Η κατά τα άλλα συμβολική έξοδος της χώρας στις αγορές δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ως game changer για το Χρηματιστήριο Αθηνών που παρέμεινε «αδιάφορο» στην ούτως ή άλλως μικρού μεγέθους ομολογιακή έκδοση, με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο συγκέντρωσε το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ, με απόδοση 3,60%.
Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν η έκδοση 5ετούς ομολόγου συνοδεύτηκε με επιτόκιο σημαντικά υψηλότερο από εκείνο που δανείζονται οι ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου, όπως η Πορτογαλία που στην 5ετία δανείζεται οκτώ φορές φθηνότερα. Αλλά ακόμη και σε αυτά τα 2,5 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν από τις αγορές, μόλις το 19% ήταν από τον τραπεζικό κλάδο και μόλις το 2,5% από ασφαλιστικά/συνταξιοδοτικά ταμεία, δύο κατηγορίες που χαρακτηρίζονται από τις μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις τους. Μάλιστα, το 67,5% αφορά διαχειριστές κεφαλαίων και το 11% hedge funds, από τους… 290 επενδυτές (!) που μοιράστηκαν τα 2,5 δισ. ευρώ. Οι επενδυτές άλλωστε διαπίστωσαν την επιφυλακτικότητα της ίδιας της κυβέρνησης η οποία προχώρησε σε μία “προφυλαγμένη” έκδοση 5ετους ομολόγου και όχι του 10ετούς που ζητούσε η αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό, η χθεσινή, όπως και η προχθεσινή, ήταν μία ακόμη συνεδρίαση εσωστρέφειας και επιφυλακτικότητας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και έκλεισε με μικρά κέρδη, παραμένει πεισματικά… ασυγκίνητο στην κυβερνητική θριαμβολογία από την έξοδο της χώρας στις αγορές, αφού υπάρχει, πέραν των άλλων, ανοικτό και το ζήτημα των τραπεζών ανοικτό.
Ειδικότερα, η συμπεριφορά της αγοράς τόσο στην προχθεσινή, όσο και στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν εξαιρετικά μετριοπαθής. Τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με πτώση 0,41%, προχθές με άνοδο 0,76% και χθες με οριακή άνοδο 0,03%, στις 635,67 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 32,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 17,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 860 χιλ. τεμάχια, σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα Δηλαδή. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,10%, στις 1.687,74 μονάδες, ενώ στο +0,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.049,18 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,22% στις 383,74 μονάδες.
Στην επιμέρους κίνηση των μετοχών, η Eurobank σημείωσε κέρδη 2,31%, με τις ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίο να στηρίζουν επίσης το θετικό πρόσημο της αγοράς, με την άνω του 1% άνοδο που σημείωσαν. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, Λάμδα, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχαλκο, Coca Cola και Φουρλής. Στον αντίποδα, απώλειες της τάξεως του 3,24% σημείωσε ο Σαράντης, με τη ΔΕΗ και τη Grivalia να κλείνουν στο -2,93% και -2,37% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Πειραιώς, Jumbo, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική και Motor Oil.
Η πορεία του ΧΑ δεν “ακολουθεί” την φορά των ομολόγων η οποία και σήμερα κινήθηκε θετικά. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, λήξης 30 Ιανουαρίου 2028, υποχώρησε εκ νέου σήμερα κάτω από τα επίπεδα του 4%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουλίου του 2018. Η απόδοση του ομολόγου λήξης 30ης Ιανουαρίου 2023 (πρώην 5ετές) διαμορφώνεται κάτω του 3% και κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουλίου του 2018 επίσης.
Καμπανάκι και από τον ΙΟΒΕ
Τα καμπανάκια σήμερα ήχησαν και από τον ΙΟΒΕ και τον πρόδρομο δείκτη οικονομικής συγκυρίας για τον μήνα Ιανουάριο. Τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την Κομισιόν αποκαλύπτουν νέο κύμα πιέσεων στον γενικό δείκτη που αποτελεί τον προάγγελο της πορείας του ΑΕΠ.
Κατεγράφη πτώση στις 99,6 μονάδες τον Ιανουάριο από 100,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Μοχλός πίεσης ήταν ο κλάδος των υπηρεσιών, αλλά και η γενικότερη πτώση στο κλίμα ανά την ΕΕ.
Η επόμενη ημέρα
Τα βλέμματα προφανώς τώρα στρέφονται στην επόμενη ημέρα, όπου το ζητούμενο είναι να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, περιορισμός της μεταβλητότητας, καλές ειδήσεις από τους οίκους αξιολόγησης και ευνοϊκό έδαφος για μία επόμενη έξοδο στις αγορές. Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, λήξης 30 Ιανουαρίου 2028, υποχωρεί εκ νέου σήμερα και διατηρείται κάτω από τα επίπεδα του 4%. Συγκεκριμένα, διαμορφώνεται στο 3,919% με πτώση 1,7% από χθες, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουλίου του 2018, χωρίς όμως να δίνει τις στηρίξεις που έδινε παραδοσιακά στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Βέβαια, οι καθυστερήσεις σχετικά με τα σχέδια ταχείας μείωσης των NPLs έχουν επηρεάσει αρνητικά το ΧΑ, το οποίο αναμένει τις λεπτομέρειες των πρόσφατων διεργασιών. Βασικό ερώτημα είναι ποιές θα είναι οι επιπτώσεις που θα έχουν τα σχέδια αυτά στα βασικά κεφάλαια των τραπεζών φαίνεται να υπερισχύουν έναντι οποιασδήποτε άλλης εξέλιξης.
Όπως σημειώνει και η DBRS, η Ελλάδα έχει περάσει αρκετές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να διευκολύνει τη διαδικασία διάθεσης, εκκαθάρισης και ανάκτησης, ενώ διευκόλυνε την διαδικασία αδειοδότησης. Επιπλέον, αναμένεται να υιοθετήσει ένα σχέδιο κρατικής εγγύησης παρόμοιο με το σύστημα GACS στην Ιταλία για την διαχείριση των NPEs. Ωστόσο, είναι απίθανο αυτό το σχέδιο να εφαρμοστεί πριν από το τέλος του 2019, ανακόπτοντας έτσι τις επενδυτικές διαθέσεις.
ΠΗΓΗ: capital.gr