Οι αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την διεκπεραίωση του κοινοβουλευτικού του έργου, μετά την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ. ήταν θέμα χρόνου να φανούν και αυτό ακριβώς συνέβη σήμερα.
Το πρώτο «μπλόκο» του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στο νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ, το οποίο και δεν περνά, καθώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία.
Ωστόσο, παρά την αντίθετη βούληση της πλειοψηφίας των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, το προεδρείο του Κοινοβουλίου εφευρίσκει αστείες διαδικασίες για να εγκρίνει το νομοσχέδιο.
Το πρώτο «κόλλημα» έχει σημειωθεί σε τρία επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου για την ενίσχυση του ΑΣΕΠ που συζητείται στην Ολομέλεια και κανονικά ήταν να ψηφιστεί σήμερα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν τα τρία αυτά επίμαχα άρθρα, μαζί και ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛ.
Αυτό σημαίνει ότι με βάση τη δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων, τα άρθρα αυτά δεν συγκεντρώνουν την απαιτούμενη πλειοψηφία, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές. Ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος είπε προς το Σώμα πως η ψηφοφορία θα γίνει δια των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων και για όσα άρθρα διαπιστωθεί «αμφιβολία», θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία αύριο.
Να σημειωθεί ότι η συνήθης διαδικασία δεν γίνεται δια της ονομαστικής ψηφοφορίας, αλλά δια της ψήφου των κομμάτων, όπως αυτή εκφράζεται από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Στην παρούσα συγκυρία, όμως, η κυβέρνηση εκφράζεται από μία ΚΟ 145 βουλευτών, που σημαίνει ότι η έγκριση νομοσχεδίου μπορεί να γίνει είτε με την στήριξη κάποιας ΚΟ από την αντιπολίτευση είτε με ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να στηρίξουν οι πρόθυμοι ανεξάρτητοι βουλευτές.
Αμέσως αντέδρασε ο κ. Μάκης Βορίδης, εξηγώντας πως είναι πρωτοφανές και κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής να γίνεται και δεύτερη ψηφοφορία για τα άρθρα που θα έχουν καταψηφιστεί στην πρώτη. «Πού τα έχετε δει αυτά κύριε πρόεδρε; Δεν μπορεί να γίνει επαναληπτική ψηφοφορία, επειδή έτσι το θέλει η κυβέρνηση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βορίδης.
Από την πλευρά του, ο κ. Βαρεμένος επικαλέστηκε το πολιτικό παράδοξο των 16 ανεξάρτητων βουλευτών που δεν μπορούν να εκφραστούν δι’ ενός κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, καθώς δεν συγκροτούν ομάδα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, και παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής συνέχισε την διαδικασία, αρχίζοντας με την δήλωση ψήφου επί της αρχής του νομοσχεδίου.
Όταν έφτασε όμως στους Ανεξάρτητους Ελληνες, διαπίστωσε ότι ο κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος (κ. Αριστείδης Φωκάς) έλειπε.
«Διακοπή για αύριο με ονομαστική ψηφοφορία»
Ο Προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος αρχικά επιχείρησε να ερμηνεύσει την ψήφο των Α.ΝΕΛ. λέγοντας ότι «σύμφωνα με όσα έχει πει στην τοποθέτησή του ο κ. Φωκάς ψηφίζει υπέρ επί της Αρχής του νομοσχεδίου».
Αυτό προκάλεσε την νέα αντίδραση του Μάκη Βορίδη λέγοντας ότι «στην ψηφοφορία οι εισηγητές ψηφίζουν, δεν υπάρχει αυτό που λέτε, μια ελεύθερη ερμηνεία ψήφου».
Ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος βλέποντας να μην υπάρχει άλλη διέξοδος είπε: «Kαλά, τότε, διακόπτουμε και όλα αύριο θα τεθούν σε ονομαστική ψηφοφορία…»!
Τα αρχικά τρία άρθρα του νομοσχεδίου που ζητούνται πρόθυμοι ανεξάρτητοι βουλευτές να τα ψηφίσουν, ήταν το άρθρο 15 που αφορά τη σύσταση Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την Διοικητική Ανασυγκρότηση, το άρθρο 19 που αφορά την λειτουργία Παρατηρητηρίου Δημόσιας Διοίκησης και το άρθρο 20 που αφορά Υποστηριζόμενες Δράσεις Διοικητικής ανασυγκρότησης.
Μετά όμως από την εξέλιξη αυτή και στην ψηφοφορία επί της Αρχής, τίθενται τα πάντα σε ονομαστική ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια μετά την ψηφοφορία επί των άρσεων ασυλίας βουλευτών που έχει προγραμματιστεί να γίνει το μεσημέρι.
«Είστε κυβέρνηση μειοψηφίας και σαν τέτοια σας καλωσορίζουμε αφού εσείς θέλετε να συνεχίσετε έτσι να κυβερνάτε», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, ενώ και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλιας αναγκάστηκε έστω και με δυσκολία να παραδεχθεί ότι «επειδή τώρα έχουμε μια ειδική σύνθεση και μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία από την κυβερνητική πτέρυγα θα πρέπει να κληθούν για να ψηφίσουν και οι 16 ανεξάρτητοι βουλευτές».