Το BBC «χτυπάει νεύρο» με ανιστόρητο αφιέρωμα στη «Μακεδονική μειονότητα» της Ελλάδας

Όπως αναφέρει, μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν αναγνωριζόταν και εξοριζόταν από το ελληνικό κράτος – Αναφορές και για «μακεδονική» γλώσσα στο ανιστόρητο αφιέρωμα του BBC που είναι προφανές ότι εξυπηρετεί σκοπιμότητες και σκοτεινά συμφέροντα

Ένα ρεπορτάζ που τουλάχιστον προκαλεί ερωτήματα, αν όχι οργή, για τη «μακεδονική μειονότητα» της Ελλάδος δημοσιεύει το BBC στην ηλεκτρονική του έκδοση. Το ειδησεογραφικό δίκτυο υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη «μειονότητα», μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωριζόταν, καταπιεζόταν, εξοριζόταν από το ελληνικό κράτος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με την επικύρωση συμφωνίας για την «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία», η Ελλάδα αναγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας». Κι όμως, αρνήθηκε την ύπαρξη της «μακεδονικής μειονότητας» για δεκαετίες.

Η κουτοπονηριά του συγκεκριμένου δημοσιεύματος φαίνεται από λεπτομέρειες. Όπως η παρακάτω αναφορά στον Μεταξά: «Ο Έλληνας δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς, ένας θαυμαστής του Μουσολίνι, απαγόρευσε το 1936 τη “μακεδονική γλώσσα” και ανάγκασε τους “Μακεδόνες” να αλλάξουν τα ονόματά τους σε ελληνικά».

Το ότι ο Μεταξάς έμεινε στην ιστορία για το ΟΧΙ στον Μουσολίνι προφανώς και δεν αναφέρεται πουθενά, διότι έτσι θα αποδυναμωνόταν το «επιχείρημα» του… κακού φασιστόμουτρου «που απαγόρευσε τη μακεδονική γλώσσα». Αυτή που έγκριτοι επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο ξεκαθαρίζουν ότι αποτελεί απλώς ένα σλαβοβουλγαρικό ιδίωμα, δίχως την παραμικρή εθνική προέλευση.

Το BBC φιλοξενεί δηλώσεις του 92χρονου κ. Φωκά, σύμφωνα με τον οποίο, «η μητρική του γλώσσα είναι «μακεδονική», μια σλαβική γλώσσα που σχετίζεται με τη βουλγαρική και μιλάει εδώ και αιώνες σε αυτό το τμήμα των Βαλκανίων».

«Στο σύγχρονο σπίτι του γιου του, σε ένα χωριό στη Βόρεια Ελλάδα, με οδηγεί στην οδυνηρή ιστορία της μη αναγνωρισμένης σλαβικής μειονότητας της Ελλάδας», αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC.

Ο κ. Φωκάς αυτοπροσδιορίζεται ως «Μακεδόνας» και Έλληνας, ενώ, όπως δηλώνει, για σχεδόν έναν αιώνα, οι «Μακεδόνες» στην Ελλάδα υπήρξαν στο στόχαστρο υποψίας και υπέστησαν διώξεις «ακόμη και επειδή η παρουσία τους δεν γινόταν αποδεκτή σχεδόν από κανέναν».

«Οι περισσότεροι είναι απρόθυμοι να μιλήσουν με τους ξένους για την ταυτότητά τους. Για τους εαυτούς τους και τους άλλους, είναι γνωστοί απλά ως «ντόπιοι», που μιλούν μια γλώσσα που ονομάζεται «τοπική» ντόπια. Απουσιάζουν εντελώς από τα εγχειρίδια της σχολικής ιστορίας, δεν έχουν εμφανιστεί στις απογραφές από το 1951 (όταν καταγράφηκαν απλώς ως ομιλούντες τη «σλαβική γλώσσα») και η ύπαρξή τους δεν αναφέρεται καθόλου δημοσίως. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους», αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συγκεκριμένη άρνηση ήταν ένας από τους λόγους για τη διαμάχη της Ελλάδας με τα Σκόπια, που λύθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Όταν ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης στην ύπαρξη «Σλαβομακεδόνων» στην Ελλάδα – την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου – έσπασε ένα μακροχρόνιο ταμπού», αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC, που αναφέρει ότι η συμφωνία ανοίγει την πόρτα σε δύσκολες ερωτήσεις για την ιστορία της «μακεδονικής μειονότητας» της Ελλάδας.

Ο κ. Φωκάς αναφέρεται στην ιστορία της οικογένειάς του, ενώ υπενθυμίζει ότι η βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, όταν γεννήθηκε, είχε μόλις προστεθεί στο ελληνικό κράτος.

Ο θείος του έλεγε ότι η οικογένειά τους δεν ήταν «ούτε Σέρβοι, ούτε Έλληνες, ούτε Βούλγαροι, αλλά Ορθόδοξοι “Μακεδόνες”».

«Τελικά, οι Σλάβοι «Μακεδόνες» βρέθηκαν χωρισμένοι μεταξύ αυτών των τριών νέων κρατών. Στην Ελλάδα, ορισμένοι εκδιώχθηκαν, ενώ όσοι παρέμειναν ωθήθηκαν να αφομοιωθούν. Όλα τα χωριά και οι πόλεις με μη ελληνικά ονόματα έλαβαν νέα, τα οποία επέλεξε μια επιτροπή μελετητών στα τέλη της δεκαετίας του 1920, αν και σχεδόν ένας αιώνας αργότερα μερικοί «ντόπιοι» εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα παλιά, αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC.

Σύμφωνα με τον κ. Φωκά, οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν όσους πηγαίνουν σε κηδείες και κρυφακούν στα παράθυρα για να πιάσουν κάποιον που μιλάει ή τραγουδάει στην απαγορευμένη γλώσσα. Υπήρχαν αγωγές, απειλές και ξυλοδαρμοί.

Οι γυναίκες – οι οποίες συχνά δεν μιλούσαν ελληνικά – θα κάλυπταν το στόμα τους με τις μαντίλες τους για να μην γίνονται αντιληπτές , αλλά η μητέρα του κ. Φωκά συνελήφθη και της επιβλήθηκε πρόστιμο 250 δραχμών, ένα μεγάλο ποσό τότε.

«Οι Σλαβόφωνοι, υπέφεραν πολλά από τους Έλληνες την περίοδο του Μεταξά», λέει ο κ. Φωκάς, του οποίου ο πατέρας, όπως αναφέρει, εξορίστηκε στη Χίο. Μαζί με άλλους αρχηγούς μεγάλων οικογενειών τους βασάνισαν και τους ανάγκαζαν να πίνουν ρητινέλαιο, ένα ισχυρό καθαρτικό.

«Μερικοί σλαβόφωνοι καλωσόρισαν τους Βούλγαρους ως πιθανούς απελευθερωτές. Όταν η Γερμανία, η Ιταλία και η Βουλγαρία εισέβαλαν στην Ελλάδα το 1941, μερικοί Σλαβόφωνοι καλωσόρισαν τους Βούλγαρους ως πιθανούς απελευθερωτές από το καταπιεστικό καθεστώς του Μεταξά. Αλλά πολλοί σύντομα εντάχθηκαν στην αντίσταση, υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος (το οποίο τότε υποστήριζε τη “μακεδονική” μειονότητα) και συνέχισαν να αγωνίζονται με τους κομμουνιστές στον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε την κατοχή του Άξονα.

Όταν οι κομμουνιστές τελικά νίκησαν, ακολουθήθηκαν σοβαρά αντίποινα για όποιον συνδεόταν με την αντίσταση ή την Aριστερά.

Σύμφωνα με τον κ. Φωκά, οι «Μακεδόνες» πλήρωσαν περισσότερο από οποιονδήποτε για τον εμφύλιο», καθώς υπήρξαν εκτελέσεις.

Στη συνέχεια φοίτησε στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ο ίδιος συνελήφθη και πέρασε τρία χρόνια στη Μακρόνησο, όχι για κάτι που έκανε, αλλά επειδή η μητέρα του βοήθησε τον γαμπρό του να ξεφύγει από τον φεγγίτη ενός καφενείου .

«Είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των σλαβικών ομιλητών ή των απογόνων των εθνοτικών Μακεδόνων στην Ελλάδα», αναφέρει το BBC και προσθέτει πως: «ο  ιστορικός Λεωνίδας Εμπειρίκος εκτιμά ότι περισσότεροι από 100.000 εξακολουθούν να ζουν στην ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας, αν και μόνο 10.000 έως 20.000 θα αναγνωριστούν ανοιχτά ως μέλη μιας μειονότητας – και πολλοί άλλοι είναι υπερήφανοι ελληνικοί εθνικιστές.

Η «μακεδονική» γλώσσα δεν έχει επίσημα απαγορευτεί στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, αλλά ο φόβος εξακολουθεί να παραμένει και μάλιστα περνά από γενιά σε γενιά, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Αργά η γλώσσα πεθαίνει. Χρόνια καταστολής την περιόρισαν σε εσωτερικούς χώρους», αναφέρει το BBC, τονίζοντας ότι η ομιλία στα «μακεδονικά» μπορεί να είναι αιτία παρενόχλησης.

Πηγές: kathimerini.gr, protothema.gr

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Στη Θεσσαλονίκη για τον Άρη και ο Μισεουί, τον υποδέχθηκε ο Ρέγιες

Νοn stop αφίξεις για τον Άρη στο καλοκαιρινό μεταγραφικό...

Έφτασε στο Τελ Αβίβ για τη Χάποελ ο Μίτσιτς: «Να χτίσουμε μία δυναστεία εδώ»

Ο Σέρβος αστέρας δήλωσε πως δεν βλέπει κάποιο πρόβλημα αναφορικά με την εμπόλεμη κατάσταση στο Ισραήλ και ευχήθηκε η Χάποελ με τον ίδιο να χτίσει τη δική της δυναστεία από τη νέα σεζόν

Στην εντατική ο θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου Πολ Γκασκόιν

Ο 58χρονος θρύλος των αγγλικών γηπέδων εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ωστόσο λίγο αργότερα βγήκε και πλέον βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση

Ο Γιαζίτζι αφήνει πίσω του τα δύσκολα και παλεύει για δυναμική επανένταξη στον Ολυμπιακό

Ο Γιαζίτζι επέστρεψε μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο τραυματισμού και κρατώντας χαμηλούς τόνους θέλει να αποδείξει πως είναι σε θέση να προσφέρει ποιοτικές λύσεις στη μεσοεπιθετική γραμμή του Ολυμπιακού

Ιταλία – Λιθουανία 83-66: Οι Ιταλοί κατέκτησαν το Ευρωμπάσκετ U20 μετά από 12 χρόνια με ρεσιτάλ Φεράρι

Ο μαγικός Φεράρι έβαλε 26 πόντους και η Ιταλία κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ U20 στην Κρήτη για τρίτη φορά στην ιστορία της και πρώτη μετά το 2013

Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ – Μπριζ 1-2: Ο φανταστικός Τζόλης έδωσε το 18ο Super Cup στους Φλαμανδούς

Με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Χρήστο Τζόλη, η Μπριζ κατέκτησε το 18ο Super Cup της ιστορίας της απέναντι στην πρωταθλήτρια Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ

Στη Θεσσαλονίκη για τον Άρη και ο Μισεουί, τον υποδέχθηκε ο Ρέγιες

Νοn stop αφίξεις για τον Άρη στο καλοκαιρινό μεταγραφικό...

Έφτασε στο Τελ Αβίβ για τη Χάποελ ο Μίτσιτς: «Να χτίσουμε μία δυναστεία εδώ»

Ο Σέρβος αστέρας δήλωσε πως δεν βλέπει κάποιο πρόβλημα αναφορικά με την εμπόλεμη κατάσταση στο Ισραήλ και ευχήθηκε η Χάποελ με τον ίδιο να χτίσει τη δική της δυναστεία από τη νέα σεζόν

Στην εντατική ο θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου Πολ Γκασκόιν

Ο 58χρονος θρύλος των αγγλικών γηπέδων εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ωστόσο λίγο αργότερα βγήκε και πλέον βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση

Τα πρωτοσέλιδα του αθλητικού και πολιτικού Τύπου στον ΑΘΛΟ

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της ημέρας από τον αθλητικό αλλά και πολιτικό Τύπο στο athlosnews.gr