγμής, λόγω του αυξημένου κινδύνου. «Τα παιδιά δεν έχουν μάθει ακόμη να καταδύονται», είπε χαρακτηριστικά. Δεν απέκλεισε, όμως, να επιχειρηθεί κάτι τέτοιο τις αμέσως επόμενες ημέρες αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν την επιχείρηση
Υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που θα καθορίσουν την υλοποίηση της επιχείρησης διάσωσης των εγκλωβισμένων.
Ο πρώτος παράγοντας αφορά στην ποιότητα της ατμόσφαιρας στο σημείο που βρίσκονται τα παιδιά. Σύμφωνα με τον Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν τα επίπεδα οξυγόνου στο συγκεκριμένο τμήμα της σπηλιάς είχαν πέσει στο 15%, δηλαδή αρκετά κάτω από τα «υγιή» επίπεδα του 21%.
«Εάν το επίπεδο οξυγόνου πέσει κάτω από 12%, αυτό θα επηρεάσει τον εγκέφαλο και τους ανθρώπους μέσα», είπε. «Θα μπορούσαν να υποστούν σοκ», πρόσθεσε.
Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας και δυνητικά ένας επιπλέον κίνδυνος είναι η αυξανόμενη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στο σπήλαιο που έχουν εκπνεύσει οι εκατοντάδες εργάτες διάσωσης που ήταν μέσα. Κατά μία έννοια, οι διασώστες που βρίσκονται εκεί για να σώσουν τα παιδιά, με την παρουσία τους τούς «έκλεψαν» το οξυγόνο…