Κτίρια-«μεγαθήρια» στην περιοχή Μακρυγιάννη, που προορίζονται για ξενοδοχεία, απειλούν την θέα της Ακρόπολης, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής.
Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα κομμάτια γης που έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα, έτσι ώστε να δημιουργηθούν ξενοδοχειακές μονάδες, που θα είναι δίπλα στο μνημείο της Ακρόπολης.
Ένα κτίριο επί της οδού Φαλήρου 5 και η αγορά ενός τεράστιου οικοπέδου στην οδό Μισαραλιώτου, προορίζεται για ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, απέναντι ακριβώς από το μουσείο της Ακρόπολης, υπήρξε αφορμή να κινητοποιηθούν οι κάτοικοι της περιοχής.
Το συγκεκριμένο κτίσμα στην οδό Φαλήρου, η οποία θεωρείται και αρχαία οδός, ύψους 30 μέτρων περίπου, προορίζεται για ξενοδοχείο και κρύβει την θέα από τις άλλες πολυκατοικίες της γειτονιάς.
Η Ειρήνη Φρεζάδου, αρχιτέκτονας-πολεοδόμος και κάτοικος της περιοχής, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε: «Ο κόσμος είναι έξαλλος. Βλέπει να δημιουργείται ένα νέο τείχος κάτω από την Ακρόπολη και αισθάνεται ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να το σταματήσει.
Το ίδιο το ΚΑΣ, που σε άλλες περιπτώσεις είχε “κόψει” το ύψος κτιρίων σε περιοχές κοντά στην Ακρόπολη, έδωσε το πράσινο φως. Οι ρίζες του κακού είναι οι ισχύουσες χρήσεις γης και οι όροι δόμησης που ισχύουν στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη. Ο Μακρυγιάννης είναι χαρακτηρισμένος “πολεοδομικό κέντρο”, άρα έχει τεράστιο συντελεστή δόμησης (Σ.Δ. 3,6). Επιπλέον, έρχεται ένας παράλογος οικοδομικός κανονισμός και επιβραβεύει με περισσότερο τσιμέντο ένα πράσινο δώμα»
Αξίζει να αναφερθεί ότι το κτίριο επί της οδού Φαλήρου 5, έχει δημοσιοποιημένη πινακίδα με τον αριθμό αδείας ανέγερσής του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το υπό ανέγερση κτίριο στην οδό Μισαραλιώτου έχει ήδη βγάλει όλες τις άδειες οικοδομής και ανήκει σε αλλοδαπούς επιχειρηματίες..