Ενας κακός οιωνός σε ό,τι αφορά τη διάσωση των 12 παιδιών και του προπονητή τους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε σπήλαιο στην Ταϊλάνδη, παρουσιάστηκε χθες, όταν ένας έμπειρος διασώστης που συμμετείχε στην ομάδα διάσωσης έχασε τη ζωή του από έλλειψη οξυγόνου κατά τη διάρκεια της αποστολής του.
Αποδεικνύεται έτσι πως ο πιο γρήγορος τρόπος διάσωσης των παιδιών, δηλαδή η κατάδυση, είναι και ο πλέον επικίνδυνος. Όταν ένας έμπειρος δύτης χάνει τη ζωή του από την επικινδυνότητα της περιοχής, πώς θα τα καταφέρουν 12 μικρά αγόρια που δεν ξέρουν καν μπάνιο, δεν έχουν ακόμα εκπαιδευτεί στην κατάδυση και η υγεία τους δεν είναι σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση, αφού είναι εξαιρετικά αδύναμα;
Οι αρχές κάνουν για πρώτη φορά λόγο για «περιορισμένο χρόνο» για τη διάσωση των 12 παιδιών και του προπονητή τους, που βρίσκονται εδώ και 13 ημέρες σε μια σπηλιά στην Ταϊλάνδη.
Σα να μην έφταναν αυτά, ένα τραγικό λάθος ενός διασώστη δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο τα πράγματα, καθώς στη διαδικασία αποστράγγισης άθελά του ανέβασε τη στάθμη του νερού στο σημείο που βρίσκονταν τα παιδιά και ο προπονητής τους, αναγκάζοντάς τους να μετακινηθούν ακόμα πια βαθιά στη σπηλιά.
Ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού μιλά ιδιαίτερα απαισιόδοξα για τις συνθήκες και το χρόνο που υπάρχει στη διάθεσή τους για τη διάσωση των εγκλωβισμένων.
«Αρχικά πιστεύαμε ότι τα παιδιά μπορούν να μείνουν εκεί για καιρό. Ομως η κατάσταση άλλαξε, ο χρόνος πλέον είναι περιορισμένος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Απακόρν Γιουκονγκάεβ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μπουκάλες με οξυγόνο έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής που πρέπει να διασχίσουν τα παιδιά, προκειμένου να βγουν από το σπήλαιο ώστε να μπορούν να ανεφοδιάζονται εκείνα και οι συνοδοί τους. Ωστόσο αρνήθηκε να διευκρινίσει αν η επικίνδυνη επιχείρηση απεγκλωβισμού τους θα ξεκινήσει σήμερα, την ώρα που έχουν ξεκινήσει και πάλι οι βροχοπτώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η εποχή των μουσώνων.
Η ανακοίνωση έγινε λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό ότι ένας Ταϊλανδός διασώστης πέθανε από έλλειψη οξυγόνου, αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του να τοποθετήσει φιάλες κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιάσει τα παγιδευμένα παιδιά με οξυγόνο, διευκρίνισαν ο αντικυβερνήτης της επαρχίας κι ένας αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων.
«Θα φέρουμε πίσω τα παιδιά», είχε πει ο άτυχος διασώστης σε μήνυμά του στα social media, πριν αναχωρήσει για την αποστολή του.
จ.อ.สมาน กุนัน พูด ก่อนขึ้นเครื่องบินมาสนับสนุนภารกิจมนุษย์กบ พา 13 ชีวิตที่ถ้ำหลวงกลับบ้าน ขอแสดงความเสียใจอย่างสุดซึ้ง และขอขอบคุณในหัวใจที่ยิ่งใหญ่ของพี่ค่ะ R.I.P pic.twitter.com/ZeyZHxf68N
— thapanee ietsrichai (@thapanee3miti) July 6, 2018
Λίγο αργότερα έχανε τη ζωή του, καθώς αφού παρέδωσε το οξυγόνο, στον δρόμο της επιστροφής δεν είχε πλέον αρκετό οξυγόνο ο ίδιος, όπως εξήγησε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας, ο Πασακόρν Μπουνιαλάκ.
«Εχασε τις αισθήσεις του στον δρόμο της επιστροφής» κι ένας συνάδελφός του δύτης προσπάθησε να τον βοηθήσει και τον έφερε πίσω, διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης.
Ηταν όμως αργά…
«Παρόλο που χάσαμε έναν άνδρα, εξακολουθούμε να έχουμε πίστη στην αποστολή μας», διαβεβαίωσε ο Απακόρν Γιουκονγκάεβ.
Εξι ώρες χρειάζονται οι εκπαιδευμένοι δύτες για να φτάσουν στα παιδιά
Η τραγωδία υπενθύμισε το πόσο δύσκολη είναι η διαδρομή που πρέπει να διανύσουν κάνοντας κατάδυση τα παιδιά και ο προπονητής τους. Τα σωστικά συνεργεία ήλπιζαν μέχρι τώρα να μπορέσουν με τη βοήθεια αντλιών να μειώσουν το επίπεδο του νερού μέσα στο σπήλαιο, ώστε τα παιδιά να μην χρειάζεται να κάνουν κατάδυση ή εάν χρειαστεί, αυτή να είναι μικρής διάρκειας. Για την ώρα, χρειάζονται έντεκα ώρες σε εκπαιδευμένους, έμπειρους δύτες, για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή ως τα παγιδευμένα παιδιά και πίσω: Εξι ώρες για να πάνε, πέντε για να γυρίσουν, λόγω των ρευμάτων. Καλούνται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα, μέσα σε ανώμαλες στοές, με πολλά δύσκολα υποβρύχια περάσματα.
Ως τώρα οι διασώστες προτιμούσαν να περιμένουν τη μείωση της στάθμης του νερού, ανεφοδιάζοντας τα παιδιά επί εβδομάδες, ώστε να μπορέσουν να βγουν από τη σπηλιά πεζή. Συνολικά το νερό που έχει απαντληθεί ισοδυναμεί με αυτό που απαιτείται για να γεμίσουν 50 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.
Μια βεβιασμένη επιχείρηση απεγκλωβισμού ήταν το τελευταίο που ήθελαν την παρούσα χρονική στιγμή οι αρχές και ο θάνατος του δύτη επέφερε ισχυρό πλήγμα στο ηθικό των εκατοντάδων διασωστών που έχουν κινητοποιηθεί, ανάμεσά τους και πολλοί ξένοι από την Αυστραλία και τη Βρετανία.